Κοινή στάση για την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλκρατούν Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ και Βρετανία που εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η μόνη «εύλογη εξήγηση» είναι να κρύβεται η Ρωσία πίσω από την απόπειρα δολοφονίας.

Η εν λόγω ανακοίνωση καταδικάζει την «πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» ενώ κάνει λόγο για «επίθεση» στη βρετανική εθνική κυριαρχία.

Η Τερέζα Μέι απέλασε χτες 23 Ρώσους διπλωμάτες από τη Βρετανία ως «απάντηση» στη στάση που κράτησε το Κρεμλίνο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε ζητήσει από τη Μόσχα να δώσει εξηγήσεις. Η Ρωσία, όμως, αγνόησε το τελεσίγραφο της κ. Μέι.

H κοινή ανακοίνωση

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018. Ένας Βρετανός αστυνομικός που επίσης εκτέθηκε κατά την επίθεσηπαραμένει σε σοβαρή κατάσταση και οι ζωές πολλών αθώων Βρετανών πολιτών απειλήθηκαν. Εκφράζουμετη στήριξή μας σε όλους αλλά και τoν θαυμασμό μας προς την βρετανική αστυνομία και τις υπηρεσίες πρώτης ανταπόκρισής για την θαρραλέα τους αντιμετώπιση.

Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας.  

Το Ηνωμένο Βασίλειο ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμάχους του για το ότι είναι εξαιρετικά πιθανόν η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για την επίθεση.

Συμμεριζόμαστε το συμπέρασμα του Ηνωμένου Βασιλείου ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εύλογη εξήγηση και σημειώνουμε ότι η αποτυχία της Ρωσίας να ανταποκριθεί στο νόμιμο αίτημα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει περαιτέρω την ευθύνη της. Καλούμε τη Ρωσία να ανταποκριθεί σε όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την επίθεση στο Σάλσμπερι.

Η Ρωσία θα πρέπει να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW).

Οι ανησυχίες μας επιδεινώνονται εξαιτίας ενός υπόβαθρου προτεραίας ανεύθυνης συμπεριφοράς της Ρωσίας.

Καλούμε τη Ρωσία να αρθεί στο ύψος των ευθυνών της ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείαςγια τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας

Νωρίτερα την Πέμπτη, η κ. Μέι επισκέφτηκε το σημείο όπου εντοπίστηκαν αναίσθητοι σε ένα παγκάκι ο Σκριπάλ και η ενήλικη κόρη του, Γιούλια, στο Σάλσμπουρι.

«Θεωρούμε τη Ρωσία υπεύθυνη για αυτή την άνανδρη και φρικτή πράξη» είπε η ίδια.