Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία έχει δημιουργήσει ξεχωριστά μοντέλα, τα οποία συνέβαλαν στην εξέλιξη και ανάπτυξη της αυτοκίνησης. Η Fiat ενδυναμώνει τη γκάμα της με ένα καινούργιο μοντέλο που έχει βαθιές ρίζες. Η νέα γενιά του Fiat 124 spider αποτίνει φόρο τιμής στο πρώτο 124 spider που εμφανίστηκε στην αγορά πριν από σχεδόν 50 χρόνια. Το ιταλικό roadster εξοπλίζεται με υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.4 turbo MultiAir 140 ίππων. Η μέγιστη ροπή του ανέρχεται στα 24,2 χλγμ. Συνδυάζεται με εξατάχυτο μηχανικό κιβώτιο. Οι επιδόσεις του, τελική ταχύτητα 215 χλμ./ώρα και επιτάχυνση 0-100 χλμ./ώρα σε 7,5΄΄. Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς.

Ο χειρισμός της οροφής έχει βελτιστοποιηθεί, ώστε να χρειάζεται την ελάχιστη δύναμη για να χρησιμοποιηθεί, λαμβάνοντας υπόψη τη φυσική διαδρομή που ακολουθεί το χέρι του οδηγού, όταν ανοίγει και κλείνει την οροφή. Ένα βοηθητικό ελατήριο υποβοηθάει την ανύψωση της οροφής στην πλήρως ανοιχτή θέση, καθιστώντας ελάχιστη τη δύναμη που απαιτείται από τον οδηγό. Αυτή η βελτιστοποίηση εξοικονομεί βάρος, καθώς εξαλείφει την ανάγκη ηλεκτρικού συστήματος υποβοήθησης.

Όταν χρησιμοποιούνται οι μοχλοί κλειδώματος για το άνοιγμα ή κλείσιμο της οροφής, τα παράθυρα χαμηλώνουν αυτόματα 140 χιλ. από την πλήρη όρθια θέση τους και έτσι το άνοιγμα της οροφής γίνεται ακόμα πιο εύκολα.

Οι διαθέσιμες εκδόσεις εξοπλισμού είναι δύο. Η βασική περιλαμβάνει τέσσερις αερόσακους, χειροκίνητο κλιματισμό, ραδιόφωνο MP3 τεσσάρων ηχείων με θύρα, δερμάτινο τιμόνι, cruise control, 16΄΄ ζάντες αλουμινίου και λειτουργία Keyless Go. Η αναβαθμισμένη έκδοση Lusso επιπλέον παρέχει ζάντες 17΄΄, δερμάτινα καθίσματα, διακοσμητικές ραφές στο ταμπλό, roll-bars σε ασημί Premium, επιχρωμιωμένη διπλή απόληξη εξάτμισης, φώτα ομίχλης και αυτόματο κλιματισμό.

Επίσης, προαιρετικά και στις δύο εκδόσεις, διατίθεται το σύστημα infotainment με οθόνη αφής 7΄΄, ραδιόφωνο AM/FM, Ράδιο HD, MP3 player, δύο θύρες USB, βοηθητική είσοδο, έξι ηχεία, έλεγχο πολυμέσων, συνδεσιμότητα Bluetooth, πίσω κάμερα και 3D σύστημα πλοήγησης, αναγνώριση φωνής και λειτουργία voice-text reply για την απάντηση σε μηνύματα κειμένου χρησιμοποιώντας προκαθορισμένες φράσεις. Οι πωλήσεις ξεκινούν τον Σεπτέμβριο.

Σπύρος Ρέκκας