ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΔΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ

 

Φώς στην υπόθεση της «Εργοαναπτυξιακής ΑΕ» ρίχνει με δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χ. Μέτιος, που είχε την ευθύνη της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού επένδυσης 21,7 εκ. ευρώ στις Ιαματικές Πηγές Ελευθερών που   ναυάγησε με ευθύνη του προηγούμενου ΔΣ και αυτός ήταν ο λόγος  που αντικαταστάθηκε.

 

Δήλωση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ για την επένδυση στα Λουτρά Ελευθερών

 

Στρατηγικός στόχος της Διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι η προσέλκυση επενδυτών οι οποίοι, με τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, θα ενισχύσουν την απασχόληση και το παραγόμενο εισόδημα στην περιοχή μας.

Για αυτόν το λόγο, η Διοίκησή μας επιβάλλεται να στέκεται αρωγός σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτοί είναι αποδεδειγμένα αξιόπιστοι, πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και οι επιχειρηματικοί τους στόχοι εξυπηρετούν τις στρατηγικές επιλογές της Περιφέρειάς μας.

Η εκμίσθωση και εκμετάλλευση των Ιαματικών Πηγών Ελευθερών αφορά σε μία επένδυση της τάξεως των 21,7 εκατομμυρίων ευρώ, με αρχικό ετήσιο μίσθωμα 40.000 ευρώ, ετήσια αύξηση 2% και χρονική διάρκεια 35 ετών. Πρόκειται δηλαδή για μια σημαντική επένδυση η οποία θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει τα έσοδα της Περιφέρειας για πολλά χρόνια.

Η ακύρωση του αποτελέσματος του διαγωνισμού για μια τόσο σημαντική επένδυση έγινε για τυπικούς λόγους (κατατέθηκαν παράβολα συμμετοχής των 500 αντί των 600 ευρώ). Ταυτόχρονα, η διαδικασία του διαγωνισμού χαρακτηρίσθηκε από προχειρότητα και αβλεψίες που είναι δυνατόν να δημιουργήσουν βλάβες ή απαιτήσεις προς την Περιφέρειά μας και για αυτόν το λόγο πρέπει να θεραπευτούν.

Μια επένδυση 21,7 εκατομμυρίων ευρώ, κινδυνεύει για μόλις 100 ευρώ.

Λουτρά Ελευθερών: Νέος διαγωνισμός, νέα ελπίδα για αξιοποίηση

 

Η διακήρυξη του νέου διαγωνισμού, για την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων της ιαματικής πηγής (Λουτρών) Ελευθερών, έδωσε νέα ελπίδα στη διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα στον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Θόδωρο Μαρκόπουλο και στον θεματικό αντιπεριφερειάρχη υγείας, Χρήστο Γάκη, για την αξιοποίηση του σημαντικού αυτού υδάτινου πόρου της περιοχής.
Η αποχώρηση του προηγούμενου επενδυτή και το «ναυάγιο» της συμφωνίας με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, ήταν μία δυσάρεστη εξέλιξη για την τύχη των Λουτρών Ελευθερών. Η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Α.Μ.-Θ., «Εργοανάπτυξη», αναγκάστηκε να ετοιμάσει ένα νέο κείμενο διακήρυξης, προκειμένου να επαναληφθεί η διαγωνιστική διαδικασία. Το κείμενο αυτό συζητήθηκε και, τελικά, εγκρίθηκε, στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρείας. Το πρωί της Πέμπτης 6 Οκτωβρίου 2016, πρόεδρος της εταιρείας, Χρήστος Γάκης, έδωσε στη δημοσιότητα τα κυριότερα σημεία της διακήρυξης, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.
«Αυτή η διακήρυξη, είναι αρκούντος διαφορετική από την προηγούμενη. Κυρίως, γιατί αποβλέπει στην «επόμενη ημέρα» και έχει τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες», ανέφερε ο Θ. Μαρκόπουλος και πρόσθεσε, ότι ο στόχος είναι να λειτουργήσουν τα Λουτρά Ελευθερών σε τέσσερα χρόνια μετά από την υπογραφή της εκμίσθωσης του ακινήτου.
Η εκμίσθωση θα είναι διάρκειας 36 ετών, με αρχικό μίσθωμα 40.000 ευρώ. Μία σημαντική διαφορά με την προηγούμενη διακήρυξη, είναι ότι δεν θα γίνει εκμίσθωση του υδάτινου πόρου, δηλαδή του ιαματικού νερού, που παραμένει δημόσιο αγαθό. Επίσης, το διοικητικό συμβούλιο της «Εργοανάπτυξη», ενέκρινε τη γενναία αύξηση στο χρηματικό ποσό της εγγυητικής επιστολής για την καλή εκτέλεση του έργου. Ο νικητής του διαγωνισμού, συγκεκριμένα, θα κληθεί να καταβάλλει το ποσό των 200.000 ευρώ, έναντι των 10.000 ευρώ που προέβλεπε η προηγούμενη διακήρυξη. Στις υποχρεώσεις του επενδυτή, ακόμα, είναι η κατασκευή ενός κέντρου ομορφιάς και ευεξίας (spa) και μιας ξενοδοχειακής μονάδας, η οποία θα γίνει «πόλος έλξης» για την περιοχή, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. Το ξενοδοχείο αυτό, θα είναι κατηγορίας τεσσάρων αστέρων και δυναμικότητας ογδόντα κλινών, τουλάχιστον.
Ωστόσο, προέκυψε μία (ακόμα) γραφειοκρατική εμπλοκή, με το πολύ σημαντικό έργο υποδομής για τον πρωτογενή τομέα, της κατασκευής του αρδευτικού φράγματος στο χείμαρρο Μαρμαρά. Ο Θ. Μαρκόπουλος μίλησε, στους εκπροσώπους των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης, για «κακοδαιμονία» και εξήγησε ότι, κάποιος υπηρεσιακός παράγοντας έκανε μία διαφορετική ερμηνεία του νομικού πλαισίου και η κατασκευή του έργου διακόπηκε. «Δυστυχώς, άλλη μια φορά βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας», σχολίασε για τον ελληνικό «γραφειοκρατικό λαβύρινθο».

Για τη προάσπιση των συμφερόντων της Περιφέρειας και της τοπικής κοινωνίας έκρινα αναγκαία την αλλαγή της διοίκησης και την αντικατάσταση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εργοανάπτυξη Α.Ε.».

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, οφείλει, με βάση πάντοτε τη νομιμότητα και την εξυπηρέτηση των στρατηγικών στόχων της Περιφέρειας, να ενεργήσει ώστε να περαιωθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού.

Γνώμονάς μας πρέπει να είναι η τήρηση της νομιμότητας και η δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην Περιφέρειά μας, η οποία έχει σήμερα ανάγκη από παρόμοιες αναπτυξιακές προσπάθειες όσο ποτέ άλλοτε.