Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης παρουσίασε τα πεπραγμένα και τον σχεδιασμό για την Π.Ε. Ροδόπης

«Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας. Με χρήσιμα έργα και δράσεις που αποδίδουν σημαντικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες»

 

«Ο άνθρωπος είναι το επίκεντρο των προσπαθειών μας. Αυτό είναι και το όραμά μας και γι’ αυτό εργαζόμαστε ως διοίκηση σκληρά από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας. Με χρήσιμα έργα και δράσεις που αποδίδουν σημαντικά οφέλη στην τοπική και περιφερειακή οικονομία, στηρίζουν συνανθρώπους μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, αλλά και έργα που χρειάζονται την υποστήριξή μας για την υλοποίηση ή επανεκκίνησή τους, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε Περιφερειακής Ενότητας».

Από την έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, την Κομοτηνή, ξεκίνησε σήμερα ένα κύκλος επισκέψεων του Περιφερειάρχη κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της επικοινωνίας μεταξύ της διοίκησης της Περιφέρειας και των πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης κος Τοψίδης, πλαισιωμένος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ροδόπης κ. Εμμανουήλ Ταπατζά, τον Αντιπεριφερειάρχη Διοικητικών Υπηρεσιών και Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Νίκο Ευκαρπίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Πρωτογενούς Τομέα και Κτηνοτροφία κ. Ριτβάν Χατζή Μεμέτ, τον Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Μετάβασης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Μολλά Ισά Ριτβάν και τον υπεύθυνο τομέα Πολιτικής Γης και Ορεινού Όγκου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης κ. Αχμέτ Οσμάν Πεχλιβάν, παρουσίασε τα πεπραγμένα της διοίκησης για την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης και ενημέρωσε σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ή προγραμματίζονται.

Ο Περιφερειάρχης κος Τοψίδης εστίασε σε θέματα υποδομών (αντιπλημμυρικά, οδικής ασφάλειας, προστασίας της ζωής, του ζωικού κεφαλαίου, της περιουσίας και του περιβάλλοντος, έργα υποδομής για το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, δημόσια και δημοτικά κτίρια) και σε ζητήματα καθημερινότητας. Αναφέρθηκε σε έργα και δράσεις για τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία), την παιδεία και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, την υγεία. Μίλησε για τις πολιτικές αντιμετώπισης του δημογραφικού, τις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και τις δράσεις για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με την διεύρυνση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Παρουσίασε τις στοχευμένες ενέργειες στους τομείς τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού και ολοκλήρωσε τον απολογισμό για την Π.Ε. Ροδόπης με τις ενέργειες της διοίκησης για την στελέχωση των υπηρεσιών της.

Στο πλαίσιο του απολογισμού, ο Περιφερειάρχης κος Τοψίδης, ανέδειξε σημαντικές πολιτικές για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, όπως τις πρωτοφανείς επιδόσεις που καταγράφει η Περιφέρεια ΑΜΘ στο ΕΣΠΑ, κατακτώντας κορυφαίες θέσεις σε πανελλαδικό επίπεδο και την υλοποίηση 23 ευρωπαϊκών προγραμμάτων προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ.

Τέλος, αναφέρθηκε, σε πρωτοβουλίες που διατρέχουν όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, όπως:

Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η Περιφέρεια ανανεώνει τον στόλο οχημάτων της, και ενισχύει το έργο των εργαζομένων και των υπηρεσιών με: 40 συμβατικά ΙΧ, 10 ηλεκτροκίνητα και 5 οχήματα 4Χ4 με αλατιέρα. Παράλληλα αποσύρονται 15 παροπλισμένα οχήματα και αξιολογείται συνολικά ο στόλος (105 οχήματα) για την ανανέωσή του και μέσω της αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως στην περίπτωση του εξοπλισμού της Πολιτικής Προστασίας.

Η Περιφέρεια, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, θα εκπαιδεύσει μαθητές γυμνασίων σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη στην παροχή πρώτων βοηθειών – ΚΑΡΠΑ.

Η Περιφέρεια προχωράει στη δημιουργία Περιφερειακού Συμβουλίου Νέων, για νέους της Περιφέρειας μας, 17 έως 30 ετών.

Αύριο Πέμπτη 3 Ιουλίου 2025, ο Περιφερειάρχης κος Τοψίδης, θα παρουσιάσει, στην Αλεξανδρούπολη, τα πεπραγμένα και τον προγραμματισμό έργων και δράσεων για την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης

 

ΠεΠ ΑΜΘ 2021-2027: Εντάξεις σχεδόν 68 εκ. ευρώ (95 πράξεις-67.937.961,52 εκ. ευρώ)

 

  1. Οι κρίσιμες υποδομές, αυτές που βελτιώνουν την καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, είναι πάντα στην πρώτη γραμμή. Το έργο μας επικεντρώθηκε σε όλους τους νευραλγικούς τομείς που σχετίζονται με τις ανάγκες της ΠΕ Ροδόπης, όπως αντιπλημμυρικά έργα, έργα για τον πρωτογενή τομέα, οδοποιία, οδική ασφάλεια, προστασίας της ζωής, του ζωικού κεφαλαίου, της περιουσίας και του περιβάλλοντος, αλλά και σε ζητήματα καθημερινότητας, όπως για παράδειγμα οι κοπές χόρτων και οι διαγραμμίσεις στους δρόμους που μπορεί για κάποιους να μοιάζουν μικρά, όμως δεν είναι ούτε δεδομένα ούτε ασήμαντα, ειδικά όταν σχετίζονται με την ασφάλεια των οδηγών.

Αναφέρω έργα που ολοκληρώθηκαν, υλοποιούνται ή προγραμματίζεται να ξεκινήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα:

  • Συντήρηση οδικού δικτύου, με ασφαλτόστρωση σε 21,7 χλμ στη Ροδόπη, 3,2 εκ. ευρώ.
  • Εργασίες καθαρισμού σε ποταμούς και ρέματα αρμοδιότητας, έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης, 1 εκ. ευρώ.
  • Εργασίες αποκατάστασης ροής-άρσης φερτών υλικών από τον ποταμό Τραύο και τις τάφρους συμβολής, 830.000 ευρώ.
  • Βελτίωση παροχετευτικότητας και προστασία υδατορεμάτων 1,5 εκ. ευρώ.
  • Παρεμβάσεις αποκατάστασης της λειτουργικότητας του ποταμού Λίσσου και των παραποτάμων του, ρεμάτων και αναχωμάτων σε περιοχές του Δήμου Μαρωνείας – Σαπών. Ολοκληρώνεται έργο 3,7 εκ. ευρώ και είναι σε εξέλιξη έργο 2,3 εκ. ευρώ.
  • Βελτίωση βατότητας σε παραθαλάσσιους οικισμούς όπως Φανάρι και Αρωγή και οικισμούς όπως ο Δοκός στην ΠΕ Ροδόπης άνω των 500.000 ευρώ.
  • Βελτίωση βατότητας και οδικής ασφάλειας οδών Δήμου Κομοτηνής, 450.000 ευρώ
  • Αποκατάσταση της εισόδου του οικισμού Αρχοντικών – 37.000 €: Ένα χρόνιο αίτημα του Δήμου Αρριανών παίρνει τέλος.
  • Εντάξαμε στο ΠΠΑ μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας γεφύρωσης επί της οδού Αρριανών – Νικητών, 37.000 ευρώ
  • Εντάξαμε στο ΠΠΑ μελέτη για τη βελτίωση προσβασιμότητας και επισκευή τεχνικών έργων στο οδικό δίκτυο της δημοτικής ενότητας Φιλύρας – Άνω Δροσίνης.
  • Συνδράμουμε τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, με ανόρυξη υδρογεωτρήσεων στη Δημοτική Ενότητα Μαρώνειας 70.000 ευρώ
  • Συντήρηση και αποκατάστασης ηλεκτροφωτισμού και σηματοδοτών εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, άνω των 500.000 ευρώ
  • Υπογράφηκαν οι συμβάσεις και ξεκινάει το έργο για την κατασκευή έργων διέλευσης στον ποταμού Βοζβόζη 600.000 ευρώ και για την κατασκευή έργων διέλευσης Ποντικορέματος 1,4 εκ. ευρώ.
  • Κάνουμε ενέργειες για να ξεπεραστεί το ζήτημα των απαλλοτριώσεων και να προχωρήσουμε, καθώς έχει υπογραφεί η σύμβαση, στην ανακατασκευή της επαρχιακής οδού από Κοπτερό έως Ίασμο, έργο 4,6 εκ. ευρώ. Ένας δρόμος που εμφανίζει σοβαρά προβλήματα φθοράς και σήμερα εγκυμονεί κινδύνους για τους οδηγούς.
  • Εκπονούμε μελέτη για τη βελτίωση ενός πολυσύχναστου δρόμου, τουριστικού ενδιαφέροντος, με μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων τους θερινούς μήνες, την οδό από τον κόμβο της Εθνικής Οδού ΝΟ 2 έως Φανάρι και Αρωγή.
  • Μεριμνούμε για την κοπή χόρτων – κλαδιών κατά μήκος του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου καθώς και στους κόμβους και λοιπούς χώρους αρμοδιότητας μας, 150.000 ευρώ. Επίσης για τον καθαρισμό κοινόχρηστων εκτάσεων ιδιοκτησίας ΥΠΑΑΤ και διαχείριση ΠΑΜΘ εντός οικισμών της Ροδόπης και πέριξ αυτών, 20.000 ευρώ.
  • Συνδράμουμε με μηχανήματα της Περιφέρειας και εξωτερικών συνεργατών (Εργολάβοι) στην αποκατάσταση δρόμων και ρεμάτων, όπου αυτό απαιτείται όπως στο οικισμό Πολυάνθου λόγο έντονων καιρικών φαινομένων.

 

Ομαλή εκτέλεση μεγάλων έργων-Έγκαιρη ολοκλήρωση

Τα μεγάλα έργα υποδομών αποτελούν θεμέλιο για την ανάπτυξη της Περιφέρειας μας, ενισχύουν την καθημερινότητα στις τοπικές κοινωνίες, βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής των πολιτών και δημιουργούν ευκαιρίες για το μέλλον. Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τη σημασία της έγκαιρης παράδοσης των έργων υποδομών στις τοπικές κοινωνίες και να την διασφαλίσουμε.

Και αναφέρομαι στα υπό εξέλιξη έργα, την κατασκευή της γέφυρας Κομψάτου, την γέφυρα Κοσμίου και τον παραλιακό δρόμο Μαρώνεια – Πετρωτά – όρια Ν. Έβρου. Η Περιφέρεια διασφαλίζει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα παίρνουν παρατάσεις εκτός απρόβλεπτων εξελίξεων.

  • Το έργο της γέφυρας Κομψάτου θα δώσει αναπτυξιακή πνοή στην ευρύτερη περιοχή και θα παραδοθεί το αργότερο μέχρι 11 Σεπτεμβρίου 2025.
  • Στη Γέφυρα Κοσμίου, η ημερομηνία παράδοσης (30η Ιουνίου 2025), έχει μετατεθεί για μερικές ημέρες, μέχρι τέλος Ιουλίου, λόγω κάποιων απαραίτητων έργων που πρέπει να εκτελεστούν από ΔΕΥΑΚ και την εταιρεία φυσικού αερίου.
  • Ο παραλιακός δρόμος Μαρώνεια-Πετρωτά-Όρια Ν. Έβρου θα παραδοθεί τον Αύγουστο του 2026.

 

Για την πορεία εξέλιξης των έργων που εκτελεί η Περιφέρεια ΑΜΘ για το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής:

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας έργα ευθύνης, που συμπληρώνουν το μεγάλο έργο κατασκευής του νέου νοσοκομείου. Η  δική μας συμμετοχή ως Περιφέρεια ΑΜΘ αφορά στην οδική σύνδεση του Νέου Νοσοκομείου με το Εθνικό – Επαρχιακό και Δημοτικό δίκτυο και τα συνοδά έργα, για οποία έχουμε διαθέσει ποσό άνω 5.500.000 €.

Οι εργασίες για την κατασκευή του οδικού δικτύου πραγματοποιούνται από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Α.Μ.Θ και μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η οδοστρωσία και η ασφαλτόστρωση σε ποσοστό 80%.

Επίσης ως Περιφέρεια ΑΜΘ έχουμε αναλάβει και την χρηματοδότηση για την σύνδεση των δικτύων κοινής ωφέλειας με 2,5 εκ. ευρώ, δηλαδή σύνδεση με δίκτυο μέσης τάσης ΔΕΔΔΗΕ, η οποία ολοκληρώθηκε, σύνδεση με το δίκτυο φυσικού αέριου που ολοκληρώθηκε. Σε εξέλιξη είναι η σύνδεση με τηλεπικοινωνίες και διαδίκτυο. Η Περιφέρεια χρηματοδοτεί μέσω ΠΠΑ με 980.000 €  την σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης – αποχέτευσης υπό την επίβλεψη της ΔΕΥΑΚ Κομοτηνής, διαδικασία που βρίσκεται προς συμβασιοποίηση.

 

Ο σχεδιασμός για την ΠΕ Ροδόπης στον τομέα των υποδομών περιλαμβάνει:

  • Αναβάθμιση τμημάτων οδικών υποδομών για τα έτη 2025-2026 4 εκ. ευρώ
  • Εργασίες διαγράμμισης και τοποθέτησης στηθαίων για την οδική ασφάλεια 1,2 εκ. ευρώ
  • Οριοθέτηση χειμάρρων και αντιπλημμυρικών έργων 6 εκ. ευρώ
  • Κατασκευή ποδηλατόδρομου στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Π.Ε. Ροδόπης (προς οικισμό Κοσμίου (συνέχιση του ποδηλατόδρομου από Ραδιοφωνικό Σταθμό μέχρι είσοδο πόλης της Κομοτηνής-οδικό δίκτυο αρμοδιότητας Δήμου Κομοτηνή και εγκαταστάσεις Δ.Π.Θ.) 4,2 εκ. ευρώ.
  • Ανακατασκευή επαρχιακής οδού Ν. Ροδόπης, τμήμα από όρια Ν. Ξάνθης έως Κοπτερό 6 εκ. ευρώ
  • Βελτίωση παραλιακής οδού Ιμέρου – Μαρώνειας. Ένα αναπτυξιακό έργο αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου. Με προγραμματική σύμβαση με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό προχωράμε στην επικαιροποίηση μελέτης του 2011. Η επικαιροποίηση αφορά την προσαρμογή των τιμών στα σημερινά δεδομένα, ώστε να αναζητήσουμε χρηματοδοτικό εργαλείο.

 

2.Στον πρωτογενή τομέα: Προχωρούμε στην αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών έγγειων βελτιώσεων με έργα, που είτε έχουν ολοκληρωθεί, είτε υλοποιούνται, ενώ παράλληλα με ενέργειες, που έχουν αναληφθεί από την διοίκηση μας, θέτουμε τις βάσεις για να υλοποιηθούν εμβληματικά έργα για τον πρωτογενή τομέα.

  • Αποκατάσταση ταμιευτήρα ποταμού Κομψάτου με την δημιουργία δύο μικροφραγμάτων εντός της κοίτης του ποταμού. Έργο ΤΟΕΒ Ιάσμου – δυνατότητα άρδευσης σε 3.500 στρέμματα καλλιεργειών, 120.000 ευρώ
  • Αποκατάσταση εξοπλισμού αντλιοστασίων Ανατολικού Αναχώματος Βιστωνίδας, 806.000 ευρώ
  • Συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων 3 αντλιοστασίων στην αγροτική περιοχή Σάλπης, 150.000 ευρώ
  • Kαθαρισμός και εκβάθυνση των υφιστάμενων Ταμιευτήρων Ν.Σιδηροχωρίου-Δύμης και αποκατάσταση ροής του ταμιευτήρα Νέας Αδριανής, σχεδόν 170.000 ευρώ.
  • Εντάξαμε στο ΠΠΑ έργο αγροτικής οδοποιίας στον Δήμο Αρριανών, 290.00 ευρώ.
  • 7 αρδευτικές γεωτρήσεις σε Άρατο, Πάσο, Δοκό, Δειλινά, Αρριανά, Μύστακα και Αγιοχώρι – 250.000 €: Ήδη εντοπίστηκε επαρκές υδάτινο δυναμικό σε 6 περιοχές. Ακολουθεί η ηλεκτροδότηση (με επιδότηση έως 72%) και η δημιουργία δικτύων άρδευσης.
  • Εκπονούμε μελέτη ταμιευτήρων λιμνοδεξαμενών σε επιλεγμένα σημεία της Ροδόπης, 110.000 ευρώ.
  • Οι μελέτες για το έργο « Κατασκευή δικτύου διανομής ταμιευτήρων Νέου Σιδηροχωρίου και Νέας Αδριανής» έχουν ωριμάσει και πρόκειται να υποβληθούν στην ανοιχτή Πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ Π3-73-1.1 «Έργα Υποδομών Έγγείων Βελτιώσεων». Πρόκειται για έργο με προϋπολογισμό 13.700.000 ευρώ.
  • Σχεδιάζουμε την κατασκευή αναβαθμού στον ποταμό Κομψάτο, την πρώτη φάση, έργο κόστους 1,2 εκ. ευρώ .

Φράγμα Ιασίου: Έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολο τους οι μελέτες των δικτύων διανομής νερού στα αγροκτήματα Αρριανών, Εβρένου, Λυκείου, Ιασίου, για να προχωρήσει η υποβολή τους στην ανοιχτή Πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ Π3-73-1.1 «Έργα Υποδομών Έγγείων Βελτιώσεων».

 

Φράγμα Ιάσμου: Όταν αναλάβαμε την διοίκηση της Περιφέρειας πήραμε αμέσως πρωτοβουλία για να αναζητήσουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το φράγμα Ιάσμου. Σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο διαπιστώσαμε ότι για την επικαιροποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, απαιτείται η διεξαγωγή άλλων μελετών, δεδομένων των ετών που παρήλθαν από την εκπόνησή της. Για το σκοπό αυτό χρηματοδοτήσαμε, αναθέσαμε, διεξάγονται και πρέπει να παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2026:

1)Μελέτη ειδικής οικολογικής αξιολόγησης: 24.800 ευρώ

2)Επικαιροποίηση υδρολογικής μελέτης και μελέτης λειτουργικότητας ταμιευτήρα: 31.000 ευρώ

3)Επικαιροποίηση περιβαλλοντικών παραμέτρων Βιστωνίδας: 20.000 ευρώ.

Εφόσον παραδοθούν οι παραπάνω μελέτες, δηλαδή ολοκληρωθεί το πρώτο, απαραίτητο, στάδιο, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε στην επικαιροποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Φράγματος Ιάσμου και να επιδιώξουμε την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα ή την χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Μεριμνούμε και τους αλιείς της Ροδόπης: Αναλαμβάνοντας ενέργειες για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα λειτουργίας στο αλιευτικό καταφύγιο Ιμέρου. Με την εκπόνηση μελετών για την αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών και για την αντιμετώπιση του φαινομένου των προσχώσεων, ώστε να διαπιστώσουμε ποια είναι η προσφορότερη λύση για το λιμάνι και τους αλιείς που δραστηριοποιούνται σε αυτό.

Λιμνοθάλασσες Ροδόπης:

  • Με χρηματοδότηση από το ΠΠΑ (37.000 ευρώ) προχωρήσαμε στον καθαρισμό των στομίων των λιμνοθαλασσών, κάτι που δεν είχε γίνει για δεκαετίας, με στόχο να εξασφαλίσουμε την καλύτερη λειτουργία τους και τη βελτίωση της ιχθυοπαραγωγής.
  • Σχεδιάζουμε την υποβολή αιτήσεων για τις Λιμνοθάλασσες της ΠΕ Ροδόπης, στην ανοιχτή Πρόσκληση του ΥΠΑΑΤ, της Δράσης 1.6.1/ υποδράση 2, «Τεχνικά Έργα για την Προστασία και Αποκατάσταση της Βιοποικιλότητας και των Οικοσυστημάτων/ Έργα Λιμνοθαλασσών» του ΠΑΛΥΘ 2021-2027.

 

Άλλα έργα

  • Εντός του 2024 συμβασιοποιήθηκε η μελέτη Ανάδειξης, προστασίας και βιώσιμης αξιοποίησης για το Σπήλαιο της Μαρώνειας, 1 εκ. ευρώ
  • Παίρνουμε πρωτοβουλίες για την προστασία και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου της Ροδόπης, με την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ειδικής αξιολόγησης για τη διάβρωση στην περιοχή του Πλατανίτη και με την εκπόνηση ακτομηχανικής μελέτης για το παραλιακό μέτωπο Φανάρι – Αρωγή

 

2.Αντιμετωπίζουμε μείζονα προβλήματα, όπως το δημογραφικό, με δείκτες ευημερίας και ανάπτυξης.

  • Με συγκράτηση των νέων επιστημόνων, με δράση πρόσληψης νέων ανέργων υψηλών προσόντων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, προϋπολογισμού 17.4 εκατ. ευρώ για όλη την Περιφέρεια, εκ των οποίων τα 3.488.006,03 εκ. ευρώ σε 49 επιχειρήσεις της Π.Ε. Ροδόπης για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για άνεργους
  • Με δράση υποστήριξης ίδρυσης νέων επιχειρήσεων από ανέργους. Στη Ροδόπη 13 άνεργοι ενισχύονται με 620.377ευρώ για την ίδρυση της δικής τους επιχείρησης.

 

3.Στήριξη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-Τα οφέλη για τη Ροδόπη

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εξασφάλισε επιπλέον 20 εκ. ευρώ για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αναγνωρίζοντας ότι είναι ένας κρίσιμος πυλώνας ανάπτυξης και για αυτό πρέπει να είναι ανταγωνιστικό και ελκυστικό.

Για την Κομοτηνή αυτό σημαίνει ότι επαναδημοπρατείται το μεγάλο έργο ύψους 15 εκ. ευρώ, «Κτιριακές εγκαταστάσεις της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Επιστημών και της Σχολής Κοινωνικών, Πολιτικών & Οικονομικών Επιστημών» στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής (Φάση Β’), που παρουσίαζε σημαντικές εμπλοκές και καθυστερήσεις.

     

  1. Επενδύουμε στην ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και στη διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών για τις νέες γενιές, τους μαθητές μας.
  • Με την ανέγερση του 1ου Νηπιαγωγείου στον Δήμο Κομοτηνής με 1,8 εκ. ευρώ.
  • Με τη λειτουργική αναβάθμιση αύλειων χώρων των σχολείων του Δήμου Κομοτηνής με 1,7 εκ. ευρώ.
  • Με έργο ενεργειακής αναβάθμισης του 1ου Γενικού Λυκείου και του 2ου ΕΠΑΛ στην Κομοτηνή (Β’ φάση) με 1,4 εκ. ευρώ.

 

5.Στηρίζουμε τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, με την διεύρυνση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Για την καταπολέμηση διακρίσεων, την προώθηση ίσων ευκαιριών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

  • Με την ίδρυση, για πρώτη φορά, Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στον Δήμο Ιάσμου με 519.433.
  • Με την επιχορήγηση για τη δημιουργία νέας στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με αναπηρία από την CARE ZEN Ι.Κ.Ε με 576.240.
  • Ενώ εξασφαλίζεται και η συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας με παράρτημα Ρομά στους Δήμους Κομοτηνής και Μαρωνείας – Σαπών, των Κέντρων Κοινότητας στους Δήμους Ιάσμου και Αρριανών, της δομής σίτισης στον Δήμο Ιάσμου, των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας ατόμων με αναπηρία και του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών στην Κομοτηνή.

 

6.Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, με δράση ενίσχυσης υφιστάμενων μεταποιητικών επιχειρήσεων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, προϋπολογισμού (ΑΜΘ: 25  εκατ. ευρώ).

Ήδη εντάχθηκαν 6 επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης, με προϋπολογισμό 4,1 εκατ. ευρώ, που εξοικονομούν συνολικά 19.241 MWh/έτος. Μία από αυτές βρίσκεται στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής, η ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ Κομοτηνής ΑΒΕΕ, με 1 εκ. ευρώ.                                           

 

7.Βελτιώνουμε τις υποδομές σε δημόσια/δημοτικά κτίρια περιφερειακής και τοπικής αρμοδιότητας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, αναβαθμίζονται σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως:

  • Το Κλειστό Κολυμβητήρια Κομοτηνής με 4,2 εκ. ευρώ μία παρέμβαση που θα σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία του μετά από χρόνια κλειστό.
  • Επίσης με δικαιούχους το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αξιοποιούμε το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας μας για την αναβάθμιση του κτιρίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης με 1,8 εκ. ευρώ και του Κτιριακού Συγκροτήματος της Πολεμικής Αεροπορίας Ίσμαρου Μαρώνειας (2η ΜΣΕΠ) με 543.200 ευρώ.
  • Ο Δήμος Ιάσμου χρηματοδοτείται με σχεδόν 760.000 ευρώ για να αναβαθμίσει το κτίριο του παλαιού δημοτικού σχολείου, για την αξιοποίησή του ως νέος Δημαρχείο.
  • Μεριμνούμε και για τα κτίρια που στεγάζουν κρίσιμες υπηρεσίες και λειτουργίες της Περιφέρειας μας, όπως αυτό εδώ το κτίριο, η έδρα της ΠΕ Ροδόπης. Ήδη η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων εκπονεί μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, ώστε να μπορέσουμε να εκτελέσουμε εργασίες 1,5 εκ. ευρώ αρχιτεκτονικής και λειτουργικής του αναβάθμισης.

 

8.Πολιτισμός  (Δράσεις 173.800 ευρώ για τα έτη 2024-2025)

Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης ολοκλήρωσε το 2024 μετά από σχεδιασμό, προγραμματισμό και συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς του τόπου μας, αλλά και την κοινωνία, μία σειρά δράσεων με προστιθέμενη αξία στον τουρισμό και τον πολιτισμό.

  • Όπως η έκθεση σκαφών στο Φανάρι του Νομού Ροδόπης, μία πετυχημένη τουριστική δράση που αξιοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και ταυτόχρονα σέβεται το φυσικό περιβάλλον και προωθεί την βιώσιμη ανάπτυξη.
  • Με δράσεις πολιτισμού σε αναξιοποίητες μέχρι σήμερα παραλιακές τοποθεσίες της Ροδόπης, όπως η παραλία Ιμέρου που βγήκε από την αφάνεια και την εγκατάλειψη μετά από χρόνια, αλλά και η παραλία Κρυονερίου, όπου γεννήθηκε ένας νέος συναυλιακός χώρος για τη Ροδόπη.
  • Αλλά και την ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου, όπως το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας και της πλούσιας πολιτιστικής μας παράδοσης, με την έκδοση του φωτογραφικού λευκώματος «Φωτογραφίζοντας το παρελθόν. Μορφές και χρώματα της Ροδόπης», για χρήση του για πολιτιστικούς και τουριστικούς σκοπούς.

 

Πολιτισμός/Παράδοση/Πολιτιστικοί Σύλλογοι

Η Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει την παράδοση και τους πολιτιστικούς συλλόγους του τόπου μας, χωρίς αποκλεισμούς με διαφάνεια και με ισότιμους όρους. Μέσω χρηματοδοτήσεων, προγραμμάτων και δράσεων, ενισχύει την διατήρηση και προώθηση των πολιτιστικών εορτών, παραδόσεων και εθίμων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της τοπικής ταυτότητας. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση και προβολή της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ροδόπης, και η Περιφερειακή Ενότητα στηρίζει τις πρωτοβουλίες τους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ζωής και στην ενίσχυση του τουρισμού.

Στηρίξαμε 30 και πλέον πολιτιστικούς συλλόγους το 2024 για συνδιοργανώσεις, σε σημαντικές γιορτές τοπικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος, διατήρηση ηθών και εθίμων και προαγωγή της ιδιαίτερης παράδοσης του τόπου μας.

 

Και συνεχίζουμε το 2025 με:

  • Με την προβολή σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος και της γαστρονομίας, δημιουργώντας ένα γαστρονομικό και πολιτιστικό οδοιπορικό
  • Με ανάδειξη της θρακιώτικης παραδοσιακής μουσικής πριν από το 1930 και την δημιουργία ενός λευκώματος και cd με τα ηχοχρώματα της Ροδόπης
  • Με στοχευμένες τουριστικές πολιτιστικές δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού στην ΠΕ Ροδόπης
  • Εκδηλώσεις Θρακικού Πελάγους στα παράλια της ΠΕ Ροδόπης
  • Στήριξη στη Λευκή Νύχτα και στην αγορά της Κομοτηνής για την τόνωση της επισκεψιμότητας
  • Με συνεργασίες με τους πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς για την προαγωγή της παράδοσης, ηθών, εθίμων και τόπων που προσελκύουν επισκέπτες.

 

9.Στον τομέα του αθλητισμού:

Διοργανώσαμε και υποστηρίξαμε αθλητικές δράσεις με προστιθέμενη αξία, όπως:

  • Το πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ βετεράνων, που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τα αθλητικά δρώμενα
  • Δρομικές διοργανώσεις, όπως ο Νυχτερινός Αγώνας με τους RodopiRunners, «Το Μονοπάτι της Παναγίας», «Δρόμος Αγίας Μαρίνας», συνδυάζοντας τους αγώνες με σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος μεγάλης επισκεψιμότητας.
  • Εδραιώσαμε την συνεργασία μας με το ΔΠΘ και το ΤΕΦΑΑ για τον θεσμό DuthCampusRun όπως και διεθνούς εμβέλειας συνέδριο φυσικής αγωγής και αθλητισμού.
  • Τη 3η αθλητική γιορτή μπάσκετ στις εξαιρετικές εγκαταστάσεις της Μητρόπολης στην παραλία Κρυονερίου, που αποτελεί προορισμός για τους νέους τους θερινούς μήνες.

Και συνεχίζουμε το 2025 να στηρίζουμε το αθλητικό δυναμικό της περιοχής μας, προσελκύοντας ταυτόχρονα αθλητές και θεατές από όλη την Ελλάδα. Με προγραμματισμένες δρομικές διοργανώσεις, αθλητικά γεγονότα και δράσεις από κοινού με αθλητικά σωματεία και συλλόγους και διεύρυνση της συνεργασίας με το επιστημονικό/αθλητικό δυναμικό του ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ.

 

Δράσεις κοινωνικού περιεχομένου (ενημέρωση – ευαισθητοποίηση)

Είμαστε δίπλα στον πολίτη, σε όλους αδιακρίτως, νέους εφήβους, ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία, με δράσεις κοινωνικού περιεχομένου, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση, όπως:

Η Εβδομάδα Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, είναι μία σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας, η οποία στοχεύει στην ενημέρωση όλων των πολιτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων, σε θέματα δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη πρόληψη και η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού.

Στη Ροδόπη υλοποιήθηκε ένα ευρύ πρόγραμμα δράσεων, συζήτηση με τους μαθητές και την εκπαιδευτική κοινότητα για τον ενδοσχολικό εκφοβισμό. Μέσα από αθλητικές δραστηριότητες ήρθαν κοντά παιδιά τυπικής ανάπτυξης και άτομα με αναπηρία. Στις εκδηλώσεις αναδείχθηκε η σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση ασθενειών, συζητήθηκαν οι ανάγκες των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, έγινε ενημέρωση για την ενδοικογενειακή βία και το πλαίσιο προστασίας, ενώ ταυτόχρονα δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση νέων, φοιτητών και μαθητών σε θέματα αιμοδοσίας και προστασίας της υγείας τους.

 

10.Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) «Ζώνης Οροσειράς Ροδόπης και Ποταμού Νέστου»

Είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο. Είναι η ευκαιρία μας να αναδείξουμε τον φυσικό μας πλούτο, να στηρίξουμε την τοπική οικονομία και να διασφαλίσουμε ότι, μέσα από την βιώσιμη ανάπτυξη, οι επόμενες γενιές θα ζήσουν σε έναν τόπο που αξιοποιεί τις δυνατότητές του στο έπακρο.

H περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει 13 Δήμους, 124 Κοινότητες και 308 οικισμούς. Στην Π.Ε. Ροδόπης, περιλαμβάνει τον Δήμο Αρριανών (το σύνολο της εδαφικής του έκτασης), τον Δήμο Ιάσμου, τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών και τον Δήμο Κομοτηνής.

Για την ΠΕ Ροδόπης είναι ένα εργαλείο  αξιοποίησης του Παπικίου Όρους, μιας περιοχής με μοναδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, φυσικού κάλλους και αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος, η οποία ήδη εντάσσεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο με τα επιμέρους μνημεία στην πλειοψηφία τους να είναι ανεσκαμμένα και δημοσιευμένα και ταυτόχρονα στην κατηγορία του εναλλακτικού τουρισμού.

 

11.Στελέχωση υπηρεσιών ΠΑΜΘ-ΠΕ Ροδόπης

Για να μπορούμε να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά και ανθρώπινα στις ανάγκες των πολιτών μας και να εκτελέσουμε όσα έργα και δράσεις ανέφερα παραπάνω, η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών της Περιφέρειας δεν είναι πολυτέλεια, αλλά προϋπόθεση.

  • Έχουμε ως προτεραιότητα την αναβάθμιση της σχέσης του πολίτη με την περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
  • Εργαζόμαστε για την γρηγορότερη και πιο ποιοτική εξυπηρέτηση του πολίτη.

Στον τομέα της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού από το 1ο κιόλας έτος αντιμετωπίζουμε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ΠΑΜΘ, αυτό της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, με τα αποτελέσματα να είναι άμεσα ορατά.

Οι κεντρικές υπηρεσίες της ΠΑΜΘ και της ΠΕ Ροδόπης στην Κομοτηνή, όπου υπήρχε πολύ σοβαρό πρόβλημα έλλειψης προσωπικό, τα έτη 2024 και 2025 ενισχύθηκαν με 14 άτομα μόνιμο προσωπικό, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των προκηρύξεων του ΑΣΕΠ. Αξιοποιήσαμε το πρόγραμμα 55+ της ΔΥΠΑ προσλαμβάνοντας στη Ροδόπη 40 άτομα διαφόρων ειδικοτήτων, που συνδράμουν σημαντικά στο έργο των υπηρεσιών. Προχωρήσαμε σε επιπλέον προσλήψεις 6 εργαζομένων για την αντιμετώπιση των ζωονόσων και με την κινητικότητα το δυναμικό μας αυξήθηκε κατά 3 υπαλλήλους.

 

Η Στέγη Πολιτισμού Α.Ε. διαχειρίζεται το Πολιτιστικό Αγαθό της ΠΑΜΘ

 

Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημιούργησε την εταιρία «ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΘ Α.Ε.», με σκοπό:

  • Να διαχειρίζεται το πολιτιστικό Αγαθό της ΠΑΜΘ
  • Να έχει ένα συμπληρωματικό ρόλο στην πολιτιστική εκπαίδευση
  • Να συνεισφέρει στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής

Μεταφέραμε την σχεδόν ανενεργή ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΜΘ ΑΕ από την Καβάλα στην έδρα της Περιφέρειας και την μετατρέψαμε σε ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΜΘ Α.Ε., προκειμένου να διαχειριστεί τα πολιτιστικά ακίνητα της Περιφέρειας και να συντονίσει το πολιτιστικό έργο.

  • Παραχωρήθηκαν στην Εταιρεία το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και ο Πολυχώρος σκέψης και Τέχνης της Ξάνθης (οικία Μάνου Χατζιδάκι)

Τον Σεπτέμβριο του 2025 ξεκινάει το πρώτο μέρος υλοποίησης του επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει τη διαχείριση και λειτουργία των δύο, από τα πιο εμβληματικά κτήρια, με πολιτιστική ταυτότητα στην Περιφέρεια μας, το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και ο Πολυχώρος Τέχνης & Σκέψης στην Ξάνθη.

Τι κάναμε για το Μέγαρο Μουσικής στην Κομοτηνή

Με χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης πραγματοποιήσαμε απαραίτητες εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Κομοτηνής (Μέγαρο Μουσικής).

Στελέχωση

Προχωρήσαμε στην στελέχωσή του με υπάλληλο 55+ και λειτουργούμε καθημερινά γραφεία από 8.00 π.μ. έως 4.00 μ.μ.

Υλοποίηση δράσεων-συνεργασίες

  • Οργανώνουμε στις 9 Ιουλίου συναυλία, σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία, στο Αρχαίο Θέατρο Μαρώνειας.
  • Υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Εθνική Λυρική Σκηνή και προγραμματίζουμε για τον Νοέμβριο εκδηλώσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με την συνεργασία και του Δήμου Κομοτηνής.
  • Ετοιμάζουμε Μνημόνια Συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια Θράκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Ιόνιο, Αδριανούπολης και Φιλιππούπολης.
  • Επεξεργαστήκαμε εκπαιδευτικά προγράμματα.

Με την Στέγη Πολιτισμού επιδιώκουμε τη σωστή και λειτουργική διαχείριση του πολιτιστικού έργου της Περιφέρειας, με υποδομές, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό για την υποστήριξη των δράσεων και υλοποίηση πολυθεματικών εκδηλώσεων.