ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ

κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

 

Παρασκευή 01-08-2025     Μικρός Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-20:00                 Ναό Ἁγίου Ἐλευθερίου Ξάνθης.

 

Κυριακή 03-08-2025              Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό

ΩΡΑ: 07:00-10:30                   Ἁγίας Τριάδος Μαγγάνων.

 

 ΩΡΑ: 19:00-20:00                Μέγας Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό

Ναό Πέτρου καί Παύλου Κομνηνῶν.

 

Δευτέρα 04-08-2025               Μικρός Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-20:00                  Ναό Ἅγίου Δημητρίου Ἄνω Καρυοφύτου.

 

Τρίτη 05-08-2025                      Ἑσπερινός εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-21:00               Ναό Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Πόρτο-Λάγος.

 

Τετάρτη 06-08-2025                Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό

ΩΡΑ: 07:30-10:30               Ναό Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Ξάνθη

 

ΩΡΑ: 19:00-20:00                      Μικρός Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό

Ναό Ζωοδόχου Πηγῆς Νεοχωρίου.

 

Πέμπτη 07-08-2025           Μέγας Παρακλητικός Κανόνας εἰς τόν Ἱερό

ΩΡΑ: 19:00-20:00                    Ναό Ἁγίου Γεωργίου Πασχαλιάς.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

«ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ»

Στην σημερινή ευαγγελική περικοπή παρουσιάζεται ένα πρόβλημα, για, το οποίο προτείνονται δύο διαφορετικές λύσεις.

Πλήθη ανθρώπων με πολλές ανάγκες αναζήτησαν από τις γύρω πόλεις τον Χριστό στον έρημο τόπο, στον οποίο είχε καταφύγει, για να Τον ακούσουν και να θεραπεύσει τους αρρώστους τους. «Όταν βράδυασε, ήρθαν σ’ Αυτόν οι μαθηταί και του είπαν Κύριε, ο τόπος είναι έρημος και η ώρα περασμένη, άφησε τον κόσμο να πάνε στα χωριά και ν’ αγοράσουν τρόφιμα».

Οι μαθητές μπροστά στο πρόβλημα του λαού που πεινά προτείνουν μια λύση, που φαίνεται αρκετά λογική, αλλά που δεν αγγίζει τον εαυτό τους. Η πρότασή τους αναφέρεται στο τι πρέπει να κάνει ο Χριστός και τι πρέπει να κάνουν οι όχλοι· όχι στο τι πρέπει να κάνουν οι ίδιοι.

Η στάση του Χριστού όμως είναι διαφορετική: «Δεν χρειάζεται να φύγουν. Δώστε τους εσείς να φάνε», τους λέει. Έτσι ανατρέπει την βάση της σκέψεώς τους. Να μάθουν να σκέπτωνται όχι τι πρέπει να γίνει γενικά και αόριστα, αλλά τι πρέπει συγκεκριμένα αυτοί να κάνουν.  Να αναζητούν λύσεις, στις οποίες μετέχουν προσωπικά. Οι μαθητές έπρεπε να δώσουν ο,τι είχαν τους πέντε άρτους και τα δύο ψάρια.. Η λύση θα άρχιζε από την προσφορά την δική τους.

Και το θαύμα αρχίζει ακριβώς απ’αυτή την προσφορά. Με την θεϊκή ευλογία Του και την παντοδύναμη επέμβασή Του τα απλά εκείνα πράγματα πολλαπλασιάζονται, χορταίνουν τα πλήθη και μένουν και περισσεύματα.

Από την εποχή του Χριστού που έγινε το θαύμα του χορτασμού των πεντακισχιλίων πέρασαν χρόνια πολλά.  Ο πολιτισμός αναπτύχθηκε, η έρημος όμως δεν έλειψε. Μέσα σ’ αυτή την έρημο της σύγχρονης ζωής κάθε τόσο αναδύονται πολύπλοκα ανθρώπινα προβλήματα που ζητούν επιτακτικά αντιμετώπιση.  Στις λύσεις που αναζητούμε ας μην παραμερίζουμε και την προσωπική μας συμμετοχή και ευθύνη.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ