Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Σαμοθράκη τι ακριβώς βλέπουν οι τοπικοί άρχοντες και ειδικότερα ο Δήμαρχος της, σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού;

Untitled VVVVΕπειδή είχα την τύχη να βρεθώ για λίγες μέρες στο νησί κατέγραψα την παντελή αδιαφορία της δημοτικής αρχής να αναπτύξει τουριστικά το νησί.

Όλα αφημένα στην τύχη και στο φιλότιμο κάποιον οδηγών και υπαλλήλων του δήμου, που απλά μεταφέρουν τους τουρίστες που στην πλειονότητα τους δεν έρχονται να αφήσουν τα χρήματα τους εκεί, αλλά να κερδίσουν ίσως, από το «άβατο», που προσφέρετε στο νησί.

Ένα νησί του Βόρειου Αιγαίου που μπορεί να προσελκύσει επισκέπτες  από πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που θα στηρίξουν την τοπική οικονομία.

Το νησί είναι παρατημένο σε μία «περίεργη» θα έλεγα ανάπτυξη, όπου οι τοπικοί παράγοντες, μάλλον, την έννοια τουριστική ανάπτυξη την έχουν παρεξηγήσει.

Οι υποδομές ελάχιστες, παρατημένες στο έλεος του καιρού, οι ελάχιστες παραλίες που προσφέρονται για μπάνιο αφήνονται στην κρίση των επαγγελματιών χωρίς να έχουν την παραμικρή στήριξη, ακριβά κόμιστρα, κανένα κέντρο πληροφόρησης, καθυστερημένη έως ανύπαρκτη συγκοινωνία και πολλά άλλα που συνθέτουν την εικόνα της αδυναμίας της δημοτικής αρχής να επιβάλλει την τάξη και την ισόρροπη ανάπτυξη.

Τις δικαιολογίες τύπου ότι το νησί είναι για «άλλα πράγματα» εκτός από αυτά που γίνονται στα υπόλοιπα Ελληνικά νησιά, την χρησιμοποιούν οι ιθύνοντες και την «περνούν» στην λογική των επισκεπτών.

Ένα πανέμορφο νησί, παραδομένο στην κυριολεξία σε μία τουριστική ανάπτυξη του αυτόματου πιλότου που λέει ότι «καθίσει»και ότι «έρθει».

Εμείς θα σεβαστούμε την επιθυμία των ιθυνόντων σε αυτήν την λογική. Απλά θα ρωτήσουμε τους δημότες και τους επαγγελματίες αν αυτό τους ικανοποιεί.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά.

Ας αφήσουμε και κάποιες γωνιές στην Ελλάδα έτσι όπως είναι.