Παρέμβαση έξω από το εργοστάσιο των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ στο Μαγικό πραγματοποίησαν δυνάμεις του ΠΑΜΕ την ώρα της «επιθεώρησης» του πρωθυπουργού σε έναν εργασιακό χώρο που είναι αποκαλυπτικός για το τι σημαίνει «δίκαιη» ανάπτυξη. Απέναντι από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρέθηκαν 3(!) διμοιρίες των ΜΑΤ και άντρες των ΟΠΚΕ για να εμποδίσουν την κινητοποίηση.

Σε έναν όμιλο με κέρδη εξαμήνου 4,6 εκατομμύρια ευρώ εργάζονται δεκάδες  νέοι εργαζόμενοι με μισθούς  με τους οποίους ούτε με το κιάλι δεν μπορούν να δουν την προοπτική να κάνουν οικογένεια. Αντίστοιχα στην άλλη επιχείρηση του ομίλου που επισκέφτηκε ο πρωθυπουργός, στα ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ, πριν  ένα χρόνο στο όνομα της αλλαγής ασφαλιστικού φορέα οι εργαζόμενοι είδαν να μειώνονται οι απολαβές τους κοντά στο 10%. Ένα «κόστος» λιγότερο από 100.000 ευρώ για έναν κολοσσό αλλά τεράστιο για μια εργατική λαϊκή οικογένεια που είδε το εισόδημα της να μειώνεται 10%.

 

Όπως δήλωσε μετά την επίσκεψη ο πρωθυπουργός: «Η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα που σέβεται τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων».  Αφού διαλύσανε κάθε εργασιακό – ασφαλιστικό δικαίωμα, θεσμοθετήσανε οι παλιότεροι και διατηρούν αυτοί το αίσχος των 586 και 511 ευρώ, ήρθανε να επαινέσουν και να επιθεωρήσουνε πώς πάνε τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, πώς θα τους διασφαλίσουν και νέο ζεστό χρήμα, προερχόμενο από τα ματωμένα πλεονάσματα.

Η απάντηση των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από αυτό που αναγράφονταν και στο πανό της κινητοποίησης:  «Οργάνωση παντού, να ρθουν τα πάνω κάτω». Οργάνωση σε ταξικά σωματεία και όχι σε εργοδοτικά που διασφαλίζουν να μην κουνιέται φύλλο σε μεγάλους εργασιακούς χώρους.

Η δύναμη των οργανωμένων εργατών σε ταξικά σωματεία, συσπειρωμένα με το ΠΑΜΕ φάνηκε στα αποτελέσματα του 9μηνου σκληρού αγώνα των μεταλλεργατών στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, όπου το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας που προσπάθησαν να  χτυπήσουν οι Χρυσαυγίτες με τη δολοφονική επίθεση στον πρόεδρο και σε μέλη της Διοίκησης το 2017 υπόγραψε σύμβαση που: Το ημερομίσθιο για τους τεχνίτες διαμορφώνεται στα 87 ευρώ μεικτά. Οσον αφορά στο ωράριο, κατοχυρώνεται το 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Κατοχυρώνονται επίσης τα δύο διαλείμματα μέσα στο 7ωρο. Ως προς τις υπερωρίες, προβλέπεται 100% προσαύξηση από την πρώτη ώρα, ενώ ως ανώτερο όριο τίθενται οι τρεις ώρες υπερωρίας. Προβλέψεις υπάρχουν στη Σύμβαση και για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας. Επίσης, ορίζεται πως ένας εργαζόμενος δικαιούται αποζημίωση σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος από το πρώτο μεροκάματο. Θεσμοθετούνται επίσης τα δώρα, δηλαδή ο 13ος και ο 14ος μισθός των εργαζομένων. Η Σύμβαση προβλέπεται να έχει ισχύ μέχρι το τέλος του 2018 και μετενέργεια για τρία χρόνια μετά τη λήξη της.

 

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥΣ ΧΤΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ ΝΑ ΡΘΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ

 

Όλοι στο σημερινό συλλαλητήριο εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, φορέων της περιοχής στις 18:00΄ στην πλατεία της Κομοτηνής