Προσεγγίζοντας τη Λογοτεχνία της Δράμας: “Η ζωή είναι εύθραυστη, η αγάπη;” της Ρένας Τριανταφυλλίδου

Του Θανάση Μουσόπουλου

  Τον περασμένο Μάιο 2025 παρουσιάστηκε στην Ξάνθη το μυθιστόρημα της εκ Δράμας πολυβραβευμένης δημοσιογράφου και συγγραφέα Ρένας Τριανταφυλλίδου  «Αιλία», που με συγκίνησε ιδιαίτερα. Έλληνες και ξένοι, απλοί άνθρωποι και επιστήμονες, λαϊκοί και μοναχοί εξετάζουν το μυστήριο της ζωής. Οι χώροι στους οποίους διαδραματίζονται τα γεγονότα του βιβλίου είναι ποικίλοι. Στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κινείται ο  πόνος και η αγάπη. Γίνεται φανερή η σύνδεση του καθημερινού με το αιώνιο και διαχρονικό. Οι δράσεις στο Άγιον Όρος – που αποτελούν έναν από τους δύο πυλώνες της υπόθεσης – συναρπάζουν και συγκινούν.

  Το 2010, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας εξέδωσε το έργο της Ρένας Τριανταφυλλίδου: «Ιστορία Σμιλευμένη σε Μάρμαρο». Το 2012, κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα: «Η ζωή είναι εύθραυστη, η αγάπη;» Το 2014, το δεύτερο: «Οι εκλεκτοί της Αγάπης».  Το 2017, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και ο Δήμος Δράμας εξέδωσαν το πόνημα της με τίτλο: «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ 1978-1987. Ο ρόλος της Κινηματογραφικής Λέσχης Δράμας στην ίδρυση και εξέλιξη του θεσμού». Ενώ το 2024, κυκλοφόρησε το τελευταίο της μυθιστόρημα με τίτλο: «Αιλία». Σε συνέντευξή της στη Χρύσα Κιατίπη ομολόγησε ότι «Το κάθε μυθιστόρημά μου σηματοδότησε κάτι διαφορετικό στην ζωή μου».

   Στο κείμενό μας θα προσεγγίσουμε το μυθιστόρημα «Η ζωή είναι εύθραυστη, η αγάπη;».

   Τις 174 σελίδες του βιβλίου της Ρένας το διάβασα πολύ γρήγορα, γιατί σου προκαλεί το ενδιαφέρον, τι θα γίνει μετά. Όπως σημειώνουν οι κριτικοί και όσοι παρουσίασαν το βιβλίο:

  Πρόκειται για μια ευαίσθητη, ρομαντική και συνάμα συγκλονιστική ιστορία, η οποία διαδραματίζεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, και περιπλανάται, μαζί με τους ήρωες της, στα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου, τη Θάσο και τη Μυτιλήνη, περνά από την πρωτεύουσα, την Αθήνα και φτάνει μέχρι το μαγευτικό θέρετρο της Βαλτικής το Βαρνεμούντε. Αναπάντεχες αποκαλύψεις, διανθισμένες με έντονα συναισθήματα, κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, μέχρι την τελευταία σελίδα του βιβλίου. Οι ήρωες του μυθιστορήματος, καλούνται να κάνουν την υπέρβαση. Να αποδεχτούν ότι η «ζωή είναι εύθραυστη» και να «πολεμήσουν» για την αγάπη. Να απαντήσουν στο ερώτημα, αν είναι η αγάπη εύθραυστη και να λυτρωθούν από τα καλά κρυμμένα μυστικά, που στοίχειωσαν τη ζωή τους. Το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια κοινωνική τραγωδία, όπου δρουν πρόσωπα καθημερινά, άνθρωποι που ζουν γύρω μας με προσόντα και αδυναμίες, με χαρίσματα και ελαττώματα, με πίστη αλλά και με αβεβαιότητα. Ώσπου, ξεδιπλώνεται ο μίτος και επέρχεται η κάθαρση.

  Παρουσιάζοντας το μυθιστόρημα η δημοσιογράφος Δήμητρα Θεοδωροπούλου, τόνισε ότι «Η Ρένα είναι μια συγγραφέας που διαβάζεται με αγάπη, ένταση και πάθος», η βιβλιοθηκονόμος Τασούλα Κωνσταντίνου-Παλιά,  στάθηκε στο έντονο ερωτικό στοιχείο με τις συνεχείς του και απροσδόκητες εξελίξεις, ενώ η συγγραφέας τόνισε ότι αναφέρεται  σε ένα παράνομο σκηνικό υιοθεσίας, γεμάτο αγάπη, ανατροπές και εκπλήξεις.

  Η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Καίτη Τσακίρη – Καραμιχάλη, της οποίας το ποίημα «ΖΩΗ – ΑΓΑΠΗ» εμπνευσμένο από το μυθιστόρημα περιέχεται στο βιβλίο, σημείωσε ότι:

«Το μυθιστόρημα είναι κοινωνικό, με έντονα ερωτικά στοιχεία, με μία συνεχή αναζήτηση, με μια πάλη ανάμεσα στα γεγονότα, με επιτυχημένες ανατροπές που κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, με εξέλιξη ενδιαφέρουσα.
[…] Οφείλω να συγχαρώ τη φίλη Ρένα και για τους διαλόγους που υπάρχουν στο βιβλίο. Εδώ αναμφίβολα την βοήθησε η δημοσιογραφική της καριέρα. Δεν είναι μόνον εύστοχες οι ερωτήσεις παρ’ όλο που κάπου είναι τυπικές και συνήθεις, αλλά είναι επιτυχημένες και οι απαντήσεις. Και μάλιστα προσαρμοσμένες και οι απαντήσεις. Και μάλιστα προσαρμοσμένες στο φύλο, στην ηλικία, στη μόρφωση, στην κοινωνική θέση, στο λειτούργημα, στο επάγγελμα των εμπλεκομένων στην ιστορία.  […] Οφείλω να τονίσω ότι διαχέεται από έντονο θρησκευτικό συναίσθημα κυρίως από την πλευρά της πρωταγωνίστριας η οποία ανατρέχει συχνά και επικαλείται τα θεία»

  Η κοινωνιολόγος Δέσποινα Παρασίδου, τέλος,  εμβαθύνοντας ανέφερε στοιχεία από την «κοινωνιολογική» πλευρά θα έλεγα: «Ο τίτλος του βιβλίου, είναι ιδιαίτερα ευρηματικός και πραγματικός. Ένας τίτλος που θα μπορούσε να χαρακτηρίζει το βιβλίο του κάθ’ ένα από μας που βρίσκεται μέσα σ’ αυτήν την αίθουσα. Η σχέση ζωής και αγάπης είναι αμφίδρομη και οι έννοιες είναι αλληλένδετες μεταξύ τους. Κάτι που αποδεικνύεται τόσο μέσα από έναν ιδιαίτερα αφηγηματικό λόγο, αλλά και από την στρωτή εξέλιξη της υπόθεσής μας. Μιας υπόθεσης που ξετυλίγεται σαν ένα κοινωνικό κουβάρι μέσα από ζητήματα, όχι μόνο αγάπης, αλλά αγγίξει τον παιδικό βιασμό, τη μετανάστευση και κυρίως τις παράνομες υιοθεσίες».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2025