Σωστή διαχείριση χρόνου: 4 βασικές συμβουλές

Η σωστή διαχείριση του χρόνου μας είναι ένα skill. Και η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι άνθρωποι χρειάζεται να το καλλιεργήσουν περισσότερο σε σχέση με άλλους. Όπως και να έχει, είναι κάτι που ακόμη και αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε ιδιαίτερα καλά, μπορείτε πάντα να το βελτιώσετε. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας φανούν χρήσιμες στην προσπάθειά σας να διαχειριστείτε καλύτερα το χρόνο στη δουλειά σας και γενικότερα στην καθημερινότητά σας.

  1. Μετρήστε το χρόνο σας

Αν η διαχείριση του χρόνου σας είναι κάτι που σας δυσκολεύει ιδιαίτερα, είναι σημαντικό να αρχίσετε να μετράτε το χρόνο που χρειάζεστε για κάθε εργασία που πρέπει να κάνετε. Μπορεί να μην σας φαίνεται σημαντικό, αλλά αν σημειώσετε όλα όσα κάνετε μέσα στην ημέρα και πόσο χρόνο παίρνει το κάθε τι, θα είναι πιο εύκολο να ανακαλύψετε τι σας εμποδίζει από το να κάνετε καλύτερη διαχείριση. Για παράδειγμα, μια δουλειά μπορεί να σας παίρνει περισσότερο χρόνο από όσο χρειάζεται επειδή στο ενδιάμεσο απαντάτε στα email σας ή επικεντρώνεστε σε κάτι άλλο. Το οποίο μας φέρνει στο επόμενο που θέλουμε να τονίσουμε.

  1. Οι προτεραιότητες είναι σημαντικές

Δεν είναι όλα όσα έχετε να κάνετε μέσα στην ημέρα το ίδιο σημαντικά. Πρέπει να βάζετε προτεραιότητες και να αφοσιώνεστε σε ένα πράγμα τη φορά, διαφορετικά δεν πρόκειται να ολοκληρώσετε τίποτα από όσα έχετε να κάνετε.

  1. Δημιουργήστε ένα πλάνο για κάθε ημέρα

Ένας ακόμη τρόπος για να βελτιώσετε τη διαχείριση του χρόνου σας, είναι το να δημιουργήσετε ένα πλάνο για κάθε μέρα της εβδομάδας. Τα ημερολόγια θα σας βοηθήσουν σημαντικά εδώ. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε διαφορετικά ημερολόγια για τη δουλειά και για την καθημερινότητά σας, αλλά όπως και να έχει θέστε στόχους για την κάθε ημέρα και δημιουργήστε λίστες με όσα έχετε να κάνετε (μαζί με τις ώρες στις οποίες πρέπει να γίνουν).

  1. Φτιάξτε ένα καλό πλάνο

Αυτό που εννοούμε λέγοντας να φτιάξετε ένα καλό πλάνο, είναι ότι πρέπει να προγραμματίσετε τα πιο σημαντικά tasks σας τις ώρες που γνωρίζετε ότι είστε πιο παραγωγικοί. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα το πρωί και άλλοι συγκεντρώνονται πιο εύκολα το βράδυ, όταν υπάρχει απόλυτη ησυχία. Οπότε πρέπει με τη σειρά σας να βρείτε τις ώρες που είναι πιο κατάλληλες για εσάς.

Το πιο σημαντικό είναι να μην χρονοτριβείτε. Αν αφήνετε ό,τι κάνετε για να δείτε τα μηνύματά σας ή να «σερφάρετε» στο διαδίκτυο, είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσετε να διαχειριστείτε σωστά το διαθέσιμο χρόνο σας και δεν θα ολοκληρώσετε όσα πρέπει να γίνουν.