Τον… ύποπτο ρόλο του ΔΝΤ, το οποίο -μέσω του εκπροσώπου του, Πολ Τόμσεν- συνεχίζει να βάζει τρικλοποδιές στις προσπάθειες της Αθήνας για ολοκλήρωση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στηλιτεύει ο δημοσιογράφος της διεθνούς έκδοσης της Huffington Post, Daniel Marans.

«Το ΔΝΤ εμμένει σε νέα περικοπή των συντάξεων έως 15%, προκειμένου να μην αυξηθούν οι εργοδοτικές εισφορές»Σε άρθρο του, υπό τον τίτλο «Πώς το ΔΝΤ μπορεί να τινάξει στον αέρα την συμφωνία για το ελληνικό χρέος», ο συντάκτης σημειώνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμμένει στη σκληρή του στάση. Όπως επισημαίνει, δεν αποδέχεται τη συμφωνία κυβέρνησης-εργοδοτών για αύξηση των εισφορών, επιμένοντας ότι το βάρος των περικοπών πρέπει να συνεχίσει να πέφτει στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών.

«Το ΔΝΤ φαίνεται έτοιμο να αντισταθεί στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για να αποφευχθούν περικοπές στις συντάξεις εν μέρει μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών, σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών», σημειώνει ο Marans και προσθέτει: «Αντιθέτως, αναφέρει η ίδια πηγή, το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι στόχοι εξοικονόμησης από τη συνταξιοδοτική δαπάνη μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω περικοπών στις συντάξεις ύψους 15% κατά μέσο όρο».

Όπως σημειώνεται, «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χωρίς να έχει επισήμως απορρίψει το σχέδιο της κυβέρνησης, λέει η ίδια πηγή, υποστηρίζει ότι η αύξηση των εισφορών θα κάνει την ελληνική οικονομία λιγότερο ανταγωνιστική».

Ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την προηγούμενη Πέμπτη αρνήθηκε να διαψεύσει το εν λόγω σενάριο, υπογραμμίζοντας ότι το ΔΝΤ βρίσκεται «στη διαδικασία προσεχτικής εξέτασης των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης και δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη την αξιολόγηση».

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο υπογράφων το άρθρο, η αδιαλλαξία του ΔΝΤ έχει όνομα, αυτό του Πολ Τόμσεν, «ο οποίος έχει εδώ και καιρό τεταμένες σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Ο Τόμσεν είναι κοντινός σύμμαχος του σκληρού Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε».

«Το ότι ο Tόμσεν διαδραματίζει έναν όχι και τόσο εποικοδομητικό ρόλο είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς», δήλωσε η πηγή που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις. «Αυτή η στάση του ΔΝΤ προκαλεί ερωτηματικά και αυτοί προφανώς προσπαθούν είτε να βγουν από το πρόγραμμα, είτε να διαλύσουν την όλη κατάσταση».

Ο Πίτερ Ντόιλ, πρώην ανώτατο στέλεχος του ΔΝΤ, ο οποίος συνεργαζόταν με τον Τόμσεν για πολλά χρόνια, λίγο πριν υποβάλει την παραίτησή του από το Ταμείο διαμαρτυρόμενος για την κακοδιαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους το 2012, πιστεύει ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη «δεν ενδιαφέρεται» και ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η προσέγγισή του θα έχει αποτελέσματα. Ο Ντόιλ σημειώνει ότι «οι περικοπές συντάξεων και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που έχουν ήδη λάβει χώρα δεν έχουν παρακινήσει τους Έλληνες να συνεχίσουν να δουλεύουν και επομένως να αναπτύσσουν την οικονομία».

Κατά την αποχώρησή του από το ΔΝΤ, ο Πίτερ Ντόιλ δήλωσε ‘ντροπιασμένος’ για την εργασία του στο Ταμείο
Κατά την αποχώρησή του από το ΔΝΤ, ο Πίτερ Ντόιλ δήλωσε ‘ντροπιασμένος’ για την εργασία του στο Ταμείο
«Πρόκειται για ένα ισχυρό πιστεύω. Είναι αποτέλεσμα ολόκληρης της καριέρας του στο Ταμείο», ανέφερε ο Ντόιλ. «Ολόκληρη η καριέρα του Τόμσεν έχει αφιερωθεί στην Ανατολική Ευρώπη -στη Ρουμανία κλπ-μ με τους περισσότερούς πολιτικούς στην περιοχή να είναι εξαιρετικά διεφθαρμένοι. Φτάνει στην Ελλάδα και νομίζει ότι είναι σαν τη Ρουμανία ή άλλες λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης».

Επιπλέον, ο Ντόιλ δήλωσε πως ο Tόμσεν ίσως επιθυμεί να κατοχυρώσει όσο περισσότερες υποχωρήσεις μπορεί από την Ελλάδα πριν την αναδιάρθρωση του χρέους, βασιζόμενος στην ιδέα ότι η επιρροή του ΔΝΤ πάνω στη χώρα θα μειωθεί σημαντικά στη συνέχεια.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει μια τριετή αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές ύψους 1%, καθώς και αύξηση 0,5% στις εισφορές των εργαζομένων για την ίδια περίοδο. Και οι τέσσερις εργοδοτικοί φορείς εξέφρασαν την στήριξή τους στην προσωρινή αυτή αύξηση νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα», σημειώνει ο Daniel Marans.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει το υπόλοιπο των απαιτούμενων εξοικονομήσεων μέσω της περικοπής στα επιδόματα. Μερικές εκ των οποίων επιτυγχάνουν την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, το τέλος της πρόωρης συνταξιοδότησης, την αύξηση των εισφορών στην Υγεία και τη μείωση των δικαιούχων των επιδομάτων αλληλεγγύης.

Μαζί με τις αυξήσεις στις εργοδοτικές εισφορές και τις εισφορές των εργαζομένων, η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να περάσει το νομοσχέδιο το οποίο θα θεσπίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ομογενοποιήσουν και θα εξορθολογίσουν το Ασφαλιστικό – Συνταξιοδοτικό σύστημα μέχρι το 2017», τονίζει.

Μάλιστα, ο συντάκτης της Huffington Post, επικαλούμενος δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου σημειώνει ότι το ΔΝΤ εξετάζει τον ενδεχόμενο να ζητήσει από την Ελλάδα να ανακαλέσει νόμο που προστατεύει τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα από μαζικές απολύσεις, και ότι η προοπτική αυτή έχει συζητηθεί ήδη με άλλους εκ των δανειστών.

Πηγή προσκείμενη στις συζητήσεις ανέφερε ότι το ΔΝΤ σκέφτεται επίσης να ζητήσει περαιτέρω περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

«Δεν έχουν γίνει πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ του Ταμείου και των ελληνικών αρχών πάνω στο θέμα των μεταρρυθμίσεων στον εργασιακό τομέα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Αντρέας Αντριάνο.

Η στάση του ΔΝΤ φέρεται, μάλιστα, να έχει θορυβήσει και την Κομισιόν, σύμφωνα με πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις.

«Η Κομισιόν βλέπει θετικά την πρόταση μεταρρύθμισης του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος και ανησυχεί ότι περισσότερες περικοπές στις συντάξεις θα δημιουργήσουν προβλήματα στην οικονομία της χώρας», λέει η πηγή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσης αδυνατεί να κατανοήσει γιατί το ΔΝΤ επιθυμεί να φέρει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το Εργασιακό πριν την προκαθορισμένη ώρα και ανησυχεί ότι αυτές οι απαιτήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο τις υπόλοιπες προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις.

«Οι ενστάσεις του ΔΝΤ δείχνουν να ενισχύουν το ενδεχόμενο ενός αδιεξόδου στο τελευταίο στάδιο των μεταρρυθμίσεων που η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους -μια διαδικασία που η ελληνική πλευρά τονίζει ότι είναι απαραίτητη για την οικονομική της βιωσιμότητα», εκτιμά ο Marans.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που παρακολουθεί την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενδεχόμενος εξαναγκασμός της ελληνικής κυβέρνησης να εξοικονομήσει χρήματα από τη συνταξιοδοτική δαπάνη μέσω ενός 13ου γύρου περικοπών στα επιδόματα, αντί μέσω αυξήσεων στις εισφορές, «μπορεί να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή και να διακινδυνεύσει τη βιωσιμότητα της συμφωνίας».

Πράγματι, ήδη τα σημάδια της πολιτικής δυσκολίας με την οποία η ελληνική κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη όσον αφορά ακόμη και στην εφαρμογή των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων τις οποίες η ίδια προτιμά. Οι εργαζόμενοι συνέχισαν τις διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα και την Τρίτη κατά των διαρθρωτικών αλλαγών.

Όπως επισημαίνει ο Marans, οι συντάξεις παραμένουν ζωτικής σημασίας για τα ανεπαρκή ταμειακά διαθέσιμα των Ελλήνων, τα οποία ήδη από το 2010 έχουν περικοπεί κατά 30%. Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά στην Ελλάδα βασίζονται σε συντάξεις ως μηνιαίο εισόδημα προκειμένου να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, σύμφωνα με έρευνα η οποία δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο το 2014 υπονοώντας ότι πολλοί νέοι Έλληνες εξαρτώνται από τη βοήθεια των παππούδων και άλλων συγγενών.

Η συμφωνία η οποία υπεγράφη τον Ιούλιο είναι το τρίτο πακέτο διάσωσης με μέτρα λιτότητας το οποίο υπογράφει η Ελλάδα, με το ΔΝΤ, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και την ΕΚΤ από το 2010.

Οικονομολόγοι από ολόκληρο το ιδεολογικό φάσμα έχουν επικρίνει την προσέγγιση των δανειστών της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η δημοσιονομική λιτότητα η οποία επεβλήθη στη χώρα με αντάλλαγμα την παροχή δανείων διάσωσης έχουν εμποδίσει τη χώρα να ανακάμψει. Οι πιστωτές, αναφέρουν οι επικριτές, έχουν αποτύχει να αναγνωρίσουν ότι τα προγράμματα διάσωσης είχαν πρωταρχικό στόχο να διασώσουν γερμανικές και γαλλικές τράπεζες με τεράστια ποσά ελληνικού χρέους στα βιβλία τους.

Όταν όλα έδειχναν ότι η Ελλάδα βρισκόταν στα όρια του να βρεθεί εκτός ευρωζώνης προκειμένου να αντισταθεί σε ένα ακόμα γύρο μεγάλων περικοπών και σε φορολογικές αυξήσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, το ΔΝΤ έθεσε δημοσίως τον εαυτό του στη θέση του μετριοπαθούς «ρυθμιστή» μεταξύ των πιστωτών.

«Η ασφυκτική πίεση του Ταμείου προς την Αθήνα προβληματίζει ακόμη και τις Βρυξέλλες, υπό τον φόβο να τιναχθεί το πρόγραμμα στον αέρα»Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο -παρά τις ενστάσεις της Ευρώπης- υποστήριζε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποπληρώσει το χρέος της χωρίς σημαντική αναδιάρθρωση.

Όμως, το ΔΝΤ δημοσίευσε την έκθεση απρόθυμα και ύστερα από πιέσεις του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, αναφέρει πηγή που γνωρίζει πως λήφθηκε η απόφαση.

Ο Ντόιλ, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, ισχυρίζεται ότι οι διαφορές του ΔΝΤ και της Γερμανίας ήταν εν τέλει επιφανειακές, καθώς το ΔΝΤ έχει αποτύχει να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να προστατεύσει την Ελλάδα από μια μη βιώσιμη συμφωνία.

«Είναι καθαρή μυθοπλασία ότι το ΔΝΤ κρατά πιο διπλωματική στάση από τη Γερμανία», είπε ο Ντόιλ. «Αυτό ήταν πολύ καλές δημόσιες σχέσεις από πλευράς τους», κατέληξε.