ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 

Σάββατο 21-7-2018                  Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                         Ἁγίου Γεωργίου Κουτσοῦ.

 

Κυριακή 22-7-2018                  Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                         Ἁγίου Γεωργίου Διομηδείας.

 

Τρίτη 24-7-2018                         Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα

ΩΡΑ: 19:00-20:30                         Ἱερό Ναό Ἁγίας Ἄννης Καλλιθέας.

 

Τετάρτη 25-7-2018                   Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:00                          Ναό Ἁγίας Ἄννης Καλλιθέας.

 

ΩΡΑ: 19:00-20:30                             Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

Ναό Ἁγίας Παρασκευῆς Ἀβδήρων.

 

Πέμπτη 26-7-2018                  Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                          Ναό Ἁγίας Παρασκευῆς Ἀβδήρων.

 

ΩΡΑ: 19:00-20:30                              Μέγας Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

Ναό Ἁγίου Παντελεήμονος Παλαιοῦ Ὀλβίου.

 

Πέμπτη 27-7-2018                    Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                          Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

Το σημερινό ευαγγελικό ανάγνωσμα υπάρχει για να ερμηνεύει στην πράξη, και με ένα γεγονός ιστορικό, το τι εννοεί ο ψαλμωδός όταν προτρέπει τον προσευχόμενο άνθρωπο: «επίρριψον επί Κύριον την μέριμνάν σου, και αυτός σε διαθρέψει». Ο Χριστιανισμός δεν οδηγεί τον άνθρωπο στο να πετάει στα σύννεφα. Ενδιαφέρεται εξίσου για τις ανάγκες σώματος και ψυχής, γιατί ο άνθρωπος αγιάζεται ως ψυχοσωματική ενότητα κι επομένως υφίσταται ο αμέριστος σεβασμός και για τα δύο.

Γιατί όμως ο ψαλμωδός όταν καλεί τον άνθρωπο να αναθέσει το κάθε του πρόβλημα, την κάθε του μέριμνα, την κάθε φροντίδα για την ασφάλεια και τη σωτηρία του στον Κύριο της δόξης, το συνδυάζει με την κάλυψη των βιοτικών αναγκών;

Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ο Χριστός χειρίζεται με τρόπο πνευματικό ένα πρόβλημα καθαρά υλικό. Από ώρα τον ακολουθούν άνθρωποι πολλοί, «άνδρες ωσεί πεντακισχίλιοι χωρίς γυναικών και παιδίων», δηλαδή περίπου πέντε χιλιάδες άνδρες, χωριστά οι γυναίκες και τα παιδιά. Που τον ακολουθούν; Σε έρημο τόπο, όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα προμήθειας των απαραίτητων τροφίμων. Γιατί τον ακολουθούν; Σαγηνευμένοι από το κήρυγμά του, ενθουσιασμένοι από τις αλήθειες που αποκαλύπτει, γεμάτοι επιθυμία να ζήσουν κοντά Του.

Πολύ λογικά οι μαθητές σπεύδουν να υπενθυμίσουν στον Διδάσκαλο ότι πέρασε η ώρα και τόσος κόσμος μέσα στην ερημιά δεν θα μπορέσει να βρει τρόφιμα. Μάλλον πρέπει να τους αφήσει να φύγουν. Ενδιαφέρονται οι μαθητές και εκφράζουν αγάπη έχοντας την έγνοια τόσων ανθρώπων. Περισσότερο όμως τους νοιάζεται ο Χριστός μας. Στη συνέχεια πραγματοποιεί το θαύμα του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων, με το οποίο χορταίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Ο Χριστός μαζεύει τα περισσεύματα, αφού όλοι χόρτασαν, για να διδάξει το μέτρο στα αποκτήματα μας. Όλοι δικαιούμαστε ό,τι μας χρειάζεται, για να διαβιώσουμε με αξιοπρέπεια στη ζωή αυτή. Το επιπλέον όμως δεν μας ανήκει, αντίθετα, είναι το μέσο που έχουμε στα χέρια μας για ν’ αποδείξουμε τι έχουμε στην καρδιά μας. Το περίσσευμα ανήκει στον εμπερίστατο αδελφό μου και εναπόκειται σ’ εμένα να βρω τρόπο να το διοχετεύσω προς αυτόν.

Δεν αφήνει ο Χριστός να κυριαρχήσει η σπατάλη. Δεν αφήνει να πεταχτεί τίποτε. Μαζεύει για να μπορεί να δώσει. Κι αυτό το παράδειγμα του Χριστού αποτελεί την άσειστη βάση επάνω στην οποία η Εκκλησία μας οικοδομεί αιώνες τώρα το προνοιακό της έργο.            ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ