13 Δεκ.2017 Συγκέντρωση Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

(Απολογισμός-Προβληματισμοί-Προτάσεις).

 

Πραγματοποιήθηκε, την 13η Δεκ.2017, στη ΛΑΦ. Ξάνθης, η ετήσια συγκέντρωση του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης,εκδήλωση την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κκ. Παντελεήμων. Παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της ΕΑΑΣ, Αντγος ε.α. Βασίλειος Ροζής, ο όπως και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Υπτγος ε.α Ιωάννης Δεβούρος. Από τις Αρχές, παρευρέθησαν ο Επιτελάρχης του Δ΄Σ. Στρατού, Ταξίαρχος Άγγελος Ιλαρίδης, μαζί με δύο (2) Συνταγματάρχες, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ξάνθης κ Ιωάννης Καραμανλής, εκπρόσωπος από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ο Καθηγητής κ. Παράσχος Μελίδης, εκπρόσωπος της Β/ βάθμιας Εκπαίδευσης/ΠΕ Ξάνθης, ο Καθηγητής 1ου Λυκείου, κ. Αργύρης Διαμαντής, εκπρόσωπος από το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών (ΣΕΑΝ) Ξάνθης, ο κ. Αθανάσιος Αράπης.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, οι Πρόεδροι και μέλη των ΤΣ των Παραρτημάτων ΕΑΑΣ/ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ-ΑΛΑΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ-ΚΑΒΑΛΑΣ και ΔΡΑΜΑ, 110 μέλη όλων των βαθμών του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, οι Πρόεδροι και μέλη των ΔΣ των ένδεκα (11) ‘‘αναδόχων’’ Συλλόγων/Ενώσεων του Ν. Ξάνθης :Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Δημοσίου, Ποντίων, Εβριτών, Μικρασιατών, Τριτέκνων, Πολυτέκνων, Σαρακατσάνων, Ποδηλατικού Συλλόγου ‘’ο Πήγασος’’, Φίλων του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Μέδουσας, Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, καθώς και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης, σύλλογοι με τους οποίους το Παράρτημα συνεργάζεται στενά, αφού έχουν ίδιους ή συναφείς Εθνικούς και Κοινωνικούς σκοπούς.

Ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, αφού καλωσόρισε όσους προσήλθαν τους ενημέρωσε για τα ‘’πεπραγμένα’’ του 2017, όπως και τον Προγραμματισμό δραστηριοτήτων για το 2018, ενώ συνέχισε με διαπιστώσεις και προβληματισμούς, από τα παρατηρούμενα στην Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή και έκλεισε με προτάσεις προς τις Τοπικές Αρχές.

 

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Πρόεδρος του ΔΣ/ΕΑΑΣ, Αντγος ε.α Βασίλειος Ροζής, όπως και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτη μας, κκ. Παντελεήμονα ο οποίος ευχαρίστησε το Παράρτημα Ξάνθης, όπως και τους αναδόχους συλλόγους, για τη φροντίδα & επιμέλεια των ναών. Ο Πρόεδρος και Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΑΑΣ επέδωσαν τιμητικές πλακέτες της ΕΑΑΣ, στον Σεβασμιώτατο, στον εκπρόσωπο του Αντιπρύτανη του ΔΠΘ, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος στον Επιτελάρχη για το Δ’ Σ. Στρατού. Τα θέματα γενικού ενδιαφέροντος, που αναφέρθηκαν ή σχολιάστηκαν στο α’ μέρος της παρουσίασης, ήταν τα ακόλουθα:

 

Εκκλησιασμοί σε υπάρχοντες Ι.Ν. στα Πομακοχώρια του Ν.Ξάνθης-2018

Παρουσιάστηκε η αφίσα με 35 εκκλησιασμούς που θα τελεστούν το 2018, που ήδη δημοσιεύτηκε από τα ΜΜΕ και ταχυδρομήθηκε σε 400 αποδέκτες, πανελληνίως.

Τοποθέτηση μεγάλης Σημαίας στο Υψ. ΑΥΓΟ

Οι αρχικές επιφυλάξεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ξάνθης διευκρινίστηκαν και υπάρχει πλέον η έγκριση από το Συμβούλιο Μνημείων και Αρχαιοτήτων. Τα χρήματα, που μας εμπιστεύτηκαν οι αρχές και μεμονωμένα άτομα (μείον τα έξοδα αγοράς της μεγάλης σημαίας και την τοπογραφική μελέτη), τηρούνται σε Τραπεζικό Λογαριασμό (3.200€). Συνεχίζουμε ωστόσο τις αντικαταστάσεις σημαιών στον υπάρχοντα Ιστό. Αναμένεται από ΓΕΣ η έγκριση διάθεσης του Ε/Π CHINHOOK.

 

Εορτασμός Εθνικών Επετείων & Ημερών Μνήμης Γενοκτονιών

Τονίστηκε, ότι όλοι οι Έλληνες, αλλά ιδιαίτερα εμείς εδώ στη ΘΡΑΚΗ, που οι σύγχρονες απειλές είναι στη γειτονιά μας, έχουμε την Ιερή υποχρέωση και οφείλουμε να είμαστε ΠΑΝΤΑ παρόντες, στις Εθνικές Επετείους, όπως επίσης να μην επιτρέψουμε να ατονήσει καμία από της ‘’Ημέρες Μνήμης’’ και τα Μνημόσυνα, για τα θύματα Γενοκτονιών και όσων ‘’έπεσαν υπέρ Πατρίδος’’. (όπως: Μακεδονικός Αγώνας, Γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού, Γενοκτονία του Ελληνισμού της Μ. Ασίας και της Μικρασιατικής Καταστροφής, Μάχης Οχυρών, Κυπριακού Αγώνα, Θυμάτων ΑΤΤΙΛΑ 1974, κ.α.).

 

Απουσία Αρχών και Κοινωνίας στην Ημέρα Τιμης των ΕΔ

Παρατηρήθηκε και φέτος στις 21 Νοε.’17,στον εορτασμό της Ημέρας Τιμής των ΕΔ, που έχει θεσπίσει η Ελληνική Πολιτεία, η μικρή συμμετοχή Αρχών και Κοινωνίας στη Δοξολογία, στον Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, αφού απουσίαζαν οι περισσότεροι από τις Πολιτικές, Εκπαιδευτικές και άλλες Αρχές που είχαν προσκληθεί. Όφειλαν, κατά την άποψη μας, να παρευρίσκονται μαζί με την Τοπική Κοινωνία, που και εκείνη δυστυχώς αποχώρησε με τη λήξη της Θείας Λειτουργίας. Το ότι ήταν εργάσιμη ημέρα δεν αποτελεί δικαιολογία για κανένα. Το Δ’Σ. Στρατού είναι πάντα Φρουρός της Πατρίδος και ταυτόχρονα αρωγός στο πλαίσιο της Κοινωνικής Προσφοράς του σε Δήμους, Κοινότητες και άλλους Φορείς, όπως και στους κατοίκους της Θράκης, όποτε υπάρξει ανάγκη, γιορτές και καθημερινές.

 

Συχνές Επισκέψεις ‘’Υψηλών‘’ Επισκεπτών, από Τουρκία

Δηλώθηκε με έμφαση, ότι «ο Πρόεδρος και το ΤΣ του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης, δεν κάνουν εξωτερική πολιτική, που είναι έργο των Αρμόδιων Φορέων της Ελληνικής Πολιτείας, απλά το Παράρτημα καταγράφει και ενημερώνει τα μέλη του και τους ανά την Ελλάδα Φίλους του, για τα αξιοσημείωτα γεγονότα, που συμβαίνουν αναφέρονται και εστιάζουν στις ενέργειες που γίνονται από ”ξένα κέντρα”, βοηθούμενα δυστυχώς και από ορισμένα εντόπια όργανα, ”εκλεγμένα και μη”, που στοχεύουν στον επηρεασμό και χαλιναγώγηση των συμπατριωτών μας Ελλήνων Μουσουλμάνων στο Θρήσκευμα που διαχρονικά διαβιούν αρμονικά μαζί μας στην Θράκη, σε καθεστώς πλήρους ισονομίας και ισοπολιτείας. Οι ανεξέλεγκτες αυτές ενέργειες τους, κατά την άποψή μας, έχουν διαχρονικά αρνητικές Εθνικές προεκτάσεις».

Ζούμε, σε μια ακριτική περιοχή της Πατρίδας μας, όπου οι προγονοί μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια συμβίωσαν αρμονικά και σήμερα εμείς, συνεχίζουμε να συμβιώνουμε ήσυχα και ειρηνικά (σε καθεστώς ισονομίας-ισοπολιτείας), με τους συμπατριώτες μας Έλληνες Πολίτες των Μουσουλμανικών Μειονοτήτων στη Θράκη, ενώ η γειτονική Χώρα, αδιάλειπτα και χωρίς προσχήματα πλέον (ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια), με μοχλό το Γενικό Προξενείο της στην Κομοτηνή και τα εδώ ‘’εντόπια’’ όργανά της, τις στοχεύει και επιδιώκει να τις ομογενοποιήσει και χαλιναγωγήσει, για δικό της όφελος με κάθε τρόπο, ακόμα και με τις φαινομενικά αθώες ‘’δήθεν ιδιωτικές’’ επισκέψεις ‘’για να προσευχηθούν μαζί τους’’ και άλλες δραστηριότητες που διοργανώνει, που κατά την άποψη μας, μόνο τυχαίες δεν είναι. Πρόσφατα παραδείγματα που μας επιβεβαιώνουν απόλυτα, είναι :

  • Οι διαδοχικές επισκέψεις στη Θράκη μας, Τούρκων Αξιωματούχων: Πρωθυπουργός, Αντιπρόεδρος κ. Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος παραβίασε κατάφορα τους κανόνες Εθιμοτυπίας και Φιλοξενίας, ενώ μας προκάλεσε με το πρόγραμμα και δηλώσεις του, όπως εξάλλου έπραξε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στις 8 Δεκ. ο οποίος στην ‘’ιδιωτική ‘’επίσκεψή του δεν παρέλειψε να μιλήσει για ‘’ομοεθνείς και γηγενείς‘’.
  • Η αδιάλειπτη παρουσία εκλεγμένων Έλληνων Υπηκόων, που έδωσαν Όρκο Πίστης στο Σύνταγμα και την Πατρίδα μας, τόσο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ‘’παραστάτες’’ ή ‘’ουρές’’στον Γενικό Πρόξενο του Τουρκικού Προξενείου Κομοτηνής, όπως και σε άλλους επισκέπτες-αξιωματούχους της ίδιας ξένης χώρας, αλλά και στους παράνομους ‘’δήθεν εκλεγμένους’’, Ψευδομουφτήδες, που ανοιχτά πλέον, αντιμάχονται τα συμφέροντα της Πατρίδας μας.

 

Προτάσεις που έχουν Υποβληθεί στις Τοπικές Αρχές και Χρονίζουν

Η παρουσίαση, περιέλαβε επίσης τις, πλήρως τεκμηριωμένες, προτάσεις που αρκετές‘’ χρονίζουν’’, αν και έχουν κατατεθεί εγγράφως στις αρμόδιες Αρχές και Εκπαιδευτικούς Φορείς, προκειμένου να εκδηλωθούν, οι απαραίτητες ενέργειες. Συγκεκριμένα, κατά φορέα, ήταν :

                    ΠΕ Ξάνθης

  • Έγκριση εργασιών για 2 παρεκκλήσια που βρίσκονται πάνω σε Ε.Ο.: στις ΣΑΤΡΕΣ για την Αντιπλημμυρική Προστασία με εκσκαφές έμπροσθεν του Ι.Ν. για να ξαναγίνει ισόγειος και την αντιστήριξη πρανούς στον Ι.Ν. Αγ. Ιωάννης. Θεολόγο (κινδυνεύει από κατολίσθηση)
  • Αναβάθμιση του Μνημείου ΕΧΙΝΟΥ και Κατασκευή ‘’τεχνικών’’ του δρόμου που οδηγεί στο ΟΧΥΡΟ. Το υπάρχον Μνημείο ,στην είσοδο στον Εχίνο ‘’σκεπάστηκε’’ από κατασκευές που έγιναν μεταγενέστερα(βρύση και υπερυψωμένη περίφραξη μ/μ νεκροταφείου). Η μελέτη συντάθηκε και υποβλήθηκε από το Δ’ΣΣ.

 

Περιφ. Δντή Π/βαθμιας & Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΑΘ

 

  • Η παρουσία των Τοπικών Σχολείων στις Τοπικές Εορτές. (Επέτειος Μάχης Οχυρών ΕΧΙΝΟΣ, ΝΥΜΦΑΙΑΣ, Επέτειος του Θανάτου του Γρηγόρη Αυξεντίου 3 Μαρ ΑΥΞΕΝΤΙΟ (αριθ. Πρωτ 39 /27Μαρ.’15/ ΕΑΑΣ/ Παράρτημα).
  • Επέκταση του 4ου Μαθητικού Διαγωνισμού στην Π. ΑΜΑΘ της εκδήλωσης που διοργανώνεται ετησίως από τους ‘’Φίλους του Οχυρού ΙΣΤΙΜΠΕΗ’’, για το ομώνυμο οχυρό, που τελείται με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, μόνο για ΔΔΕ/ Θεσσαλονίκης και Σερρών, να επεκταθεί και στις ΔΔΕ/ΑΜΑΘ, για τα Οχυρά ΛΙΣΣΕ- ΕΧΙΝΟΣ-ΝΥΜΦΑΙΑ.

 

ΔΗΜΑΡΧΟ Ξάνθης

Αναγραφή στη Ηρώο της Πόλης των στοιχείων Πεσόντος υπέρ Πατρίδος Μουσουλμάνου, με ανάλογη τελετή στον 72 χρονο γιό του τον οποίο  ποτέ δεν γνώρισε.

 

Στο β’ μέρος, αναφέρθηκαν επιγραμματικά τα θέματα του Παραρτήματος και στη συνέχεια ο Πρόεδρος του ΔΣ/ΕΑΑΣ, ενημέρωσε τα μέλη μας, για τις εξελίξεις και τις προοπτικές για εξειδικευμένα Οικονομικά Θέματα, που αφορούν τους Αποστράτους των ΕΔ και ΣΑ.

Εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας σε όλους, τους προσκεκλημένους που προσήλθαν, στα μέλη μας, όπως και σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε την επομένη (14 Δεκ), με την επίσκεψη μας με τον Προέδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΑΑΣ, στα Πομακοχώρια ΕΧΙΝΟΣ και ΘΕΡΜΕΣ του Ν. Ξάνθης.

 

Ήταν, κατά την άποψη του γράφοντος που επιβεβαιώθηκε και από γνώμες αρκετών συμμετασχόντων, μια επιτυχημένη εκδήλωση.

 

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Γράφει ο  : Υποστράτηγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης

Πρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ( μόνο ηλεκτρονικά)

Φωτογραφίες