Για το θέμα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα ο θυμόσοφος λαός έχει βρει την κατάλληλη “ατάκα”. “Από την πόρτα τους βγάζουμε από το παράθυρο μπαίνουν, στην λογική ότι όσους διώχνουμε νόμιμα από την Χώρα στο πολλαπλάσιο έρχονται παράνομα.

Επιστροφή στην Τουρκία 11 προσφύγων από τη Συρία

 Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής -Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα  στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, σήμερα, 8 Ιουνίου 2017, επιστράφηκαν στην Τουρκία 11 πρόσφυγες από τη Συρία -πέντε άνδρες, μία γυναίκα και πέντε συνοδευόμενα ανήλικα παιδιά.  Οι τρεις ήταν κάτοχοι συριακών εγγράφων και οι οκτώ ήταν ανιθαγενείς (γεννημένοι στη Συρία των οποίων είχε αφαιρεθεί η υπηκοότητα).

 

Οι 10 είχαν παραιτηθεί από τα αιτήματά τους για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας και ενός το σχετικό αίτημα είχε τεθεί στο αρχείο. Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε με αεροσκάφος ναυλωμένο από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής – Frontex το οποίο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης με προορισμό τα Αδανα της Τουρκίας, με ενδιάμεσο σταθμό το αεροδρόμιο της Κω.

 

Σε ό,τι αφορά τις επιστροφές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

 

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

 

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

 

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

 

Σημειώνεται ότι κατά το έτος 2016 και από 01-01-2017 μέχρι σήμερα έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:

  • Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας,

το 2016: 1183  – το 2017: 13, σύνολο  1.196 αλλοδαποί, υπήκοοι τρίτων χωρών

  • Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας,

το 2016: 54 – το 2017: 10, σύνολο 64  υπήκοοι Τουρκίας

  • Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας,

το 2016: 801 – το 2017: 402, σύνολο 1203 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων (από τους οποίους 193 από τη Συρία και οκτώ ανιθαγενείς γεννημένοι στη Συρία)

 

δ) Επιπροσθέτως, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 1198 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης από την Τουρκία.

 

 

 

 

 

 

Συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης 2 διακινητές οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις συνολικά 15 μη νόμιμους μετανάστες

 

Συνελήφθησαν σήμερα (9-6-2017), στους νομούς Ξάνθης και Καβάλας, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης, από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ξάνθης, δύο (2) αλλοδαποί διακινητές, υπήκοοι Πακιστάν, ηλικίας 33 και 17 ετών, οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο (2) διαφορετικές περιπτώσεις, συνολικά δεκαπέντε (15) μη νόμιμους μετανάστες. Οκτώ (8) από τους διακινούμενους ήταν υπήκοοι Πακιστάν, τέσσερις (4) ήταν υπήκοοι Μπανγκλαντές, δύο (2) υπήκοοι Σομαλίας και ένας (1) υπήκοος Αφγανιστάν.

 

Αναλυτικότερα, στην πρώτη περίπτωση, στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Καβάλας, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 17χρονο, διότι, οδηγώντας Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, μετέφερε παράνομα στην ενδοχώρα επτά (7) μη νόμιμους μετανάστες.

 

Στη δεύτερη περίπτωση, στην Εγνατία Οδό Κομοτηνής – Ξάνθης, συνελήφθη ο 33χρονος, διότι εντοπίστηκε να οδηγεί Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να  μεταφέρει με αυτό, παράνομα, στο εσωτερικό της χώρας, οκτώ (8) μη νόμιμους μετανάστες.

 

Σημειώνεται ότι οι δικογραφίες που σχηματίσθηκαν σε βάρος των δραστών περιλαμβάνουν παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, καθόσον αυτοί στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης.

 

Συνολικά κατασχέθηκαν 2 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και 2 κινητά τηλέφωνα.

 

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ενώ την προανάκριση για τις δύο υποθέσεις ενεργεί το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κοτύλης Ξάνθης.