Κοτόπουλο με Πατάτες στο Φούρνο Παραδοσιακή ελληνική συνταγή για οικογενειακό τραπέζι από το “ΠΕΡΙ ΚΟΤΑΣ”

 

Υλικά
• 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1,5 κιλό), κομμένο σε μερίδες
• 1,5 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
• 2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
• 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
• 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
• Χυμός από 2 λεμόνια
• 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
• 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
• 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
• 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα (γλυκιά ή καπνιστή)
• Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 1 φλιτζάνι νερό ή ζωμό κοτόπουλου

Εκτέλεση

1. Πλένετε καλά το κοτόπουλο και το στεγνώνετε με απορροφητικό χαρτί.
2. Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνετε τις πατάτες, τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
3. Αλατοπιπερώνετε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου και τα τοποθετείτε πάνω από τις πατάτες.
4. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το θυμάρι και την πάπρικα.
5. Ραντίζετε το μείγμα πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες, φροντίζοντας να πάει παντού.
6. Προσθέτετε το νερό ή το ζωμό στο ταψί.
7. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 1 ώρα.
8. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει το κοτόπουλο και να μαλακώσουν οι πατάτες.
9. Κατά διαστήματα περιχύνετε με τα υγρά του ταψιού για να μείνει το φαγητό ζουμερό.
10. Σερβίρετε το κοτόπουλο με τις πατάτες ζεστό, συνοδεύοντας με χωριάτικη σαλάτα και τυρί φέτα.

Μικρά Μυστικά
• Μπορείτε να προσθέσετε λίγες φέτες λεμονιού ή ντομάτας στο ταψί για έξτρα άρωμα.
• Αν θέλετε το φαγητό σας πιο τραγανό, στο τέλος ψήστε για 5 λεπτά στον αέρα.
• Η μουστάρδα δίνει ιδιαίτερη γεύση, αλλά μπορείτε να την παραλείψετε αν προτιμάτε.
Καλή όρεξη!