«Παραβατικότητα Ανηλίκων – Ένα ζήτημα που επανέρχεται»

Του Θανάση Μουσόπουλου


  Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης διοργάνωσε Επιστημονική Εκδήλωση στις 26 Μαΐου 2025 στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης Οικία Μάνου Χατζιδάκι, με θέμα: «Παραβατικότητα Ανηλίκων».    Εισηγήθηκαν σχετικά:

Στυλιανή Γιαλαμά – Κοινωνική Λειτουργός MSc «Παραβατικότητα Ανηλίκων, αιτιολογικοί παράγοντες και μία διεθνή ματιά στο κοινωνικό φαινόμενο»

Γεώργιος Μαλάκης – Ασκούμενος δικηγόρος Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης «Η Ανήλικη Βία στον Σύγχρονο Κόσμο: Μεταξύ Νόμου και Κοινωνικής Διάγνωσης»

Φίλιππος Καρατσίδης – Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ξάνθης «Ποινική Αντιμετώπιση Ανηλίκων»

Δημήτριος Μουρτετζίκογλου – Αστυνόμος Β’, Υποδιοικητής του Τμήματος Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ξάνθης. «Ο ρόλος της Αστυνομίας στην Παραβατικότητα Ανηλίκων»

Ιωάννης Μπάρκας – Δικηγόρος, Μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης «Κριτική αποτίμηση της Ποινικής καταστολής και Σωφρονιστικής μεταχείρισης των Ανηλίκων»

  Όλες οι εισηγήσεις ήταν εμπεριστατωμένες , καλύπτοντας το ενδιαφέρον αυτό θέμα γενικότερα , αλλά και ειδικότερα όσον αφορά τη χώρα και την πόλη μας.

Τον προηγούμενο μήνα, με άλλη ευκαιρία (για την εκδήλωση που οργάνωσε η Επιτροπή Ισότητας Φύλων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης “Άπλωσε το χέρι σου”) δημοσίευσα το άρθρο «Ξάνθη: Σχολικός εκφοβισμός – Ένα καυτό πρόβλημα».  Παραθέτω κάποιες σκέψεις μου:

  • Το πρόβλημα όχι μόνο του σχολικού εκφοβισμού, αλλά και της βίας των νέων γενικότερα, πανευρωπαϊκά είναι ένα καφτό ζήτημα. Η προβολή της σειράς «Adolescence», που καταγράφει μία εξαιρετική πορεία, φωτίζει πολλές πλευρές.
  • Αυτό που υποστηρίζουν οι μελετητές είναι ότι εν πολλοίς τη νεανική παραβατικότητα τη γεννά η κοινωνία των ενηλίκων.
  • Το Διαδίκτυο, τα κοινωνικά δίκτυα, η τεχνητή νοημοσύνη σε σχέση με τα παιδιά και τους εφήβους είναι ένα μεγάλο «αίνιγμα»
  • Πολλές φορές δεν ξέρεις ποιος είναι ο θύτης και ποιο είναι το θύμα, ένας φαύλος κύκλος βίας και εκφοβισμού Και τέλος,
  • Έχω «σοκαριστεί» από την άποψη του Άλφρεντ Άντλερ: «Τα πρώτα 4 ή 5 χρόνια της ζωής του παιδιού αρκούν για να ολοκληρώσουν την ουσιαστικά αυθαίρετη εκπαίδευσή του σε σχέση με τις εντυπώσεις του» (Τα προβληματικά παιδιά, εκδ. Μπουκουμάνη, 1974, σελ. 11).

  Στην νέα εκδήλωση για την παραβατικότητα των ανηλίκων, έκανε εντύπωση η τεράστια  αύξηση φαινομένων νεανικής βίας.

  Τονίστηκε ότι το ζήτημα δεν είναι νομικό, είναι κυρίως κοινωνικό. Πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της Εκπαίδευσης, της Οικογένειας και της Έγκαιρης Παρέμβασης.

 Στα ζητήματα της νεανικής παραβατικότητας υπάρχουν δύο προσεγγίσεις: 1) τιμωρία των εφήβων ή 2) αποκατάσταση συμπεριφοράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και οι δύο προσεγγίσεις. Πολύ συχνά, όμως,  οι έφηβοι που εγκλείονται «εκπαιδεύονται» στο αναμορφωτήριο και εξέρχονται «χειρότεροι».

    Πολύπλευρος είναι ο ρόλος των μέσων ενημέρωσης και του διαδικτύου – θετικά και αρνητικά.

  Για την αποκατάσταση της συμπεριφοράς των εφήβων, είναι απαραίτητη ανάλογη υποστήριξη από Επιμελητές,  Ιδρύματα και Δομές.

  Γενικά, ενώ υπάρχει αύξηση της νεανικής εγκληματικότητας, δεν υπάρχει ανάλογη αύξηση υποστήριξης. Παρατηρείται έλλειψη προνοιακών υποδομών.

  Πολλοί, δυστυχώς, θεωρούν ότι, αν επιβάλουμε μια αυστηρή ποινή, λύνουμε το πρόβλημα.

  Το πρόβλημα δεν είναι νομικό, είναι κοινωνικό. Όσον αφορά τα σχετικά ζητήματα στην Ξάνθη, απαιτείται συνολική μελέτη και προσέγγιση του θέματος.

  Κλείνω με μία διατύπωση που υπογράφω και με τα δύο χέρια:

  Η  βία των εφήβων δεν είναι έμφυτη, είναι αποτέλεσμα. Οι νέοι είναι τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, 27  Μαΐου 2025