Τη βεβαιότητα ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει» εξέφρασε σε δηλώσεις του τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Τέρενς Κουίκ.

«Έχουμε έναν πόλεμο μεταξύ ΔΝΤ και Σόιμπλε, κι εμείς είμαστε στη μέση. Δεν συζητάμε καν για τα πλεονάσματα που θέλει ο κ. Σόιμπλε, ούτε για θέματα που έχουν να κάνουν με τα εργασιακά, έτσι όπως τα θέτει το ΔΝΤ. Επειδή ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του, εμείς δεν έχουμε περιθώρια να κάνουμε άλλες υποχωρήσεις που θα είναι επώδυνες» τόνισε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο κ. Κουίκ και πρόσθεσε: «Η αξιολόγηση θα κλείσει. Επειδή έχουμε με την πλευρά μας τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, τους Ευρωπαίους εταίρους μας, έχουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ό,τι αφορά τα εργασιακά θέματα, στο τέλος θα κλείσει η διαπραγμάτευση και επιτέλους θα μπούμε στα ήρεμα νερά τα οποία επιδιώκουμε τόσον καιρό».

Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε για παρέμβαση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στα «ελληνικά δρώμενα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έτσι όπως ή το ΔΝΤ από τη μία πλευρά ή ο κ. Σόιμπλε δρουν, σκέφτονται, προσπαθούν να επιβάλλουν, επί της ουσίας παρεμβαίνουν ωμά πολιτικά μέσα στα ελληνικά δρώμενα. Δεν είναι απλά μία παρέμβασή τους στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που έχει να κάνει με οικονομικά, εργασιακά θέματα. Είναι εξόχως πολιτική η παρέμβασή τους πλέον».

Σε ό,τι αφορά στο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Κουίκ είπε πως «αυτό ανισορροπεί την αγορά και κάτι τέτοιο δεν το θέλει κανείς πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη και της φαμίλιας του». Πρόσθεσε, δε, ότι «η Νέα Δημοκρατία συμπεριφέρεται σαν το παιδάκι που του έχουν πάρει το τόπι και φωνάζει: “θέλω το τόπι, θέλω εκλογές”».

Για την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην οικονομία, σχολίασε: «Τι φωνάζει ο κ. Μητσοτάκης; Τι φωνάζουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Δηλαδή τα πλεονάσματα του 0,5% και του 1,75% τους ενοχλούν και δεν τους ενοχλούν τα πλεονάσματα του 4,5% που είχαν υπογράψει από το 2016 έως το 2031;».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, περί της αποποινικοποίησης του καψίματος της σημαίας, ο κ. Κουίκ τόνισε ότι πρόκειται για «λάθος πολιτικό του κ. Παρασκευόπουλου» και πρόσθεσε: «Ακόμη και στην τελευταία χώρα της Ευρώπης έχουν πεθάνει άνθρωποι για να υπερασπιστούν τη σημαία τους. Τη σημαία-σύμβολο που ανέβασαν στον βράχο της Ακρόπολης ο Γλέζος με τον Σάντα. Δεν μπορεί αυτήν τη σημαία να την κουρελιάζει κάποιος με τις δηλώσεις του. Και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να την κουρελιάζει και να την καίει».