ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ.

Δικαίωση Μωραίτη.

Όπως δείχνουν τα πράγματα μετά από πολυετή αγώνα για να σπάσει το γνωστό απόστημα πληρωμής των πνευματικών δικαιωμάτων χρήσης μουσικής στους χώρους μαζικής εστίασης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Σ. Μωραίτης, κάτω από την χλεύη συγκεκριμένων κύκλων της Ξάνθης, δικαιώνεται αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να δεχτή τις ενστάσεις που ξεκίνησαν από την Ξάνθη και είχαν μετά από αρκετό καιρό συνοδοιπόρους τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ και αργότερα της Ελλάδος.

ΧΡΩΜΑΤΑ-3 ΑΓΓΕΛΙΑ 6Με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία της Ξάνθης  εκφράζει την ικανοποίηση της για την απόφαση της κυβέρνησης να ιδρύσει ανεξάρτητη αρχή σχετικά με την αδειοδότηση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που αφορά την χρήση μουσικών οργάνων αφαιρώντας έτσι αυτή την αρμοδιότητα από την ΑΕΠΙ.

 

Βαθιά ανάσα για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών για την ΑΕΠΙ

Η ΟΕΒΕ Ξάνθης ενημερώνει τα Σωματεία-Μέλη της, και πιο συγκεκριμένα τους ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος(Εστιατόρια, Καφε-Μπαρ, Ταβέρνες), ότι σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υφυπουργού Εσωτερικών, κ. Μπαλάφα, ανακαλείται η «μετατροπή» της Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. σε ελεγκτική αρχή και αποκαθίσταται οριστικά η νομιμότητα στα θέματα αδειοδότησης και λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, κάτι που δίνει ανάσα στους συναδέλφους στους οποίους έχουν επιβληθεί διοικητικές κυρώσεις για την αναπαραγωγή μουσικών έργων σε καταστήματα.  Ειδικότερα, στο πρώτο σκέλος της εγκυκλίου αφαιρείται η δικαιοδοσία που είχε δοθεί στην ΑΕΠΙ με αρ. πρωτ. 50385/ 6-3-2014, να βεβαιώνει διοικητικές παραβάσεις, σχετικά με τη τήρηση των όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Από τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ιωάννη Μπαλάφα, έγινε αποδεκτή η παράγραφος 26δ της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για το επίμαχο θέμα. Στο δεύτερο σκέλος, η εγκύκλιος καθορίζει ότι οι Δήμοι ορίζουν με κανονιστικές αποφάσεις τους τη χρονική διάρκεια των αδειών χρήσης μουσικών οργάνων ως αορίστου διάρκειας ενώ η ανάκλησή της λόγω λήξης της άδειας δημόσιας εκτέλεσης από τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης “δεν βρίσκει έρεισμα στην κείμενη νομοθεσία.

Η Ομοσπονδία μας, χαιρετίζει με ικανοποίηση την παραπάνω πολιτική πρωτοβουλία η οποία απαλλάσσει τους επαγγελματίες από την ασυδοσία της ΑΕΠΙ και άλλων οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, όπως και κάθε είδους πρωτοβουλία, που ανακουφίζει τους μικρομεσαίους και τους απελευθερώνει από το ασφυκτικό πλαίσιο, στο οποίο βρίσκονται τα τελευταία χρόνια. Αξιοσημείωτη, είναι η χρόνια προσπάθεια της Ο.Ε.Β.Ε. Νομού Ξάνθης για το θέμα της ΑΕΠΙ, για την υπεράσπιση των επιχειρήσεων(Σωματείων-Μελών) υγειονομικού χαρακτήρα της περιοχής.

Untitled XASAPIS 5