ΚΑΤΑΚΡΕΟΥΡΓΕΙΤΑΙ Η ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ

Ένας μεγάλος αριθμός οικογενειών στο Νομό της Ξάνθης και συγκεκριμένα στην ορεινή περιοχή, ζει μόνο από την καλλιέργεια του καπνού, η οποία φέτος υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω ιώσεων. Η παραγωγή, είναι δραματικά μικρότερη από την περσινή και η ζημιά ανέρχεται σε ποσοστό 60% και άνω.

Για το θέμα αυτό εστάλησαν επιστολές από τους αρμοδίους του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης . Ζητήθηκε μια βοήθεια, για τις οικογένειες έτσι ώστε μετά από την ανυπολόγιστη ζημιά, να μπορούν, να ανταπεξέλθουν στα  καθημερινά τους έξοδα.

Πολύ αργότερα ανακοινώθηκε ένα πενιχρό ποσό αποζημίωσης, το οποίο δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός Νομού! Σύμφωνα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 100 ευρώ αναλογούν στον κάθε καπνοπαραγωγό ανά στρέμμα. Αλήθεια πιστεύετε πως έτσι αποζημιώνεται ο κόπος μιας χρονιάς που πήγε χαμένος; 100 ευρώ είναι αρκετά για να πάρουν ανάσα οι οικογένειες των καπνοπαραγωγών; Εσείς θα μπορούσατε να συντηρήσετε τις δικές σας οικογένειες για έναν ολόκληρο χρόνο με αυτό το ποσό;

Προεκλογικά η τοπική αυτοδιοίκηση έσπερνε υποσχέσεις, για ένθερμη στήριξη των καπνοπαραγωγών, για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και για ανάπτυξη του τόπου γενικότερα. Υποσχέσεις που προφανώς δεν τηρούνται! Το μεγαλύτερο φορολογικό εισόδημα του κράτους προέρχεται από τις καλλιέργειες, -από τον καπνό- και παρόλα αυτά για ακόμη μια φορά κατακρεουργείται η γεωργία και αδικούνται κατάφορα οι καπνοπαραγωγοί.

Πώς περιμένετε κύριοι να επέλθει η άνθηση και η ανάπτυξη όταν κατά εκατοντάδες οι αγανακτισμένοι νέοι εγκαταλείπουν τον τόπο κατοικίας τους, για άκρως ανθυγιεινές θέσεις εργασίας στο εξωτερικό; Στερείτε από αυτούς τους ανθρώπους την επιλογή να παραμείνουν στην πατρίδα τους και να παλέψουν εδώ, μαζί με την οικογένειά τους, για τα προς το ζην. Είστε ο λόγος που τα χωράφια μένουν ακαλλιέργητα και τα χωριά σιγά-σιγά ερημώνουν!

Είναι ντροπή σας, γιατί θέλατε να μιλάτε για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, κάνοντας βαρύγδουπες δημόσιες δηλώσεις αλλά κατά πως φαίνεται υστερείτε στην υλοποίηση του «ονείρου» αυτού. Μένετε λοιπόν στα λόγια αλλά με τα λόγια δεν έρχεται η αλλαγή, με τα λόγια δεν μπορεί ένας πατέρας να ταΐσει τα παιδιά του, δεν καλύπτονται τα πάγια έξοδα, δεν επανορθώνονται οι ζημιές!

ΧΑΤΖΗΓΚΕΝΕ ΙΡΦΑΝ

                                              ΠΟΛΙΤΕΥΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

                       ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΜΘ