Γεύσεις και αρώματα της Θρακικής Γης

Οι επισκέπτες στο γήπεδο του ΑΟΞ το βράδυ της Δευτέρας είχαν την ευκαιρία να δούνε και να γευτούνε τοπικά προιόντα στην έκθεση που οργανώθηκε από την Αντιπεριφέρεια της Ξάνθης και το ΕΒΕ.

Πλήθος ,επιχειρηματιών, παραγωγών και πολιτικού κόσμου της Ξάνθης  μετά τα εγκαίνια της έκθεσης είχαν την δυνατότητα να γευτούν και να μυρίσουν τον κόπο, την αγάπη για την παραγωγική διαδικασία την έκθεση και την προβολή των Ξανθιωτών παραγωγών

Μετά τον αγαιασμό τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης ο οποίος είπε αλήθειες που καίνε και που κανένας δημόσια από τον επιχειρηματικό κόσμο δεν λέει.

Κ. ΖΑΓΝΑΦΕΡΗΣ: Τα είπε έξω από τα δόντια.

«Μού δίνεται η ευκαιρία να απευθύνω έναν χαιρετισμό όχι σαν πολιτικός αλλά σαν ελεύθερος επαγγελματίας και θέλω να καταχραστώ λίγο τον χρόνο σας γιατί θέλω να μιλήσω και να πω κάποια πράγματα που νομίζω ότι πολλοί επαγγελματίες θέλετε να τα πείτε και δεν τα λέτε. Σήμερα ανακοινώθηκε ανάπτυξη 1,8% επειδή από το 81 και μετά, λοιδορείτε η επιχειρηματικότητα και όποιος κάνει ελεύθερο επάγγελμα και αγωνίζεται μόνος του θεωρείτε κλέφτης, απατεώνας κ.τ.λ. Στα ψηλά πέρασε ότι από το 1,8 ήταν κατά 80% εξαγωγές από τους ήρωες επαγγελματίες και αυτοί που παράγουν και δουλεύουν. Βλέπετε δυστυχώς ότι η κοινωνία έχει αλλάξει και οι πολίτικοι όλων των κομμάτων, δεν διαχωρίζω κανένα όταν αναφέρονται σε εργαζόμενους εννοούν τους υπαλλήλους τους εργάτες, σεβαστό και το αποδέχομαι όμως ποτέ δεν αναφέρουν ότι εργαζόμενος είναι ο κ. Παντέλος ο κ. Κάλφας, ο κ. Σπυριδόπουλος ο κ. ΑΜοιρίδης. Αυτοί προσφέρουν προφανώς κάτι άλλο και έτσι φτάσαμε στο σημείο άπαξ και λες ότι είσαι επιχειρηματίας είσαι συνώνυμο με ότι προείπα. Στο παρελθών κάποιοι πολιτικοί, ψηφίσαν κάποιους αναπτυξιακούς νόμους στον νομό μας και φτάσαμε σε κάποιο καλό σημείο και αυτό λοιδορήθηκε γιατί κάποιοι έκαναν «αρπαχτές». Να το δεχτώ όμως σε όλα τα κράτη του κόσμου, αναπτυξιακοί νόμοι υπήρχαν και δεν ανακαλύψαμε εμείς τον τροχό. Όταν γινόταν το λεγόμενο «πάρτι» η μία θέση εργασίας στοίχιζε 15 εκ. στο Βέλγιο στοίχιζε 20 και μάλιστα ήταν χαρούμενοι οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί γιατί το κατεβάσανε στα 15 εκ. Ο Βέλγος και ο Ολλανδός χαιρότανε γιατί τα 15 εκατομμύρια που ο εργαζόμενος στοίχιζε στο κράτος στα πέντε πρώτα χρόνια της εργασίας του θα τα πάρει πίσω στην Ελλάδα τι έλεγε; Ωραία θα κάνει μία επένδυση θα απασχολήσει 10 με 15 άτομα, θα «τσεπώσει»150 εκ. Αυτή ήταν η νοοτροπία που περάσαμε στον κόσμο. Και δυστυχώς αυτό δεν ανατρέπεται με την γραφειοκρατία που υπάρχει σήμερα και να ψηφιστούν αναπτυξιακοί νόμοι, πιστέψτε με, αν δεν αλλάξει η νοοτροπία δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Πιστέψτε στις δυνάμεις σας κάντε αυτό που κάνετε και μην πιστεύετε ούτε σε κυβερνήσεις ούτε σε νομαρχίες ούτε σε δήμους Ένα χαρτί που θέλετε από την κεντρική διοίκηση ακόμη και από την Αντιπεριφέρεια και τους δήμους, αντί για τρείς ημέρες κάνει τρία χρόνια. Καλή επιτυχία.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΛΑΤΖΑ

Η Θεματική αντιπεριφρειάρχης κα Αλατζά συνεχάρη την προσπάθεια και μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Χ. Μέτιου. Επεσήμανε ότι η Περιφέρεια συμμετέχει σε πολλές εκθέσεις του αγροδιατροφικού τομέα.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΟΓΙΑΝΙΔΗΣ

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Στογιαννίδης ο οποίος είπε μεν ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για την επιδότηση κόστους εργασίας 12% που τύγχαναν οι επιχειρήσεις της Θράκης αλλά δεν είπε ποιος θα τον αλλάξει. Αν οι βουλευτές του κυβερνόντος κόμματος δεν αλλάξουν τον νόμο ο οποίος όπως ο ίδιος ανέφερε δεν επιτρέπει την είσπραξη του 12% τότε ποιος θα αλλάξει τον νόμο. Είναι η κλασική περίπτωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που περιμένουν από κάποιους άλλους να αλλάξουν τους νόμους για το επιχειρείν εκτός βέβαια από τους νόμους που εμποδίζουν την ανάπτυξη. Ποιο συγκεκριμένα ο κ. Στογιαννίδης ανέφερε. «Και επειδή αναφερθήκατε στο 12% για την περιφέρεια το έχω πει δυστυχώς πολλές φορές ότι αυτό το μέτρο δεν ήταν σωστά νομοθετημένο και από την στιγμή που μπήκαμε στα μνημόνια δεν μπόρεσε να δοθεί αυτή η επιδότηση στους επιχειρηματίες της περιφέρειας μας. Θα πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην βάζει εμπόδια και μακάρι να μην είναι 12 αλλά 24% γιατί πραγματικά χρειάζονται ενίσχυση οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας. Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται ανάλυση. Είμαι λοιπόν καλή επιτυχία και να ευοδωθούν οι προσπάθειες σας και εμείς ως πολιτικοί έχουμε την υποχρέωση να σας στηρίζουμε.

Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ

Στην συνέχεια ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχοπουλος ανέφερε ότι θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι υπερήφανοι γιατί οι κόποι τους δικαιώνονται. Με την παρουσία τους οι παραγωγοί σε αυτήν την έκθεση διατρανώνουν σε όλους ότι είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν την δουλειά τους ποιο έξω Απευθυνόμενος στον πολιτικό κόσμο της Ξάνθης είπε ότι πρέπει όλοι να είναι αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια. Συνεχάρη ιδιαίτερα τα στελέχη του ΕΒΕ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ

Ο δήμαρχος Αβδήρων στην συνέχεια αναφέρθηκε στην συμμετοχή επιχειρηματιών από τον δήμο του λέγοντας πώς συμμετέχουν στην έκθεση πολλές επιχειρήσεις από τον δήμο Αβδήρων. Μίλησε για την συμμετοχή του δήμου στην ΔΕΘ με δικό του περίπτερο για να προβάλλουν τους παραγωγούς του τόπου του. Συνεχάρη τον πρόεδρο του ΕΒΕ, τους εκθέτες.

ΘΩΜΑΣ ΜΙΧΟΓΛΟΥ

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο Σ. Μωραίτη λέγοντος ότι με την στήριξη των συνεργατών του, από τότε που ανέλαβε το Επιμελητήριο, το έβγαλε από το τέλμα και απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες είπε ότι ο δήμος Τοπείρου προσφέρει οικόπεδα για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

Σ. ΜΩΡΑΙΤΗΣ

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης . Μωραίτης ανέφερε την ανάγκη προβολής της παραγωγής του νομού. «Να προβάλλαμε τον φυσικό μας πλούτο δυστυχώς αχαρτογράφητο κουραστήκαμε να το χαρακτηρίσουμε και οι παραγωγοί τα πουλάνε από γειτονιά σε γειτονιά μην φοβάστε να βγείτε προς τα έξω. Γιατί φοβάστε παράγετε πλούτο. Από αυτόν τον πλούτο κερδίζουμε όλοι. Το κράτος τα ασφαλιστικά ταμεία η γειτονιά μας. ο τόπος μας. Πρέπει να είσθε περήφανοι. Έχουμε 60 περίπτερα Για πρώτη φορά συμμετέχουν παραγωγοί οι οποίοι δεν έχουν εκθέσει ξανά τα προϊόντα τους σε έναν χώρο που εδώ και μία εβδομάδα στήσαμε με επιμέλεια να είναι όμορφος, ευπρεπής για να υποδεχτούμε τον όγκο των επισκεπτών που θα επισκεφτούν τις γιορτές; Παλιάς πόλης. Κύριε δήμαρχε, σε ευχαριστώ και σένα γιατί ότι ζητήσαμε μας το έδωσες. Θεωρώ ότι αυτή η προσπάθεια θα βγάλει καρπούς. Στόχος μας είναι οι προθήκες όλων τον καταστημάτων. Πρέπει αυτόν τον πλούτο να τον πιστοποιήσουμε και να τον εντάξουμε στις προθήκες όλων των καταστημάτων».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σωματείο των Ξενοδόχων της Ξάνθης  ζητώντας να μπούνε τα προϊόντα στα ξενοδοχεία της ένωσης.

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους επαγγελματίες της εστίασης γιατί βάζουν τα προϊόντα των Ξανθιωτών παραγωγών στα καταστήματα τους.

Στην συνέχεια έκανε αναφορά στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για να πιστοποιηθούν τα Ξανθιώτικα προϊόντα, ζητώντας από τους Ξανθιώτες όταν πηγαίνουν στο σουπερ μάρκετ να τα προτιμούν τονίζοντας ότι τα χρήματα επιστρέφουν στους ίδιους τους αγοραστές γιατί θα βρουν δουλειά στις Ξανθιώτες επιχειρήσεις τα παιδιά τους. «Δεν θα πάνε στο Βέλγιο για να καθαρίζουν τζάμια άνθρωποι τους οποίους σπουδάζουμε με τον ιδρώτα μας. Τους θέλουμε εδώ για να αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας. ΝΑ ΠΆΡΟΥΝ ΣΤΑ ΧΈΡΙΑ τους τις τύχες μας. Έχουμε πλούσιο κάμπο».

Τέλος ευχήθηκε καλή επιτυχία και τους κάλεσε να αγωνιστούν όλοι ζητώντας παράλληλα από τους πολιτικούς να στηρίξουν την προσπάθεια.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

sdr

dav

edf

edf

edf

dig

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

dav

sdr

sdr

sdr

dav

dav

edf

edf

edf

dig

dig

dig

dav

dav

dav

dav

dav

dav

sdr

sdr

dav

dav

dav

sdr

sdr

sdr

edf

dig

dav

dav

edf

edf

edf

edf

dig

dig

 

dav

 

dav

dav

dav

sdr

dav

dav

dav

dav

dav

sdr

dav

sdr

mde

dav

dav

 

 

 

 

dav