ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΝΑ 16ΧΡΟΝΟ ΟΔΗΓΟ ΜΟΤΟΠΟΔΗΛΑΤΟΥ, ΝΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ.

Να γίνει υποχρεωτικό το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία.


Τα τροχαία δυστυχήματα κάθε μήνα, «θερίζουν» μία μικρή κωμόπολη στην Χώρα και είναι μία καλή ευκαιρία να ξεκινήσει μία σοβαρή συζήτηση για το τι φταίει που χάνονται ζωές στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, να γίνουν προτάσεις και αυτές να υλοποιηθούν.

Όσο για τους δρόμους στην πόλη μας και αν επιτελούν τον σκοπό τους είναι ένα ερώτημα που σηκώνει πολύ κουβέντα.

Ζητήσαμε από τον Σίμο Συμεωνίδη, εκπαιδευτή, υπεύθυνο της ομώνυμης σχολής οδηγών με έδρα την 28η Οκτωβρίου στο κέντρο της πόλης ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία στην κίνηση των δρόμων της πόλης να καταθέσει την δική γνώμη σε όλα αυτά που συμβαίνουν στους δρόμους της Ξάνθης και πόσο αυτοί, είναι λειτουργικοί, επ ωφελείας της καθημερινότητας του Ξανθιώτη.

Η καθημερινή, λόγω δουλειάς, κίνηση στους δρόμους της Ξάνθης του Σίμου Συμεωνίδη, τον καθιστούν ειδικό, με βάση την πραγματικότητα και μη μου πει κανείς ότι στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης, ξεκινώντας από τον αντιδήμαρχο, τους διευθυντά δες, τους παραδιευθυντάδες, καθώς και το επιστημονικό προσωπικό, αν γνωρίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια της πόλης.

Και αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από το αποτέλεσμα.

Διότι, από την μεταπολίτευση και μετά, η πόλη έχει σχεδόν τα ίδια ακριβώς προβλήματα που κανένας δεν διόρθωσε γιατί απλούστατα κανένας από το κατ εξοχήν υπεύθυνο όργανο του δήμου Ξάνθης, τις Τεχνικές Υπηρεσίες δεν ενδιαφέρθηκε.

Οι αντιδήμαρχοι και το επιστημονικό προσωπικό, επικαλούμενοι έλλειψη, φορτώνουν όλες τις πολιτικές ευθύνες στον εκάστοτε δήμαρχο.

Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήσαμε την γνώμη ενός ειδικού, όπως ο Σίμος Συμεωνίδης, ο οποίος καθημερινά βιώνει την κίνηση στους δρόμους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντική αύξηση των αυτοκινήτων φέρνει την κακή εικόνα στους δρόμους της Ξάνθης και το ερώτημα είναι πολύ απλό. Άραγε, πόσα πανεπιστήμια πρέπει να τελειώσει κάποιος για να αντιληφθεί ότι εδώ και 50 χρόνια, ότι η συνεχόμενη αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων, θα φέρει κάποια στιγμή αυτό το χάλι;

Τον ρωτήσαμε αν είναι ευχαριστημένος από τους δρόμους της πόλης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι

Γιατί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όλο το οδικό δίκτυο στην πόλη μας, υποφέρει από κακή συντήρηση, έλλειψη συντήρησης, κακοτεχνίες. Καταλαβαίνω τον δήμο μέχρι ένα σημείο γιατί δεν μπορεί να ασφαλτοστρώσει τους δρόμους λόγω των πολλαπλών εργασιών που γίνονται πότε από το φυσικό αέριο, πότε την οπτική ίνα, άντε τα έργα της ΔΕΗ και πάει λέγοντας. Βέβαια θα μπορούσε να υπάρξει ένα καλύτερος συντονισμός. Πιθανών οι εργολάβοι για να μειώσουν τα κοστολόγια, τα κάνουν όλα στο «γόνατο». Αφήνουν ανοιχτές τρύπες και ο δήμος κάποια στιγμή, πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αρχίσει να «κυνηγάει» αυτούς που φταίνε.

 

Ήδη της διαβάζουμε ο δήμαρχος ετοιμάζετε να μηνύσει της υπεύθυνους των κακοτεχνιών της δρόμους της Ξάνθης.

ΣΙΜΟΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Και πολύ καλά θα κάνει και άργησε. Και θα πρέπει να βγάλει απόφαση, ότι όποιος ανοίγει μία τρύπα στο δρόμο, να ασφαλτοστρώνει όλον τον δρόμο. Ζούμε στο 2025 δεν μπορεί όποιος θέλει, όποτε θέλει, να ανοίγει μία τρύπα, να την μπαλώνει όπως όπως και με την πρώτη βροχή να χάσκει λακκούβα με όποιον κίνδυνο κρύβεται για πεζούς και οχήματα. Ο δήμος πρέπει να πατήσει πόδι. Να αρχίσει μηνύσεις και ναι, στην τελική να γίνει κακός.

Αυτά όμως τα έργα προκηρύσσονται από τα υπουργεία και ο δήμος μην μπορώντας να κάνει διαφορετικά απλά τα επιτρέπει στην επικράτειά του.

Σ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Ναι αλλά ο δήμος είναι αυτός που κάνει κουμάντο στην πόλη. Αυτός είναι υπεύθυνος. Όλοι κατανοούμε πώς αν σήμερα ασφαλτοστρώσει κομμάτια, αύριο κάποιος οργανισμός κοινής ωφέλειας θα τρυπήσει ή θα σκάψει την άσφαλτο

Ως γνώστης και κυρίως χρήστης των δρόμων στην Ξάνθη. Τι προτείνεις;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Μιας και είμαστε αυτή την στιγμή στην Λεωφόρο Στρατού, υπάρχει ένα έργο σε εξέλιξη. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει τα σχέδια αλλά από ότι φαίνεται, μεγαλώνουν τα πεζοδρόμια, στενεύουν τον δρόμο, προσπαθώντας, από ότι καταλαβαίνω να δημιουργήσουν έναν περιφερειακό δρόμο για να αποσυμφορηθεί το κέντρο πρακτικά γιατί αφαιρούν τα φανάρια και χρησιμοποιούν κυκλικούς κόμβους για να προχωρήσει το έργο. Από εκεί και μετά όμως, δεν έχει γίνει σωστή κίνηση. Γιατί έχουμε ένα κομμάτι από την στροφή στο ύψος του ξενοδοχείου Έλενα που είναι ένα επικίνδυνο σημείο που είναι αρκετά στενό χωρίς πεζοδρόμια. Από την μία δεν υπάρχει πεζοδρόμιο και από την άλλη είναι ελλιπές. Δηλαδή, είναι με ένα τσιμέντο της κακιάς ώρας. Να μετακινήσεις τα σπίτια, δεν μπορείς, τις γραμμές, πάλι δεν μπορείς. Άρα, εκεί πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή. Να φαρδαίνει λίγο αυτό το κομμάτι. Τώρα κάνοντας δύο κυκλικούς κόμβους θα έχουμε μπλοκάρισμα λίγο παρακάτω στο Αμοιρίδιο όπου έχει φανάρια. Με λίγα λόγια, από την μία θέλεις να δημιουργήσεις ένα περιφερειακό ελευθέρας ροής, με κυκλικούς κόμβους και καλά κάνεις, αλλά φτάνουμε σε ένα σημείο που θα ξαναμπλοκάρει η κίνηση γιατί θα έχει φανάρια στο Αμοιρίδιο. Όταν μου παρουσιάζει αυτό που ακούγεται τελευταία ότι θα πεζοδρομήσει την 28η Οκτωβρίου, δεν ξέρω αν ισχύει, έχοντας ένα προβληματικό κέντρο το οποίο πονάει με την κίνηση καθημερινά γιατί εμείς οι ίδιοι οδηγοί δεν σεβόμαστε τον υπόλοιπο κόσμο. Διπλοπαρκάρουμε, στρίβουμε επιτόπου, υπάρχουν και τα φανάρια στο κέντρο, μπαίνουν οχήματα που δεν θα έπρεπε να μπαίνουν και όλο αυτό δημιουργεί μία καθυστέρηση. Για να αποσυμφορηθεί το κέντρο και όσο και αν ακούγεται τρελό πρέπει να ασκηθεί αστυνόμευση και πίεση ως προς τους προμηθευτές. Να τους υποχρεώσει να έχουν μικρά οχήματα και να φροντίσει να τηρείτε το οράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων. Να επιστρέψει ο δακτύλιος που απαγορεύει οχήματα πάνω από 3,5 τόνους στο κέντρο και να εξυπηρετούν μόνο τα λεωφορεία. Ούτως ή άλλως, όπου βλέπεις μποτιλιάρισμα, υπάρχει πάντα ένα ογκώδες όχημα. Είτε είναι λεωφορείο είτε φορτηγό και μπαίνουν στο κέντρο κάποιες ώρες απαράδεκτές, όπως και για τα σκουπίδια που πολλές φορές μιλώ, και βλέπεις μία σκουπιδιάρα στο κέντρο και γίνεται το έλα να δεις. Κυρίως όμως, δεν υπάρχουν δρόμοι διαφυγής. Για παράδειγμα στην Μ. Καραολή από την Λέσχη των Αξιωματικών μέχρι την πρώην Αγροτική Τράπεζα, πόσοι δρόμοι διαφυγής υπάρχουν; Αυτό δεν γίνεται.

 

Πιστεύεις ότι δεν θα βοηθήσει το έργο στην Λ. Στρατού; Θα ελαφρύνει την κυκλοφορία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν νομίζω γιατί τα αυτοκίνητα είναι υπερβολικά πολλά μέσα στην πόλη. Παλιά, η κάθε οικογένεια είχε ένα αυτοκίνητο. Τώρα έχει πέντε. Και από θέσεις πάρκινγκ το βλέπεις αυτό. Γίνεται κομφούζιο στους δρόμους. Οι περισσότεροι φοβούνται να πάνε στα ιδιωτικά πάρκινγκ για να μην πληρώσουν το πεντάευρο και σου λέει, δεν παρκάρω στην ράμπα αναπήρων, στην ζώνη φορτοεκφόρτωσης κάπου που να ενοχλώ όλους τους υπόλοιπους; Ας το αφήσω για δύο λεπτά εδώ όπως π.χ. στο στενό κομμάτι της 28ης που είναι του Παππαρασκευή και του Κατσούλη μόνιμα διπλοπαρκάρισμα και μόνιμα ένα λεωφορείο θα κορνάρει, όπως και εδώ μπροστά στην Δημοκρίτου. Δεν φταίνε τα καταστήματα που πουλάνε τους καφέδες και τις μπουγάτσες οι άνθρωποι την δουλειά τους κάνουν, αλλά ο κόσμος δεν σκέφτεται και δεν μπορεί να έχουμε χώρους πάρκινγκ μπροστά σε κάθε μαγαζί. Γενικά, υπάρχει μεγάλο θέμα με το κυκλοφοριακό. Και η τροχαία που όλοι επικρίνουμε. Δέκα νοματαίοι είναι όλοι κι όλοι. Πόσο παραπάνω να κάνει. Έχω την αίσθηση ότι ο δήμος Ξάνθης νομίζει ότι η τροχαία έχει καμμιά 100 άτομα. Δημοτική αστυνομία δεν υπάρχει. Δεν ξέρουμε θα εμφανισθεί ξανά. Βλέπεις όμως στα μεγάλα κέντρα που χρησιμοποιούν την δημοτική αστυνομία το γράψιμο έχει πάει σύννεφο και έχει αποσυμφόρηση το κέντρο. Η Δημοτική Αστυνομία, ξεκουράζει την δουλειά της τροχαίας.

Πιστεύεις ότι όλο αυτό είναι έλλειψη οδιγικής παιδείας;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εννοείται. Το μαθαίνει πρώτα από τον οδηγό πατέρα που είναι η εικόνα του επόμενου οδηγού, εμείς οι γονείς, είμαστε η εικόνα των μελλοντικών οδηγών. Αυτό που βλέπει το παιδί, αυτό θα κάνει. Τι βλέπει το παιδί στον οδηγό πατέρα; Να μην φοράει ζώνη, γιατί να φορέσει και το ίδιο το παιδί ζώνη. Να μιλάει στο κινητό, θα μιλάω και εγώ στο κινητό. Βλέπει τον πατέρα να πίνει καφέ την ώρα που οδηγεί, να ανοίγει το παράθυρο να βρίζεται και να λογοφέρνει με κάποιον άλλον οδηγό . Αφού λοιπόν το κάνει ο μπαμπάς και η μαμά την ώρα που οδηγεί, είναι σωστό, γιατί λοιπόν να μην τα κάνει όταν μεγαλώσει;

Τα σχολεία μπορούν να βοηθήσουν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως και πρέπει να βοηθήσουν. Είναι ένα από τα πολύ μεγάλα θέματα. Είναι και θέση το δικού μας κλάδου. Πρέπει το μάθημα της οδικής συμπεριφοράς να μπούνε υποχρεωτικά στα σχολεία. Ας ξεκινήσουμε από το βασικό. Κατ αρχήν, δεν ξέρει κανένας πεζός να βαδίζει στους δρόμους της πόλης. Να μιλήσουμε για τα ποδήλατα, τα πατίνια, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Εμείς στις σχολές οδηγών, παίρνουμε έναν άνθρωπο που είναι 16 χρονών για να βγάλει δίπλωμα μοτοποδηλάτου για να τον παραδώσουμε στην κυκλοφορία μέσα σε 10-20 ώρες . Τι να του πρωτομάθει η σχολή οδηγών όταν επί 16 χρόνια έχει μάθει αλλιώς; Όταν ένας 16χρονος δεν έχει μάθει να περπατά στους δρόμους, δεν έχει μάθει να φοράει κράνος , πώς να συμπεριφέρεται στους άλλους οδηγούς και βλέπει την κακή εικόνα του πατέρα και της μητέρας; Μία σχολή πώς μπορεί αυτόν τον οδηγό να τον βγάλει σωστό στους δρόμους μέσα σε20 ώρες; Θα σου πω κάτι απλό. Μπορώ εγώ μέσα σε είκοσι ώρες να μάθω να διπλώνω την εφημερίδα σου; Αυτό το απλό πράγμα, όχι, ε αυτός ο άνθρωπος που θα κυκλοφορεί στους δρόμους, μπορεί να γίνει σωστός οδηγός;

Πώς ακούς την ιδέα για την δημιουργίας ενός κυκλοφοριακού πάρκου για παιδιά, με θέληση από την δημοτική αρχή να στηρίξει την ύπαρξη του, με υπεύθυνο εκπαιδευτή, πώς σου ακούγεται σαν ιδέα;

Σ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Είναι φανταστική. Τώρα τελευταία, έγιναν κάποιες δράσεις με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ήταν ένα πολύ καλό σεμινάριο που πιστεύω ότι τα παιδιά μπορούσαν να κρατήσουν κάποια πράγμα. Η τροχαία τώρα τελευταία, όπως και το γραφείο μεταφορών πηγαίνουν στα σχολεία κάνουν προσπάθειες ενημέρωσης των παιδιών. Καλό θα ήταν να συμμετέχουμε και εμείς σε αυτά. Είναι απαραίτητο το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής και το πάρκο πρόσθετο, στο μάθημα.

Σύμφωνοι, αν όμως κριθεί ότι είναι θετικό όλο αυτό που προαναφέρουμε και η συμμετοχή των σχολείων είναι μεγάλη. Πράγμα που σημαίνει ότι η μαθητές θα έρχονται σε επαφή με αυτό το αντικείμενο μία φορά το 6μηνο. Είναι αρκετό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται συνεχόμενη επαφή των παιδιών με το αντικείμενο και αυτό λέμε να μπει υποχρεωτικά το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία. Μία με δύο ώρες την εβδομάδα να υπάρχει το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής. Να γίνονται δράσεις, να βγαίνουν στην αυλή, να βλέπουν παραδείγματα. Αν π.χ. του δώσεις ένα κινητό και μιλάει, δεν θα πάει ευθεία, πράγμα επικίνδυνο. Με ειδικές προσομοιώσεις να δείξεις στον μαθητή πώς βλέπει όταν οδηγεί ο μεθυσμένος, υπάρχουν προσομοιώσεις με γυαλιά ή με μάσκα, τα οποία αν τα φορέσει το παιδί, μπορεί να δει πώς είναι να οδηγεί κάποιος υπό την επήρεια αλκοόλ , μέθης, ναρκωτικών, τα οποία θα φέρουν το παιδί να αντιληφθεί ότι δεν μπορείς όχι μόνο να οδηγήσεις κάτω από αυτές τις συνθήκες, αλλά ούτε και να περπατήσεις.

Τρέχουν οι Ξανθιώτες οδηγοί;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ναι, υπάρχει οδήγηση με ταχύτητα και οι οδηγοί της Ξάνθης δεν έχουν υπομονή. Για μέθη δεν γνωρίζω διότι δεν είμαι νυκτερινός τύπος. Το καλό είναι ότι υπάρχει μία κινητικότητα από την τροχαία, η οποία άρχισε και οδηγεί στο αυτόφωρο για διπλώματα, μέθη και η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα, μου έχουν έρθει στο γραφείο πάρα πολλές περιπτώσεις με πολίτες που για να ξαναπάρουν το δίπλωμά τους ξεκινούν από την αρχή τις εξετάσεις. Η αστυνομία κάνει την δουλειά της αλλά πόσο;

Στάθμευση

Σ. ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Πιστεύω ότι αν λειτουργήσει σωστά να θα αποσυμφωρηθεί το κέντρο. Θέλει δημοτική αστυνομία για να γίνει σωστά η δουλειά. Δυστυχώς, εμείς οι Ξανθιώτες, δεν έχουμε μάθει να περπατάμε. Έχουμε μικρή πόλη. Μπορείς μέσα σε δέκα λεπτά να βρεθείς από την μία πλευρά της πόλης στην άλλη με τα πόδια. Όμως, όταν κατεβαίνουμε στο κέντρο, ας αφήσουμε το αυτοκίνητο σε ένα πάρκινγκ και ας είναι με πληρωμή.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ. Είσαι ικανοποιημένος;

Είναι πρόκληση να βάλεις μία μαμά από την Κυψέλη να κατέβει με το καροτσάκι στο κέντρο . Αμφιβάλω αν θα καταφέρει να φτάσει από τα χάλι και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ