Πασχάλης Λύρατζης: Αξίζει να κρατήσουμε το Δημοτικό Ραδιόφωνο ανοιχτό;

ΑΙΤΙΑ ΣΚΛΗΡΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ
ΒΑΡΕΛΙ ΔΙΧΩΣ ΠΑΤΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ;

ΚΑΙ ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ κας ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ και ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΜΠΡΟΣΤΑ

Λόγω της επικαιροποίησης της “βεντέτας” της κας Προέδρου του Δημοτικού Ραδιοφώνου με τον Πασχάλη Λύρατζη στο προηγούμενο Δημοτικό συμβούλιο και της Πυροσβεστικής επέμβασης του δημάρχου, παρουσιάζουμε εκ νέου την συνέντευξη του Π. Λύρατζη που έδωσε στην “ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ” σε μία προσπάθεια να δούμε τι ήταν αυτό το μεμπτό στις θέσης του συμβούλου της αντιπολίτευσης, αναφορικά με το Δημοτικό Ραδιόφωνο και δέχθηκε αυτήν την χωρίς ενδοιασμούς επίθεση από την πρόεδρο.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το πάθος για την πολιτική και φυσικά την έπαρση που πηγάζει από την εξουσία αλλά …

Αυτήν την έπαρση που πηγάζει από την εξουσία, ο ασκών διοίκηση,  καλό θα ήταν να συνοδεύεται και από την γνώση των καθηκόντων για να μην σε “συλλαμβάνει” αδιάβαστη  η αντιπολίτευση.

 

Το θέμα και το κόστος λειτουργίας του Δημοτικού ραδιοφώνου απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ο Πασχάλης Λύρατζης συνεργαζόμενος με την παράταξη του Σ. Μελισσόπουλου, μετά και την προσωπική επίθεση που δέχθηκε, όπως αναφέρει ο ίδιος στην συνέντευξη που παραχώρησε στην «ΗΧΩ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ» από τον Διευθυντή του Δημοτικού Ραδιοφώνου Τηλέμαχου Αρναούτογλου, άσκησε δριμεία κριτική στην λειτουργία και ακόμη στην ύπαρξη μιας πολυδάπανης δημοτικής επιχείρησης. Ποιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό μας ερώτημα ανέφερε:

Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού. Όπου ζητήθηκε να ψηφίσουμε, πέραν της τακτικής επιχορήγησης του δημοτικού ραδιοφώνου έκτακτη επιχορήγηση 30.000 ευρώ όπως επίσης και μέσα στην αναμόρφωση υπήρχε ένας ειδικός κωδικός με τίτλο τροφεία υπαλλήλων, Δηλαδή να πληρώσει ο δήμος για δύο υπαλλήλους σε κάρτα το ετήσιο ποσόν 3.700 ευρώ, όπου πιθανώς θα χρησιμοποιούνταν σε σούπερ μάρκετ. Στην αναφερόμενη συζήτηση, αν έκρινες ότι έπρεπε ο δήμος να δώσει συν 30.000 συν τα τροφεία με την δική σου ψήφο, τότε σκέφτεσαι και αποφασίζεις ανάλογα.

 

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Σε αυτό το σημείο, δέχτηκα προσωπική επίθεση από τον Διευθυντή του ραδιοφώνου τον κ. Αρναούτογλου Τηλέμαχο και στην παράταξή μας που ηγείται ο κ. Μελισσόπουλος με αφορμή την πρόταση που είχε κάνει ο τότε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της παράταξής μας Ανέστης Αντωνιάδης που είναι μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Ραδιοφώνου, ο οποίος είπε ότι δεν γίνεται σαν ραδιόφωνο να ζητάμε επιπλέον χρήματα συνέχεια από τον δήμο και αν αυτό συνεχίζεται με αυτό το ρυθμό, πρότεινε την λύση και την εκκαθάριση της εταιρείας του δημοτικού ραδιοφώνου γιατί είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο, σημειώνοντας ότι το δημοτικό ραδιόφωνο στερείτε εσόδων.

ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ «ΣΤΑΘΕΙ» ΣΑΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ;

Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε ένα δημοτικό ραδιόφωνο κόστους χιλιάδων ευρώ; Τι προσφέρει στην κοινωνία, τι προσφέρει στους πολίτες; Τι προσφέρει στον δήμο;

Π. ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Ο τρόπος που παρουσίασε αυτή την πρόταση του κ. Αντωνιάδη ο κ. Αρναούτογλου, δεν μου άρεσε. Αποφάσισα να πάρω τον λόγο και να του απαντήσω. Η ερώτηση που του έκανα ήταν ότι εάν ο ίδιος θα μπορούσε ιδιωτικά να έχει ένα τόσο πολυδάπανο ραδιόφωνο, και να μπαίνει συνέχεια «μέσα». Διότι αν δεν υπήρχε δημοτική επιχορήγηση, θα ήταν συνέχεια μέσα. Εγώ αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Αντωνιάδη, την επανέλαβα. Δηλαδή να μας κάνει μία έκθεση το Δημοτικό Ραδιόφωνο και οι υπάλληλοι του αναφέροντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δημοτικού ραδιοφώνου. Για ποιο λόγο χρειαζόμαστε ένα δημοτικό ραδιόφωνο κόστους χιλιάδων ευρώ; Τι προσφέρει στην κοινωνία, τι προσφέρει στους πολίτες; Τι προσφέρει στον δήμο; Θα μπορούσαμε να δούμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά και τα ποσοτικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα λέμε εμείς ότι διαφημίζουμε το καρναβάλι της Ξάνθης. Πόσο κοστίζει η προβολή του καρναβαλιού στα υπόλοιπα ΜΜΕ. Κοστίζει για παράδειγμα 5000 ευρώ; Θα βάλουμε 5000, δεν το διαφημίζουμε, θα βάλουμε 0. Πόσο κοστίζει η διαφήμιση των γιορτών παλιάς πόλης, πόσο μας κοστίζει η διαφήμιση στα υπόλοιπα μέσα μαζικής ενημέρωσης το ίδιο. Δεν κοστίζει στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης θα βάλουμε 0 και στο δημοτικό ραδιόφωνο. Προβάλουμε τις δράσεις του δήμου. Πόσο κοστίζουν τα Δελτία Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, 100 ευρώ, 200 ευρώ, 500; Ανάλογα θα βάλουμε και στο δημοτικό ραδιόφωνο, αν τελικά το δημοτικό ραδιόφωνο στον δήμο και ολόκληρο τον νομό υπό αυτήν την έννοια προσφέρει.

 

Π. ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η πρόταση του κ. Αντωνιάδη ήταν, το δημοτικό ραδιόφωνο να γίνει διαδημοτικό μιας και εξυπηρετεί και άλλους δήμους, με το σκεπτικό να συνεισφέρουν στο κόστος και οι άλλοι δήμοι. Να γίνει ένα περιφερειακό ραδιόφωνο της Ξάνθης το οποίο δεν θα επιβαρύνει μόνο τον δήμο Ξάνθης. Κάτι που

λέει συνέχεια ο Α. Αντωνιάδης αλλά δεν τον ακούει κανένας στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Αυτά λοιπόν, αυτά τα ερωτήματα, έπρεπε να απαντηθούν . Αφού λοιπόν ο κ. Αρναούτογλου άνοιξε το θέμα μόνος του, δεν του είπε κανείς να το ανοίξει αυτό της λύσης και της εκκαθάρισης της εταιρείας όφειλα πιστεύω να απαντήσω.

Π. ΛΥΡΑΤΖΗΣ: Και ξέρετε και κάτι άλλο, θα επαναλάβω αυτό που είπα και στο δημοτικό συμβούλιο. Θα πρέπει ο δημότης να μάθει που πάνε τα 220.000 ευρώ που κάθε χρόνο επιχορηγεί ο δήμος Ξάνθης το δημοτικό ραδιόφωνο. Και τι ζητήσαμε εμείς και το ζητάμε αρκετά χρόνια. Ζητήσαμε αυτά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά . Γιατί τα ζητήσαμε, γιατί και εμείς με την σειρά μας, για να μην κάνουμε, όπως είπα και στο δημοτικό συμβούλιο, μία στείρα αντιπολίτευση . Από το 2014 ακούω το δημοτικό ραδιόφωνο, ακούω την αντιπολίτευση να αντιπολιτεύεται την τότε συμπολίτευση για το πολυδάπανο δημοτικό ραδιόφωνο, ακούω την συμπολίτευση που έγινε αντιπολίτευση να κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα και σήμερα, μετά από 11 χρόνια μετά, ακούω ουσιαστικά τα ίδια πράγματα. Τις ίδιες λέξεις και εν τω μεταξύ δεν έχει παρθεί καμία σοβαρή απόφαση. Το Δημοτικό Ραδιόφωνο λειτουργεί όπως λειτουργεί. Κατά την άποψή μου χωρίς κανέναν σχεδιασμό. Ειπώθηκε από τον κ. Αρναούτογλου να γίνει τμήμα πωλήσεων. Δεν μπορεί να επωμισθεί και άλλο κόστος ο δήμος προκειμένου να γίνει τμήμα πωλήσεων. Πιστεύω ότι οι υπάρχοντες υπάλληλοι μπορούν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Τουλάχιστον να κάνουν ένα σημαντικό βήμα. Να στείλουν μία επιστολή σε πέντε υπουργεία, να συνεργαστούν με διαφημιστικές εταιρείες και αν δεν μπορούν οι ίδιοι να μας πουν ότι αδυνατούν, και δεν είναι κακό, να παίξουν τον ρόλο αυτό, για να δούμε και εμείς με την σειρά μας, αν χρειαζόμαστε, για ποιο λόγο χρειαζόμαστε και αν πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε ανοιχτό ένα δημοτικό ραδιόφωνο που κάθε χρόνο κοστίζει στους δημότες 200 με 220.000 ευρώ και τι μας προσφέρει.