Αυστηρή εποπτεία ως το 2022 για την τήρηση των μεταρρυθμίσεων, όχι νέα μέτρα, αλλά και όχι στο κούρεμα χρέους λέει το σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα το οποίο αναμένεται να συμφωνηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να υπογράψουν το σχέδιο για την ελληνική οικονομία ως το 2022. Από το σχέδιο αυτό, όπως το παρουσιάζει η “Καθημερινή” προκύπτει ότι η Ελλάδα θα μείνει υπό αυστηρή εποπτεία ως το 2022, με συνεχείς επισκέψεις των εκπροσώπων των δανειστών, όπως συμβαίνει και σήμερα, επισκέψεις από τις οποίες θα κρίνεται και η εκταμίευση των δόσεων προς τη χώρα μας αλλά και οι αντιδράσεις των αγορών. Σε ό,τι αφορά στο χρέος η ελάφρυνση που προβλέπεται μόνο “κούρεμα” δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τα οφέλη για τη χώρα μας σε ό,τι αφορά στο χρέος θα είναι επιστροφή των τόκων από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, αλλά και το πάγωμα του επιτοκίου του δανείου του EFSF.

Αυτό που μένει ως το 2022 είναι οι συνεχής εποπτεία και μάλιστα σε τριμηνιαία βάση από την τρόικα για την τήρηση των όρων για μεταρρυθμίσεις. Μάλιστα η εκθέσεις της τρόικας ανά τρίμηνο για την πορεία των συμφωνηθέντων αναμένεται να παίξουν και σημαντικό ρόλο στην αντίδραση των αγορών.

Οι βασικές δεσμεύσεις της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο του 2018:

– «Η Ελλάδα θα σεβαστεί πλήρως τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει μεσοπρόθεσμα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ».
– «Η Ελλάδα πρέπει να αναπροσαρμόσει τις τιμές του φόρου ακίνητης περιουσίας για τον ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους πλήρως, σύμφωνα με τις τιμές της αγοράς έως τα μέσα του 2020».
– Η δημιουργία του ενιαίου ταμείου συντάξεων ΕΦΚΑ θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2020.
– Άνοιγμα τουλάχιστον 120 κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης μέχρι τα τέλη του 2018 και 240 μέχρι τα μέσα του 2020. Το κύριο όργανο που είναι υπεύθυνο για τις κεντρικές προμήθειες (ΕΚΑΠΥ) θα συσταθεί μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο την επίτευξη μεριδίου κεντρικών προμηθειών στις συνολικές δαπάνες νοσοκομείων κατά 30% στα μέσα του 2020 και κατά 40% στα μέσα του 2022.
– «Εφαρμογή σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας η νέα προσέγγιση για τον προσδιορισμό της αναπηρίας με βάση τόσο την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση έως τα μέσα του 2019», λέει το έγγραφο.
– Κόκκινα δάνεια: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η ηλεκτρονική κατάθεση νομικών έγγραφων θα εφαρμοστεί σε όλα τα δικαστήρια μέχρι τα τέλη του 2019.
– Η Ελλάδα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα μέσω ετήσιας αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4172/2012, αρχής γενομένης από το 2019.
– Η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το έργο του κτηματολογίου επικυρώνοντας το σύνολο των κτηματολογικών χαρτών και δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2021. Ως ενδιάμεσα βήματα θα ολοκληρώσει την κατάρτιση των υπόλοιπων δασικών χαρτών μέχρι τα μέσα του 2019 και θα δημιουργήσει πλήρως την κτηματολογική αρχή. Πρέπει να ολοκληρώσει το 45% έως τα μέσα του 2020.
– Προκειμένου να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, η συμφωνηθείσα εκποίηση της ικανότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη της Δημόσιας Επιχείρησης θα ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2018.

-«Η Ελλάδα επιβεβαιώνει την πρόθεσή της να ολοκληρώσει τις συναλλαγές για την παραχώρηση του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος” , ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ,της μαρίνας του Αλίμου, της Εγνατίας, της ΕΥΔΑΠ, της ΕΥΑΘ,τ ων περιφερειακών λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, την πώληση των μετοχών της ΔΕΗ, του δικτύου ΔΕΠΑ, των περιφερειακών λιμένων Ηγουμενίτσας και Κερκύρας και της υπόγειας αποθήκευσης της Καβάλας και άλλων περιφερειακών λιμένων βάσει των συστάσεων των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή: Καθημερινή