1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ

Erasmus+   Επίσκεψη μαθητών και εκπαιδευτικών από 3 χώρες στην Ξάνθη

Το διάστημα 22 έως 28 Μαΐου 2023 και στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου Συμπράξεων Ανταλλαγών μεταξύ σχολείων της Ευρώπης, ΚΑ229 με τίτλο: “North, south, east and west movement in Europe  and  cohesion through European values ” που υλοποιεί το 1ο Γυμνάσιο Ξάνθης, επισκέφτηκαν την πόλη μας μαθητές και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία Realschule Senne (Bielefeld, Γερμανία), Ozel Gokceada Rum Ortaokulu ve Lisesi (Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο, Ίμβρος, Τουρκία), Munkevaengets Skole (Kolding, Δανία).

Στο πλαίσιο του προγράμματος μαθητές και εκπαιδευτικοί των συνεργαζόμενων σχολείων επισκέφθηκαν το σχολείο μας και ξεναγήθηκαν σε αυτό, συμμετείχαν σε δράσεις (ζωγραφική, χορός, τραγούδι, πειράματα, παραδοσιακά παιχνίδια) και δοκίμασαν παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι μαθητές μας.

Κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος:

  • συμμετείχαν σε πρόγραμμα του ΚΠΕ Βιστωνίδας με σκοπό να γνωρίσουν την παλιά πόλη της Ξάνθης.
  • Επισκέφθηκαν το σπίτι της σκιάς
  • Περιηγήθηκαν στα στενά του Νέστου στην Γαλάνη
  • Ξεναγήθηκαν στον αλευρόμυλο, στο λαογραφικό μουσείο και στα παλιά αρχοντικά των Αβδήρων
  • Επισκέφτηκαν το Αρχαιολογικό μουσείο των Αβδήρων, όπου οι μαθητές, εκτός από την μόνιμη έκθεση, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν ανακατασκευασμένα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα και να ακούσουν αποσπάσματα αρχαίας ελληνικής μουσικής στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Ήχοι αρχαίων».
  • Περπάτησαν στη γειτονιά γύρω από το σχολείο και γνώρισαν κτίσματα του αστικού προσφυγικού συνοικισμού. Η δράση συντονίστηκε από την εκπρόσωπο της ΦΕΞ, Δαμιανή Καραγεωργιάδου.
  • Ξεναγήθηκαν στον χώρο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς με την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλου Δήμητρας Μπουναρτζή.
  • Απόλαυσαν τις ομορφιές της Θάσου
  • Συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου της ΦΕΞ σε συνεργασία με το Πλέτενο (συνεταιρισμός γυναικών πομακικής καταγωγής). Η δράση συντονίστηκε από την εκπρόσωπο της ΦΕΞ, Δαμιανή Καραγεωργιάδου. Με τα παιδιά διέδρασαν οι κυρίες Εμινέ Πέτλο, Χούσκο Χιλμιέ και Τάνια Βακαλοπούλου.

 

Μετά από μια πορεία τριών ετών με αρκετές δυσκολίες στο ξεκίνημά της,  λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το πρόγραμμα στην πόλη μας αφήνοντας σε όλους μας τα καλύτερα συναισθήματα.

Θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στους γονείς των μαθητών του προγράμματος, στον χορευτικό και πολιτιστικό σύλλογο Αβδηριτών, το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, την εκπρόσωπο της ΦΕΞ  Δαμιανή Καραγεωργιάδου για την αμέριστη υποστήριξη και την πολύτιμη βοήθειά τους στην οργάνωση

της επίσκεψης.

 

 

 

 

Η παιδαγωγική ομάδα ERASMUS του 1ου Γυμνασίου Ξάνθης

Φωτεινή Νεστορίδου ΠΕ02 (Διευθύντρια)

Χρυσάνθη Χαδούλα ΠΕ 07

( Συντονίστρια)

Διονυσία Γκούβερη ΠΕ 80

Μαρία Τονονίδου      ΠΕ 02

Βικτωρία Τρυφέρη      ΠΕ 88. 01

Μυρσίνη Σουγιουλτζή ΠΕ 04.01

Σοφία Αναστασιάδου ΠΕ 04.01

Γεωργία Τσερκίντζελη ΠΕ 86