Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

PAYLIKIANOSLABRAKAI

Ακόμη μία μουσική πινελιά θα μπει το τριήμερο που μας έρχεται,  στον μεγάλο, ζωγραφισμένο με χίλια χρώματα πίνακα, που ακούει στο όνομα Ξάνθη.

Μουσικά σχολεία από όλες της γωνιές της Ελλάδος και τις γειτονικές χώρες θα απλώσουν πάνω στο πολιτιστικό χαλί της πόλις με τα χίλια χρώματα, της Ξάνθης, τις μουσικές νότες αφιερωμένες στον αξέχαστο Μάνο Χατζηδάκι. Τον λόγο πλέον έχουν τα παιδιά και οι δάσκαλοι της μουσικής που θα ντύσουν με τους ήχους τους ολόκληρη την πόλη της Ξάνθης.

Οι πολιτικοί έκαναν ότι ήταν να κάνουν και εκτός από τις πολιτικές  δάφνες που θα αποκτήσουν για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, θα αφήσουν τα παιδιά να κάνουν αυτό που ξέρουν. Δηλαδή να γαληνέψουν την αγριεμένη μας ψυχή με την μουσική τους.

21 σχολεία, 18 από την Ελλάδα και τρία από τις γειτονικές χώρες θα πλαισιώσουν τον ζωγραφικό πίνακα που ακούει στο όνομα “Ξάνθη πόλις ονείρων”.

Οι πολιτικοί έκαναν ότι έκαναν, βοήθησαν όπως βοήθησαν, ώρα να κάνουν στο πλάι. Σαφώς και στα πρόσωπά τους θα τιμηθούν οι θεσμοί.

Την δουλειά όμως θα την κάνουν οι μαθητές μουσουργοί, με μαέστρους τους δασκάλους τους. Τον δρόμο και το όνειρο το χάραξε ο Χατζιδάκης, ακολουθούν τα παιδιά και θα ζήσουν το δικό τους όνειρο και θα χαράξουν το δικό τους μουσικό μονοπάτι.

Όταν με το καλό τελειώσει η εκδήλωση και το καθένα από τα παιδιά, μαζί με τους δασκάλους τους ξαναγυρίσουν στις μουσικές φωλιές τους και τις ιδιαίτερες πατρίδες τους και αφού γεμίζουν τις ψυχές μας, τις γαληνέψουν … τον λόγο θα έχουν οι πολιτικοί και ποιο ειδικά της Ξάνθης.

Μόλις αδειάσει η πόλη και ξανάρθει στους δικούς της ρυθμούς και την καθημερινότητα να ταλανίζει τους Ξανθιώτες, τότε θα πιάσουν δουλειά οι πολιτικοί. Ο αντιπεριφερειάρχης, ο Δήμαρχος, ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού, η επιτροπή τουρισμού.

Μη μου πει κανένας ότι αυτό το τόσο μεγάλο τουριστικό πακέτο που θα δημιουργηθεί αυτές τις ημέρες δεν θα το πουλήσουν προς όφελος της Ξάνθης;

Δεν κατάφεραν να πουλήσουν σαν τουριστικό πακέτο τις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές και οι χιλιάδες των επισκεπτών ήρθαν και έφυγαν σαν τον χείμαρρο και δεν ξανάρθαν.

Δεν κατάφεραν να πουλήσουν σαν πακέτο τις Γιορτές Παλιάς πόλης και εκτός από ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες που πήραν τα χρήματα από τους Ξανθιώτες και τα πήγαν αλλού οι τοπικοί άρχοντες δεν ήξεραν πώς να “κουλαντρίσουν” αυτό το περιουσιακό στοιχείο που δημιούργησαν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης και τους επισκέπτες μην τους είδατε και μην τους απαντήσατε. Δεν ξανάρθαν.

Ας μην αφήσουν λοιπόν οι υπεύθυνοι του τουρισμού και αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ας κάνουν κάτι για αυτόν τον τόπο και ας αφήσουν τα πολιτικά τερτίπια. Ας δουλέψουν και μία φορά για τους Ξανθιώτες που τους εξέλεξαν και ας αφήσουν για λίγο τα προσωπικά πολιτικά τους παιγνίδια. Απλά να κάνουν την δουλειά που τους ανέθεσαν οι Ξανθιώτες. Ας στηρίξουν την πόλη με πολιτικές που θα είναι επ ωφελεία της πόλης που τους ανέδειξε.