Θα καταφέρουν οι αγρότες να κρατηθούν;

ΜΕ ΤΟ ΚΤΕΛ Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

 

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

 

Μετά την αύξηση του κόστους παραγωγής των Αγροτών, τις κατασχέσεις των λογαριασμών, την αδρανοποίηση των εργαζομένων του ΕΛΓΑ σε συνδυασμό με  έναρξη των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για 500 ευρώ, ήρθε και η σειρά των κατασχέσεων της γης των αγροτών από το κράτος και την εκποίηση τους αντί πινακίου φακής.

Πίσω από τις λέξεις των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ και των συνδικαλιστών των Αγροτοκτηνοτρόφων, εκτός από την ανικανότητα στήριξης του πρωτογενούς τομέα από την κυβέρνηση, κρύβεται κάτι πολύ χειρότερο και η προσπάθεια του αφανισμού των αγροτών είναι εμφανέστατη.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Α. Τσίπρας, φοβάται τα τρακτέρ στους δρόμους, φοβάται τις κινητοποιήσεις.

Το πολιτικό κόστος που εισέπραξε, δεν αμβλύνεται και αν χτυπήσει απευθείας τους αγροτοκτηνοτρόφους, ίσως γίνει το ρέκβιεμ της πολιτικής του παρουσίας στον κυβερνητικό θώκο.

Με αυτή την λογική, η κυβέρνηση ξεκίνησε το «χτύπημα» στους αγροτοκτηνοτρόφους πριν από ένα χρόνο.  Εδώ και ένα χρόνο, ξεκίνησε από τους τεχνοκράτες της κτηνοτροφίας, τους οποίους δεν στήριξε όταν πάλευαν να σώσουν το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων στην ΑΜΘ κατά των ζωονόσων. Δεν τους έδωσε τα μέσα και δεν τους ενίσχυσε με προσωπικό.

Αποτέλεσμα, τον αφανισμό του ζωικού κεφαλαίου. Η επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου,  απαιτεί χρόνο και χρήμα κάτι που δυστυχώς οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν αλλά και οι εργαζόμενοι στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, αδυνατούν να προσφέρουν λόγω των νομοθετικών αγκυλώσεων, άρα, μία μερίδα του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου βγήκε “off” και το βάρος της κατακραυγής το σήκωσαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες. Αλώβητη η κυβέρνηση; Έτσι φαίνεται όμως δεν είναι. Στην συνείδηση των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στις κτηνιατρικές υπηρεσίες έχει καταγραφή η ανεπανόρθωτη ζημιά.

Σήμερα οι τεχνοκράτες του ΕΛΓΑ αδυνατούν να πάνε στα χωράφια, να εκτιμήσουν τις ζημιές, να δοθούν αποζημιώσεις στους αγρότες για να συνεχίσουν αυτόν τον ατέλειωτο αγώνα με την γη, σε μία απελπισμένη προσπάθεια να γλυτώσουν το βιός τους από τις κατασχέσεις που έρχονται.

Θα τα καταφέρουν;

 

Μοιραία οι αγροτοκτηνοτρόφοι είναι μόνοι τους.

Με κατασχεμένους λογαριασμούς, χωρίς τεχνική υποστήριξη και τους εργαζόμενους στον ΕΛΓΑ χωρίς στην ουσία να μπορούν να κάνουν κάτι παραπάνω, περιμένουν όλοι το τελικό χτύπημα, τους πλειστηριασμούς.

Παράλληλα οι κατασχέσεις των σπιτιών συνεχίζονται.

Φανταστείτε τι θα γίνει όταν αρχίσει ο χορός των κατασχέσεων στα περιουσιακά στοιχεία και πρώτα από την γη των αγροτοκτηνοτρόφων, δεν είναι μακριά αυτή η μέρα που το δημόσιο θα βγάζει σε πλειστηριασμό για οφειλές στον ΟΓΑ 500 ευρώ περιουσίες εκατομμυρίων σε γη. Ίσως τελικά εκεί να προσβλέπει.

Μακάρι όλα αυτά να ανήκουν στην σφαίρα της φαντασίας αλλά αν διαβάσει κανένας την ανακοίνωση των εργαζομένων του ΕΛΓΑ, θα καταλάβει ότι δεν είναι δυνατόν να στείλεις κάποιον τεχνικό στα χωράφια να εκτιμήσει την ζημιά με το ΚΤΕΛ, προσπαθώντας να κάνεις οικονομία, την στιγμή που σπαταλάς δισεκατομμύρια για φιέστες.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛ.Γ.Α., μετά και τις τελευταίες συναντήσεις με  όλα τα πολιτικά κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, καθώς και την παράστασή του στο Δ.Σ. του ΕΛ.ΓΑ., συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, αποφάσισε :

α) Την κατάληψη της Κεντρικής Διοίκησης και των Περιφερειακών Υποκαταστημάτων  του ΕΛ.Γ.Α. τη  Δευτέρα 10/10/2016.

β) Την προκήρυξη 24ωρης απεργίας την Τρίτη 11/10/2016 και

γ) Την αποχή  από το εκτιμητικό έργο, λόγω των ανυπέρβλητων δυσκολιών στις μετακινήσεις του προσωπικού του ΕΛ.Γ.Α..

Οι εφαρμοζόμενες μνημονιακές πολιτικές στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και γενικότερα έχουν οδηγήσει τους αγρότες σε εξαθλίωση.

Η λαίλαπα του φορολογικού και ασφαλιστικού – συνταξιοδοτικού, έχουν επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση στην αγροτιά, με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη και συρρίκνωση του αγροτικού τομέα και τη συγκέντρωση της γης στα χέρια ολίγων.

Ο ΕΛ.Γ.Α. ως ο μόνος γεωργοασφαλιστικός Οργανισμός με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, χωρίς την οικονομική στήριξη του Κράτους, με μοναδικά έσοδα τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών και τα καταβαλλόμενα απ’ αυτούς τέλη εκτίμησης για τις μετακινήσεις των γεωτεχνικών για τη διενέργεια του εκτιμητικού έργου, προστατεύει την αγροτική δραστηριότητα από φυσικούς κινδύνους, παρέχοντας υπηρεσίες στήριξης του εισοδήματος των αγροτών.

Οι εργαζόμενοι του ΕΛ.Γ.Α., παρά την αφαίμαξη των εισοδημάτων τους που έχουν υποστεί κι αυτοί από τις ακολουθούμενες μνημονιακές πολιτικές και παρά το αναποτελεσματικό, δυσλειτουργικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις μετακινήσεις τους,  απαξιώνοντας το εκτιμητικό έργο  και υπονομεύοντας την υπόσταση του Οργανισμού, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κάτω από αυτές τις αντίξοες και εξευτελιστικές συνθήκες εργασίας.

Κύριοι της Κυβέρνησης, οι μετακινήσεις των Γεωτεχνικών με ΚΤΕΛ, τρένα, ταξί, κ.λ.π. στα χωράφια,  υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ΄Ελληνες  αγρότες, καθιστώντας δυσχερή έως αδύνατη την διεκπεραίωση του εκτιμητικού έργου.

Είναι αυτονόητο ότι πολλαπλασιάζονται οι μέρες εργασίας των εκτιμήσεων, υποβαθμίζεται η ποιότητα και αποδοτικότητα των εκτιμήσεων και το κόστος εκτινάσσεται στα ύψη.

Εδώ πλέον μιλάμε για κατασπατάληση και διασπάθιση των χρημάτων των αγροτών…..

Γίνεται αντιληπτό σε όλους ότι με την εφαρμογή αυτών των πολιτικών από την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. και της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τρίζουν τα θεμέλια του Οργανισμού, καθίσταται αδύνατη η λειτουργία του ΕΛ.Γ.Α., με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας και κατ΄ επέκταση της Ελληνικής γεωργίας.

Η πολιτική ευθύνη βαραίνει και τη Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α., η οποία ανήμπορη να αντιδράσει ουσιαστικά παρακολουθεί τις εξελίξεις ……

Η προτεινόμενη τροπολογία ρύθμισης των μετακινήσεων των Γεωτεχνικών του ΕΛ.Γ.Α. που με διακομματική συναίνεση προωθείται η κατάθεσή της  προς ψήφιση στην Βουλή, είναι η μόνη λύση επαναφοράς του Οργανισμού στην κανονικότητα.

Η αντεργατική συμπεριφορά της Κυβέρνησης και του Υπουργού ΥΠ.Α.Α.Τ., εξαντλείται με την μη έγκριση της συναφθείσας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τα συμβαλλόμενα μέρη (Σύλλογος – Διοίκηση ΕΛ.Γ.Α.), παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες του Συλλόγου μας προς τη Διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α. και την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ..

Η στάση τους αυτής υποδηλώνει ξεκάθαρα τα σχέδιά τους για βάρβαρη επίθεση στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι του ΕΛ.Γ.Α. υπερασπιζόμαστε τα δίκαια αιτήματά μας που κατακτήθηκαν με αγώνες και δηλώνουμε ότι με αίσθημα ευθύνης θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα γεωργοασφαλιστικό σύστημα με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, που θα παρέχει προστασία στην αγροτική παραγωγή και θα συμβάλλει  στην ανασυγκρότηση της Ελληνικής γεωργίας.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να ενσκύψει στα προβλήματα του ΕΛ.Γ.Α., που η ίδια δημιούργησε, διασφαλίζοντας και θωρακίζοντας τη βιωσιμότητα του ΕΛ.Γ.Α., αναλαμβάνοντας την πολιτική της ευθύνη.

 

 

 

Το  Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.  ΕΛ.Γ.Α.