Αναλογικά οι…χρεώσεις των διοδίων. Όλες οι αλλαγές που έρχονται

Μετά τα πολλά παράπονα που καταγράψαμε από τους χρήστες οδηγούς της διαδρομής Κομοτηνή Λάγος Ξάνθη και το αντίστροφο, όπως βέβαια αυτό συμβαίνει στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, όπου οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων χρησιμοποιούσαν τους ακατάλληλους για αυτό το φορτίο παράπλευρους δρόμους της Εγνατίας, προκειμένου να γλυτώσουν τα διόδια, φαίνεται πώς η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού Χ. Σπίρτζη βάζει μερικά πράγματα στην θέση τους.

Untitled

Στην ουσία υλοποιείται ένα πάγιο αίτημα τοπικών κοινωνιών, να πληρώνουν δηλαδή οι οδηγοί των φορτηγών αυτοκινήτων του εξωτερικού που κινούνται στους Ελληνικούς δρόμους προκαταβολικά την χρήση των δρόμων με αποτέλεσμα οι παράπλευροι δρόμοι να γίνουν ποιό ασφαλείς και να μειωθεί το κόστος συντήρησης.

 

Η εφαρμογή πλήρους αναλογικού ηλεκτρονικού συστήματος διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους για τους διερχόμενους οδηγούς οχημάτων όλων των κατηγοριών, απαγορεύοντας τη διέλευση βαρέων οχημάτων από το παράπλευρο οδικό δίκτυο, καθιερώνεται με τροπολογία του Υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Χρ. Σπίρτζη, που ψηφίστηκε από τη Βουλή, διασφαλίζοντας πραγματικές και δίκαιες χρεώσεις για τους χρήστες των αυτοκινητοδρόμων.
Πώς θα γίνεται η χρέωση
Σύμφωνα με την ψηφισθείσα τροπολογία, η χρέωση διοδίων μπορεί να γίνεται: α) ανά χιλιόμετρο χρήσης του δικτύου και β) αναλογικά, ανά χρονική περίοδο χρήσης του δικτύου, ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία, ετήσια κ.α. με την επιφύλαξη του νομικού καθεστώτος που διέπει τις συμβάσεις παραχώρησης.

Τι αλλάζει στην κυκλοφορία των φορτηγών
Στην τοποθέτησή του επί της συγκεκριμένης τροπολογίας, ο Yπουργός έδωσε αναλυτικές διευκρινίσεις για τον τρόπο εφαρμογής του νέου μέτρου, υπογραμμίζοντας, ότι εφεξής θα υπάρχει βινιέτα (κάρτα διοδίων) σε όλες τις εισόδους της Xώρας. Κατά συνέπεια, τα φορτηγά και τα βαρέα οχήματα θα πληρώνουν διόδια στις εισόδους της Xώρας, ώστε τα μην διέρχονται με ανορθόδοξο τρόπο από τη Xώρα μας και να υπάρχουν έσοδα για τη συντήρηση του δικτύου που σήμερα βαραίνει τον Eλληνικό λαό.
Παράλληλα, στην ίδια νομοθετική παρέμβαση θεσπίζεται η απαγόρευση διέλευσης από το παράπλευρο οδικό δίκτυο για οχήματα επαγγελματικής χρήσης, όταν αυτά υπερβαίνουν μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων, με σκοπό την ασφαλή διέλευση των οχημάτων και τη μείωση του μεγάλου αριθμού τροχαίων ατυχημάτων, που σήμερα μας κοστίζουν πολλές ανθρώπινες ζωές.
xasapis
Τι θα ισχύσει για τα από «παραχώρηση» οδικά δίκτυα
Σε ό,τι αφορά τις παραχωρήσεις και την ενιαία εφαρμογή του μέτρου και σε αυτά τα οδικά δίκτυα, ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για επιμέρους συμφωνίες που έγιναν τους τελευταίους μήνες και τόνισε ότι, με βάση αυτές τις συμφωνίες, μέχρι την ολοκλήρωση των έργων, είναι υποχρεωμένοι οι παραχωρησιούχοι να φέρουν μελέτες, προκειμένου να εγκαταστήσουν και αυτοί αναλογικά ηλεκτρονικά διόδια με την ολοκλήρωση των έργων.
«Με αυτήν τη ρύθμιση, που όφειλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις να έχουν προβλέψει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δίνεται ανάσα στις τοπικές κοινωνίες, ενισχύεται η οδική ασφάλεια και προστατεύεται το οδικό δίκτυο που είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Ταυτόχρονα, προσφέρονται έσοδα στα κρατικά ταμεία από τη χρήση του κεντρικού οδικού δικτύου», τόνισε ο Υπουργός ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ., Χρήστος Σπίρτζης.
Ο Υπουργός επεσήμανε, ότι το κόστος για τη συντήρηση του παράπλευρου οδικού δικτύου το οποίο προτιμάται από τους οδηγούς των βαρέων οχημάτων, παρόλο που δεν πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη χρήση αυτή, το επωμιζόταν τελικά ο πολίτης. «Η χρήση του παράπλευρου δικτύου πρέπει να εξυπηρετεί μόνο τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες τους με ασφάλεια» υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης.

Πώς ψήφισαν τα Κόμματα

“Υπέρ” της τροπολογίας ψήφισαν οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και των ΑΝ.ΕΛ., “κατά” η Ν.Δ., το Κ.Κ.Ε. και η «Ένωση Κεντρώων», ενώ “παρών” δήλωσαν το «Ποτάμι» και η «Δημοκρατική Συμπαράταξη». Η «Χρυσή Αυγή» απουσίαζε.

 
Πηγή:Epoli.gr