Γράφει ο Θανάσης Γαλανόπουλος

 

Είμαστε μια χώρα που μας διακατέχει μια «ανησυχία» σε ότι σταθερό και μόνιμο προκύπτει. Ακόμη και στα χρόνια πριν την χρηματοπιστωτική κρίση, είχαμε αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές όχι μόνο με την αλλαγή μιας κυβέρνησης, αλλά ακόμα και με τους συνεχείς ανασχηματισμούς.

Σε ένα τέτοιο οικονομικό περιβάλλον, είναι απόλυτα φυσιολογικό, η οποιαδήποτε βελτίωση ή ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας να είναι εφήμερη, αν όχι πλασματική. Το κράτος αδυνατεί να βρει εμπροσθοβαρείς δράσεις για να βελτιώσει τον εισπρακτικό μηχανισμό και η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει.

Η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί πλέον μια ουτοπία, σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικά χώρο, όπως είναι ο Ελλαδικός, παρά τα νούμερα που πολλές φορές μας παρουσιάζονται. Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΣΧΕΙ ΠΟΙΚΙΛΟΤΡΟΠΩΣ.

Οι εγκύκλιοι οικονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια νομοθετήματα μας επιβάλλει κάθε τόσο η ομάδα εργασίας του αρμόδιου Υπουργείου, είναι ιδιαιτέρως επίπονο να ακολουθηθούν πιστά και να εφαρμοστούν ορθά. Οι αλλαγές επιδέχονται η μία την άλλη, σε σημείο να έχουμε τροποποιήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα και να διογκώνονται προβλήματα και πρόστιμα σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Κάτι αντίστοιχο (με χαμηλότερους σαφώς ρυθμούς) ισχύει και στο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Με αυτή τη λογική καταφέραμε (διότι περί κατορθώματος πρόκειται), να καταστούμε ένας τόπος που εμφανίζεται αποτρεπτικός για οποιαδήποτε επένδυση. Ακόμη και όσοι ξένοι επενδυτές επιχειρούν στη χώρα μας, το κάνουν απλώς επειδή είναι ευλογημένη και έχει πλείστα φυσικά κάλλη αλλά και τουριστικό/ναυτιλιακό ενδιαφέρον. Ενώ και οι ντόπιοι απλά επιμένουν ελληνικά και δραστηριοποιούνται σε οποιοδήποτε κλάδο της οικονομίας μας, στηρίζοντας τον τόπο τους και ματώνοντας καθημερινά ώστε να αφήσουν μια παρακαταθήκη για τα παιδιά τους.

Σταθεροί χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές λοιπόν! Με αυξημένη πλειοψηφία από το Ελληνικό κοινοβούλιο (2/3 ίσως και περισσότερο) και ισχύ για αρκετά χρόνια (με ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο πρόγραμμα θα συμφωνήσουν και οι δανειστές ενώ παράλληλα θα αυξηθούν ραγδαία τα κρατικά έσοδα). Ένα εγχείρημα που σίγουρα θα αποτελέσει την απαρχή για την ανάκαμψη της πληγωμένης οικονομίας μας.

 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΣ Α’ ΤΑΞΗΣ