Οι άλλοι τελικά, είχαν τσίπα!
1. Κώστας Σημίτης 1987 Παραίτηση
Το 1987, ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αποφασίζει αιφνιδιαστικά να αλλάξει την έως τότε σταθεροποιητική πολιτική, την οποία είχε αρχίσει να εφαρμόζει μετά εκλογές του 1985, για να συμμαζέψει τα ελλείμματα. Ο υπουργός Οικονομικών που είχε αναλάβει να εφαρμόσει αυτήν την πολιτική, Κώστας Σημίτης, υπέβαλε γραπτώς την παραίτησή του.
2. Σταυρός Δήμας 1991 Παραίτηση
Το 1991, ο Σταύρος Δήμας, υπουργός Βιομηχανίας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχε ένα λεκτικό επεισόδιο με τη σύζυγο του Πρωθυπουργού. Την επομένη υπέβαλε την παραίτησή του. Δεν είχε κάνει κάποιο λάθος στο υπουργείο του, δεν του καταλογίστηκε κάτι. Για λόγους ευθιξίας.
3. Αναστάσιος Πεπονής 1994 Παραίτηση
Το 1994, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, Αναστάσιος Πεπονής, παραιτήθηκε, επειδή συνάδελφοί του υπονόμευαν το νόμο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, που ο ίδιος είχε εισηγηθεί. Είναι ο γνωστός ως «νόμος Πεπονή»(2190/1994), που καθιέρωσε το ΑΣΕΠ.
4. Σάββας Τσιτουρίδης 2004 & 2007 Δις Παραίτηση
Το 2004 παραιτήθηκε από Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λόγω της δημοσιότητας που έλαβε η μετεγγραφή του γιου του από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και το 2007, όταν ο Σάββας Τσιτουρίδης, παραιτήθηκε και από Υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας με αφορμή τις εισαγγελικές έρευνες για χρηματιστηριακές πράξεις του στενού του συνεργάτη Ευγένιου Παπαδόπουλου στο διάστημα 1999-2000.
5. Γεώργιος Βουλγαράκης 2008 Παραίτηση
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 υπέβαλε την παραίτησή του από το κυβερνητικό σώμα, από ευθιξία, η οποία και έγινε αποδεκτή, μετά από κατηγορίες που αφορούσαν εμπλοκή του σε υπεράκτια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων αλλά και αυτήν της συζύγου του με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.
6. Θεόδωρος Ρουσόπουλος 2008 Παραίτηση
Στην παραίτησή του οδήγησε το αρνητικό κλίμα από την εμφάνιση του τότε πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, την κακή εκτίμηση της υπόθεσης του Γιώργου Βουλγαράκη και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ρουσόπουλου στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.
7. Βασίλης Μαγγίνας 2007 Παραίτηση
Παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας μετά από δημοσιεύματα του Τύπου σχετικά με την πολεοδομική νομιμότητα της οικίας του στις 15 Δεκεμβρίου 2007 και την θέση του ανέλαβε η Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Η παραίτηση του Βασίλη Μαγγίνα ήλθε λίγες ώρες μετά το δημοσίευμά της εφημερίδας “Ο Κόσμος του Επενδυτή”, ότι κατέχει πολεοδομική άδεια για αναψυκτήριο, βάσει της οποίας έχει χτίσει την κατοικία του στο Κορωπί, σε χωροταξική ζώνη που δεν είναι οικιστική.
8. Αριστοτέλης Παυλίδης 2007 Παραίτηση
Στις 27 Απριλίου 2007 έφθασε στον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννη Αγγέλου, καταγγελία του πρώην βουλευτή Ζαχαράκη για χρηματισμό του Παυλίδη από τον εφοπλιστή Μανούση. Στις 30 Απριλίου ο Αριστοτέλης Παυλίδης υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο ενώ ο διευθυντής του γραφείου του Παυλίδη, Ζαχαρίου, παραιτήθηκε.
Μετά την καταγραφή όλων των παραπάνω, θυμηθείτε και σκεφτείτε τι γεγονότα, μείζονος ή ήσσονος σημασίας σε σχέση με αυτά που έχω καταγράψει, έχουν λάβει χωρά τα τελευταία δυόμιση χρονιά και πόσοι υπουργοί παραιτήθηκαν. Επίσης πέρα όλων των άλλων, καλό είναι να σκεφτούμε ότι και στις τρεις προηγούμενες κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμα και Σαμαρά, πάντα οι κοινοβουλευτικές ομάδες είχαν απώλειες, στην ψήφιση μέτρων για την εκάστοτε αξιολόγηση. Η τωρινή πέρα των δυο αρχικών παραιτήσεων Νικολόπουλου και Παναγούλη δεν έχει την παραμικρή απώλεια. Τα σχόλια δικά σας.
Υ.Γ: Ο Χρήστος Παπουτσής δεν είχε παραιτηθεί μετά το ναυάγιο του «Σάμινα». Είχε διωχθεί από την υπουργική θέση, με τον άμεσο ανασχηματισμό που ακολούθησε.