ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Εξωτερικών

κ. Δένδια Νικόλαο

 

 

Θέμα: «Κωλυσιεργίες στον καθορισμό ραντεβού  στα προξενεία  για έκδοση διαβατηρίων και πιστοποιητικών ταλαιπωρούν τους Έλληνες του εξωτερικού»

 

Τα γρανάζια της γραφειοκρατίας πλήττουν τους Έλληνες του εξωτερικού, καθώς ο καθορισμός ραντεβού  με σκοπό είτε την έκδοση είτε την ανανέωση διαβατηρίου ή περεταίρω δικαιολογητικών αποτελεί τροχοπέδη για την διεκπεραίωση των υποθέσεων τους.

Πληθαίνουν τα παράπονα των απόδημων Ελλήνων που αναζητούν ραντεβού, όπως για παράδειγμα στην Πρεσβεία της Ελλάδας στο Λονδίνο όπου για τον τρέχοντα μήνα τα επόμενα διαθέσιμα ραντεβού  είναι μόνο έξι από 18 Φεβρουαρίου 2020. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για έκδοση πιστοποιητικών που αφορούν ληξιαρχικά  και στρατολογικά ζητήματα απεικονίζεται η ένδειξη «Προς το παρόν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα» γεγονός που αποκλείει τους πολίτες από έναν έστω υποτυπώδη προγραμματισμό.

Αυτή η καθυστέρηση προκαλεί αναστάτωση στη ζωή των πολιτών του εξωτερικού και προκαλεί ερωτήματα για ποιο λόγο συμβαίνει, καθώς  για παράδειγμα η αρμοδιότητα της εκάστοτε πρεσβείας ή του προξενείου περιορίζεται μόνο στην παραλαβή και τον έλεγχο των δικαιολογητικών, στην ασφαλή διαβίβαση τους στην Ελληνική Αστυνομία και στην επίδοση των διαβατηρίων στους δικαιούχους.

Στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης είναι αδιανόητο να μην δύναται να εξυπηρετηθούν ηλεκτρονικά οι πολίτες για τέτοια απλά ζητήματα.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

  • Ποιά μέτρα πρόκειται να λάβετε για την άμεση επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων που υφίστανται οι Έλληνες του εξωτερικού για την έκδοση πιστοποιητικών και λοιπών εγγράφων στα προξενικά γραφεία;
  • Τι σχέδιο έχετε για την βελτίωση και ψηφιοποίηση των σχετικών ενεργειών με στόχο την διευκόλυνση των διαδικασιών;

Ο ερωτών Βουλευτής

 

Μπουρχάν Μπαράν