Σύνδεση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος με κοινωνικά κριτήρια προτείνει ο ΣΕΒ, ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση και τους θεσμούς για το περιεχόμενο της φορολογικής μεταρρύθμισης που συζητείται.

«Είναι να απορεί κανείς που η κυβέρνηση δεν εξετάζει καν την περίπτωση το αφορολόγητο να δίνεται μετά από ένα όριο με κοινωνική στόχευση σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη λόγω οικογενειακής κατάστασης, πολύ χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος ή μεγάλης ηλικίας. Και ακόμα μεγαλύτερη είναι η απορία γιατί δεν έχει θέσει η Τρόικα τη συζήτηση σε αυτές τις βάσεις, αφήνοντας μια νέα φοροθύελλα οριζόντιων μέτρων να ξεσπάσει σε μια ημιθανή από τις προηγούμενες φοροκαταιγίδες οικονομία», αναφέρει ο Σύνδεσμος στο εβδομαδιαίο δελτίο για την οικονομία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, η «έκπτωσης φόρου» σε μισθούς και συντάξεις άνω των Euro 5.000 απαλλάσσει μισθωτούς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και συνταξιούχους από την καταβολή φόρων αξίας Euro 6,4 δισ. ευρώ. Συγκριτικά, η αξία της υφιστάμενης εισφοράς αλληλεγγύης επί όλων των δηλωμένων εισοδημάτων είναι Euro 650 εκατ. και το επιπλέον έσοδο του κράτους από την προτεινόμενη αύξηση του οριακού συντελεστή άνω των Euro 30.000 είναι Euro 100 εκατ.