Το φυσικό φως της ημέρας δεν ωφελεί μόνο την ψυχική υγεία και τον βιορυθμό μας, αλλά φαίνεται πως παίζει και καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Όκλαντ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Immunology.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η έκθεση στο φως μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των ουδετερόφιλων, των κυρίαρχων λευκών αιμοσφαιρίων του οργανισμού μας, τα οποία είναι υπεύθυνα για την άμεση αντιμετώπιση βακτηριακών λοιμώξεων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μελετώντας το ψάρι ζέβρα (zebrafish), ένα μικρό ψάρι του γλυκού νερού που χρησιμοποιείται ευρέως ως μοντέλο στη βιοϊατρική έρευνα, λόγω της γενετικής ομοιότητάς του με τον άνθρωπο.
Το «ρολόι» των κυττάρων και ο ρόλος του φωτός
Η ομάδα επικεντρώθηκε στα ουδετερόφιλα, τα οποία είναι τα πρώτα κύτταρα που επιστρατεύονται στις περιοχές φλεγμονής και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξόντωση βακτηρίων. Όπως αποδείχθηκε, τα κύτταρα αυτά διαθέτουν ένα εσωτερικό κιρκάδιο ρολόι —ένα είδος «βιολογικού χρονόμετρου»— που ρυθμίζεται με βάση τη διάρκεια της ημέρας και ενεργοποιείται περισσότερο υπό την επίδραση του φωτός.
«Διαπιστώσαμε ότι η λειτουργία των ουδετερόφιλων βελτιώνεται αισθητά όταν αυτά εκτίθενται στο φυσικό φως, λόγω της επίδρασης που έχει το φως στο εσωτερικό τους ρολόι», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης, αναπληρωτής καθηγητής Κρίστοφερ Χολ από το Τμήμα Μοριακής Ιατρικής και Παθολογίας του Πανεπιστημίου του Όκλαντ.
Ελπίδες για νέες θεραπείες
Η μελέτη ανοίγει νέους ορίζοντες στη θεραπεία φλεγμονωδών ασθενειών και βακτηριακών λοιμώξεων. Η δυνατότητα παρέμβασης στο κιρκάδιο ρολόι των ουδετερόφιλων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, μέσω στοχευμένων φαρμάκων ή άλλων θεραπευτικών μεθόδων.
«Αυτό το εύρημα έχει ευρύτατες θεραπευτικές προεκτάσεις, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε νέες φαρμακευτικές στρατηγικές που “εκπαιδεύουν” το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιδρά πιο αποτελεσματικά σε παθογόνους μικροοργανισμούς», υπογραμμίζει ο Χολ.
Φως, υγεία και πρόληψη
Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται να προστεθούν σε ένα αυξανόμενο σώμα επιστημονικών αποδείξεων που δείχνουν ότι η επαρκής έκθεση στο φυσικό φως —ιδίως κατά τις πρωινές ώρες— είναι απαραίτητη όχι μόνο για τη ρύθμιση του ύπνου, αλλά και για την ενίσχυση της συνολικής υγείας. Η νέα γνώση για τον ρόλο του φωτός στη λειτουργία του ανοσοποιητικού αναδεικνύει τη σημασία απλών, καθημερινών συνηθειών, όπως η έκθεση στον ήλιο, η βόλτα στη φύση ή η εργασία σε φωτεινούς χώρους.