Άρθρο του Ταξίαρχου ε.α. Ιωάννη Κουτσαϊμάνη, 

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Νομού Ξάνθης πραγματοποίησε,με 104 άτομα, για 3η συνεχή χρονιά, Προσκύνημα στη Β. Ήπειρο, από 12 έως 15 Οκτ.17, υλοποιώντας την επιθυμία, μελών του και ανά την Ελλάδα Φίλων του.

Σκοπός του ταξιδιού ήτανη απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των Ηρώων προγόνων μας, που στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός τους, για την Ελευθερία της Πατρίδος.Μεγάλος ο φόρος του αίματος, 7976 ήρωες πρόγονοί μας παραμένουν εκεί,στην Κλεισούρα, στον Μοράβα, στην Τρεμπεσίνα, στο Υψ. 731 και σεάλλα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου.Συνεχίζουν να παραμένουν δυστυχώς άταφοι ύστερα 76 χρόνιαμε τα οστά διάσπαρτα στα πεδία των μαχών ή θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους χωρίς σταυρό ή  σε οστεοφυλάκια, περιμένοντας άδεια για την ταφή τους !!!

Στο ‘’προσκλητήριο μας’’ αυτό, παρουσιάστηκαν μέλη μας, συνάδελφοι απόστρατοι Αξιωματικοί όλων των βαθμών, μεταξύ αυτών ένας Επίτιμος ΓΕΠΣ/ΓΕΣ ,δύο (2) επίτιμοι Υπαρχηγοί ΓΕΣ ,ένας (1) Επίτιμος Διοικητής Δ’ΣΣ, όπως και εκλεκτοί Φίλοι του Παραρτήματος από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Είχαμε συνταξιδιώτες από τα Χανιά, τη Μάνη, μέχρι το Διδυμότειχο και από την Σάμο μέχρι τα Ιωάννινα. Συνολικά 104 προσκυνητές –συνταξιδιώτες με δύο (2) λεωφορεία, που ξεκίνησαν ταυτόχρονα στις 07:00της 12 Οκτ.’17 από την ΑΘΗΝΑμε αρχηγό του τον Πρόεδρο του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης και το άλλο την ΞΑΝΘΗ, με αρχηγό του τον Αντιπρόεδρο, που αντάμωσαν στο ‘’Πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

Επισκεφτήκαμε τους τόπους της θυσίας και τους τόπους τα γνωστά Στρατιωτικά νεκροταφεία στην περιοχή στους ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ, στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, στο υψ.731 στον περίβολο του σπιτιού της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου στην ΧΙΜΑΡΑ, τους Αγ.ΣΑΡΑΝΤΑκαι το οστεοφυλάκιο του Ι. Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο ΔΕΛΒΙΝΟ.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού μας συνδυάστηκε επίσκεψη και προσφορά σχολικού εξοπλισμού, γραφικής ύλης και αθλητικών ειδών στα σχολεία της Ομογένειας «ΟΜΗΡΟΣ» στη Χιμάρα και «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» στο Αργυρόκαστρο,ως έμπρακτη στήριξη των νέωντης Ελληνικής ομογένειας Τα είδη αγοράστηκαν με τα χρήματα των επωνύμων και ανωνύμων δωρητών καθώς και αναμνηστικά της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.Τοοδοιπορικόμας,μετιςκύριεςδραστηριότητεςκατάημέρα,ήταν:

1ηΗμέρα: 12 Οκτωβρίου 2017 ( Καλπάκι- Αργυρόκαστρο)

Ξεκινώντας από Ξάνθη μέσωΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ και από Αθήνα μέσω Ρίου-Αντιρρίου και ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ οι επιβαίνοντες των δύο λεωφορείων  συναντηθήκαμε στο Πολεμικό Μουσείο Αγώνα 1940 στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Εκεί μας υποδέχθηκεο Διοικητής τηςVIII ΜΠ ΤΑΞ ΠΖ Ταξίαρχος κ. Νικόλαος Ανδριόπουλος και άλλοι Αξιωματικοί. Επακολούθησε ενημέρωση για την ΜΑΧΗ ΕΛΑΙΑΣ –ΚΑΛΑΜΑ, προβολή VIDEOκαι επίδειξη των εκθεμάτων του Πολεμικού Μουσείου από στρατιώτες ξεναγούς.

Στη συνέχεια,μέσω του Μεθοριακού Σταθμού Κακαβιάς,όπου συναντήσαμε και τους γηγενείς ξεναγούς μας την κ. Έλενα Καλούδη από τη Δερβιτσάνη και τον Δημήτρη Γκούλιο, εισήλθαμε στη Βόρειο Ήπειρο, με πρώτο σταθμό στο Στρ. Νεκροταφείο στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Σκέπης στους ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ.Εκεί είχαν ταφεί με τα επώνυμα τους οι 59 έλληνες στρατιωτικοί που κατέληξαν από τα τραύματά τους στο πεδινό χειρουργείοπου είχε αναπτυχθεί στο χωριό. Τους τάφους αυτούς φρόντιζε ο ομογενής Ιωάννης Μπάκος και όταν το καθεστώς Εμβέρ Χότζα επέβαλε την καταστροφή επί ποινή θανάτου όλων των θρησκευτικών μνημείων φρόντισε να κρύψει τους σταυρούς των τάφων και αφού κατέγραψε επακριβώς τις θέσεις τους, τηρούσε με πλήρη μυστικότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών.Μετά το 1991 ιδρύθηκε το σημερινό  στρατιωτικό νεκροταφείο και συνεχιστής του έργου του πατέρα του είναι σήμερα ο γιός του, Γεώργιος. Μπάκος, ο οποίος μας υποδέχθηκε και μας ενημέρωσε. Τελέσαμε Τρισάγιο, επακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τονΕπίτιμο Β’Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντγοε.α.Γεώργιο Τσακανίκακαι ψάλλαμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο.

Φτάσαμε στο Αργυρόκαστρο όπου το απόγευμα, στην αίθουσα του ξενοδοχείου, όπου μεταφέραμε-τοποθετήσαμε την Ελληνική Σημαία και Λάβαρο της ΕΑΑΣ, μας απηύθυνε χαιρετισμό οΑντιπρόξενος Αργυροκάστρου κ. Κωνσταντίνος Μιχελής και ο Συντονιστής Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Παιδείαςκ. Βασίλειος Σωτηρούδας,ενώ ο Πρόεδρος του Παραρτήματος παρουσίασε ‘’ειδική ενημέρωση’’ διάρκειας 60’ με προβολή σπάνιων εικόνων και VIDEO αρχείου του 1940/41 από τηνεπική μάχη στην Β. Ήπειρο, επικεντρώνοντας στον αγώνα του Υψώματος 731, καθώς και εκτενή αναφοράστο θέμα των ‘’άταφων νεκρών‘’Ελλήνων στρατιωτικών. Η παρουσίαση περιλάμβανε και τις ενέργειες που έγιναν διαχρονικά μέχρι σήμερα από την ΙΤΑΛΙΑ, την ΕΛΛΑΔΑ,όπως και τις διμερείς Συμφωνίες Ελλάδος και Αλβανίας, που δεν έχουν εφαρμοστεί από την Αλβανία, με διάφορα προσχήματα

2η  Ημέρα :13 Οκτωβρίου 2017 (Κλεισούρα – Υψ,731- Τεπελένι)

Λίγα χιλιόμετρα πριν την ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ, εν μέσω των επιβλητικών και αγρίας ομορφιάς υψωμάτων της στενωπού, υψώνεται ένας τεράστιος σταυρός του ολοκαίνουργιου Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου στο χώρο του οποίου υπάρχουν 350 κενοί τάφοι έτοιμοι να υποδεχθούν τα οστά των πεσόντων ηρώων που φυλάσσονται σε μεταλλικά οστεοφυλάκια μέσα στον Ιερό Ναό περιμένοντας την άδεια ταφής από το Αλβανικό κράτος !!!Τελέσαμε τρισάγιο, ενώ στεφάνι κατατέθηκε από τον Επίτιμο Γενικό Επιθεωρητή Στρατού Αντγοε.α. Δημήτριο Λυμπέρη, τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός μας Ύμνος αντήχησε για μια ακόμη φορά

Αμέσως μετά αναχωρήσαμε για τον κύριο σκοπό της επίσκεψής μας, το προσκύνημα στο Ύψωμα 731, πουτο όνομά του έχει χαραχτεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη,τις‘’Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ’’.Μετά από διαδρομή μιας και πλέον ώρας στα δύσβατα δρομολόγια γεμάτα πέτρες και νεροφαγώματα τα 10 μικρά λεωφορεία που μισθώσαμε σκαρφάλωσαν πάνω στις απότομες πλαγιές των υψωμάτων και φτάσαμε στο λιτό μνημείο των Ελλήνων Ηρώων πάνω στο Ύψωμα 731 ακριβώς δίπλα στη μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήσαμε στις 27Ιουν2015 «ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!!!, ΗΡΩΕΣΤΟΥ ΥΨΩΜΑΤΟΣ 731 ΤΑΠΕΙΝΑΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕΤΗΜΝΗΜΗΣΑΣ».

Τελέσαμε Τρισάγιο, ενώ το τιμητικό στεφάνι κατέθεσε ο Επίτιμος Διοικητής του Δ΄Σ.ΣτρατούΑντγοςε.α. Ιωσήφ Μαυράκης και στη συνέχεια ψάλλαμε όλοι μαζί, με δάκρυα στα μάτια και ρίγη συγκίνησης, τον Εθνικό Ύμνο. Επακολούθησε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Παραρτήματος, Υπτγοε.α. Γεώργιο Γεωργιάδη και περιγραφή του τιτάνιου αγώνα που δόθηκε από 9- 26 Μαρ.1941,ενώ στη συνέχεια έγινεεύστοχη επεξήγηση της στρατιωτικής αξίας του υψ.731, από τον Επίτιμο Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ, Αντγοε.α. Σταύρο Κουτρή.Επιστρέφοντας περάσαμε από το Τεπελένι.

Τις απογευματινές ώρες επισκεφθήκαμε τον επιβλητικό Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως, όπου αφού μας καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριος, μεταβήκαμε στο 9χρονο Ελληνο-Αλβανικό Σχολείο, «Πνοή Αγάπης», που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, όπου επιδώσαμε και τα δώρα μας.Η Διευθύντρια του σχολείου, η ομογενής κ. Κουρεμένου Μελπομένη, μας ενημέρωσε για τα θέματα του σχολείου της καθώς και για τη γενική εκπαίδευση της ομογένειας και μας προσέφερε αναψυκτικά και γλυκά.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το αμιγώς Ελληνικό χωριό Δερβιτσάνηόπου συνομιλήσαμε με τους κατοίκους του και φεύγοντας προμηθευτήκαμε παραδοσιακά ποτά και γλυκά, από τον Συνεταιρισμό Γυναικών ενισχύοντας την τοπική μικροοικονομία.Τις βραδινές ώρες διασκεδάσαμε σε κοινή συνεστίαση με ελληνική μουσική σε ταβέρνα στο χωριό Τεριχάτες. Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόξενοςτου Ελληνικού Προξενείου Αργυροκάστρου κ. Κωνσταντίνος Μιχελής με τη σύζυγό του, καθώς και η Γραμματέας του Προξενείου κ. Ευγενία Δέδε.

3ηΗμέρα:14 Οκτωβρίου 2017 (Χιμάρα – Άγιοι Σαράντα)

Άφιξη στην ιστορική Ελληνική πόλη της ΧΙΜΑΡΑΣ. Επισκεφτήκαμε το Ελληνικό Σχολείο «ΟΜΗΡΟΣ» όπου μας υποδέχθηκε ο Διευθυντής του κος Αθανάσιος Τσαγγαλίδης, δάσκαλοι και μικρά παιδιά του σχολείου προσφέροντας μας γλυκά και αναψυκτικά. Επιδώσαμε τα δώρα που κάλυψαν όλες τις ανάγκες του σχολείου, ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του από την ομογενή δασκάλα κα Παναγιώτα Νεράντζη και ξεναγηθήκαμε στις αίθουσές του.

Ο επόμενος προορισμός ήταν το σπίτι της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου, η οποία στην αυλή του σπιτιού συνεχίζει να φυλάει ακόμη και σήμερα θαμμένους τις σωρούς έξι (6) νεκρών Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν εκεί τον Απρίλιο 1941, λίγες μέρες πριν τησύμπτυξη του Ελληνικού Στρατού και ο πατέρας της ενταφίασε στο κτήμα του και με κίνδυνο της ζωής του απέκρυπτε το σημείο ταφής τους από τις Ιταλικές και Αλβανικές αρχές, έργο που μετά το θάνατό του συνέχισε και η κόρη του. Μας υποδέχθηκε με συγκίνηση στην αυλή της.Τελέσαμεενώ το τιμητικό στεφάνι κατατέθηκε από τον Επίτιμο Β΄ Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντγοε.α Αθανάσιο Στυλιανόπουλο. Η κ. Ερμιόνη Μπρίγκου, στη συνέχεια αφηγήθηκε με τη χαρακτηριστική γλυκιά και σεμνή φωνή της τις αναμνήσεις της από τον πόλεμο και την απόκρυψη των σωρών των νεκρών στρατιωτών. Την αποχαιρετήσαμε με την ευχή να την έχει καλά ο Θεός ώστε να την συναντήσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας σε ένα χρόνο. Επιστροφή στους Αγίους Σαράντα.

4η Ημέρα 15 Οκτωβρίου 2017 (Δέλβινο- –Ιωάννινα-Ξάνθη ή Αθήνα)

Από τους Αγίους Σαράντα μεταβήκαμε στο ΔΕΛΒΙΝΟ όπου παρακολουθήσαμε με κατάνυξη τηΘεία Λειτουργία, όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κκ Δημήτριος. Στη συνέχεια τελέστηκε Τρισάγιο στο οστεοφυλάκιο που υπάρχει κάτω από το καμπαναριό του Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου φυλάσσονται τα οστά των σωρών 19 νεκρών Ελλήνων στρατιωτικών που ανευρέθηκαν στην περιοχή.Στεφάνι κατέθεσε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης Υπτγοςε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης και όλοι εμείς μαζί με τους παρισταμένους ομογενείς κατοίκους ψάλλαμε με συγκίνηση τον Εθνικό Ύμνο.

Πήραμε το δρόμο της επιστροφής στην Πατρίδα,μέσω Ηγουμενίτσας, φτάσαμε στα Ιωάννινα, όπου αποχωριστήκαμε από τους φίλους συνταξιδιώτες μας που κατευθύνθηκαν προς Ν. Ελλάδα, υποσχόμενοι να συναντηθούμε σύντομα.Οι μαχητές έκαναν το καθήκον τους. Οι 7.976 που έπεσαν, στα πεδία των μαχών στη Β. Ήπειρο, δεν απαιτούν ούτε διαμαρτύρονται αλλά περιμένουν από εμάς τους επιγενόμενους να κάνουμε το δικό μας καθήκον.

Ευχαριστούμε όσους και όσες συμμετείχαν στο φετινό μας Προσκύνημα, αφού με την παρουσία τους έδειξαν έμπρακτα, ότι εμείς που ζούμε στην Μητέρα Πατρίδα την Ελλάδα, δεν ξεχνούμε τους ηρωϊκούς μαςνεκρούς και ταυτόχρονα ότι είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας,συντελώντας έτσι στη διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών μας,αναγνωρίζοντας το σημαντικό Εθνικό έργο που επιτελούν, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό και την Ελλάδα, στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Χρέος Όλων Των Ελλήνων- Υποχρεώσεις της Πολιτείας

Είναι απορίας άξιονπώς είναι δυνατόν στη σύγχρονη Ελλάδα σε κάθε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να εκφράζεται η περηφάνια για τους γενναίους, να εκφωνούνται πανηγυρικοί λόγοι για την Επέτειο του «ΟΧΙ», να γίνονται τελετές και παρελάσεις και οι ήρωες αυτοί, να παραμένουν εκεί ξεχασμένοι και άταφοι, επί 76 ολόκληρα χρόνια !!!!.

Τα οστά των ηρωικώς πεσόντων,κατά την περίοδο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-41,στο έδαφος της Αλβανίας,επιβάλλεται,από τους ηθικούς-θρησκευτικούς κανόνες να παραμείνουν στον τόπο της θυσίας τους και επιτέλους να ενταφιαστούν,σταΣτρατιωτικά Νεκροταφεία που κατασκευάστηκαν από το 1998-2006, όπως εξάλλου εφαρμόζεται παγκοσμίως.. π.χ. Καλλίπολις, Βατερλώ, κ.α(Η Χώρα μας μόνο, έχει στο εξωτερικό, συνολικά 27 στρ. νεκροταφεία,σε 13 χώρες, από τον Α ΄και Β΄ΠΠ).

Είναι χρέος, της Πολιτείας να επιλύσει το θέμα των άταφων νεκρών, αλλά και ηθικό χρέος του καθενός από μας είναι ,να μην τους ξεχνάμε.

Η δική μας προσδοκία,είναιαπό τα ετησίως διοργανούμενα αυτά Προσκυνηματικάαυτά ταξίδια,να αναδειχθεί το θέμα Πανελλαδικά και έτσι μελλοντικά, να διοργανώνονται αντίστοιχες εκδρομές, τόσο από την ΕΑΑΣ και τα Παραρτήματα της, όσο και από άλλους Φορείς, Συλλόγους και Ενώσεις από κάθε γωνία της Χώρας μας, δραστηριότητες που-ευελπιστούμε ότι τελικά-θα επηρεάσουν τα αρμόδια Υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών,να εντείνουν προσπάθειες τους προς την Αλβανία, αφενός για τον ενταφιασμό των οστών που είναι στα οστεοφυλάκια, αφετέρου για τη συνέχιση των ερευνώνανεύρεσης, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες που έχειυπογράψει.

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης, ανακοινώνει, ότι :

Το επόμενο Προσκύνημα(με 2 λεωφορεία) στους ίδιους προορισμούςστη Βόρειο Ήπειρο,είναι 20-23 Σεπ. 2018.(ταυτόχρονεςαναχωρήσεις από ΞΑΝΘΗ και ΑΘΗΝΑ)Δηλώσεις Πρόθεσης Συμμετοχής(από τώρα):τηλέφωνα :6937100910 &6937409943.

Θα προσφέρει, σε κάθε ενδιαφερόμενο Σύλλογο/Ένωση, κλπ που επιθυμεί να διοργανώσει αντίστοιχο ταξίδι σε διαφορετική ημερομηνία, κάθε πληροφορία από την αποκτηθείσα εμπειρία.

Δύναται επίσηςνα διαθέσει και αρχηγό /διοργανωτή,από τα μέλη του, εφόσον ζητηθεί.

Εκτενές φωτορεπορτάζ και διαρκής πληροφόρηση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας www.eaasxanthis.gr.

Γραφει ο :Ταξίαρχος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης

Αντιπρόεδρος Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ν. Ξάνθης