Μπήκε το νερό του  αρδευτικού, στο … αυλάκι

Σίγουρα το αρδευτικό του κάμπου της Ξάνθης που κινδυνεύει με υφαλμύρωση δεν είναι ένα τυχαίο έργο.

Είναι ένα έργο πνοής που όταν ξεκινήσει η λειτουργία του, εκτός από τα μεροκάματα στην φάση της κατασκευής, εκτός από το φθηνό νερό στους αγρότες, την προστασία του περιβάλλοντος, θα δώσει την τεχνογνωσία όπου πολλά κομμάτια της Ξανθιώτικης γης, στο μέλλον μπορούν να ξαναγίνουν εύφορα με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κύκλο εργασιών των αγροτικών προϊόντων, την μεταποίηση και φυσικά την ανταμοιβή των κόπων των γεωργών της Ξάνθης.

Δικαίως ο Κ. Κουρτίδης νοιώθει ικανοποίηση που επί των ημερών του θα δημοπρατηθεί ένα τόσο σημαντικό έργο για τους αγρότες της Ξάνθης που όταν τελειώσει, θα δώσει μία πολύ καλή ανάσα και υπεραξία στην γη τους που την ποτίζουν με τον ιδρώτα τους.

Ναι ο Κ. Κουρτίδης πρέπει να είναι υπερήφανος

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κ. Κουρτίδη, στις 19 Ιουνίου 2023, βγαίνει σε δημοπράτηση με την εκδήλωση ενδιαφέροντος το μεγάλο αρδευτικό έργο-ΣΔΙΤ για της μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθη με το κόστος του να ανέρχεται σε ποσό των 210 εκατ. ευρώ

 

Αφορά  την κατασκευή των κύριων έργων για τη μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην Ανατολική πεδιάδα Ξάνθης για την εξυπηρέτηση των αρδευτικών αναγκών της και περιλαμβάνει αρδευόμενες εκτάσεις περίπου 56 χιλιάδων στρεμμάτων με σκοπό να προληφθεί η υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων του κάμπου, όπου τα πρώτα  3 με 4 έτη να αφορούν τις κατασκευές. Κάτι που όπως σημείωσε ο κ. Κουρτίδης να δώσει μία ανάσα και μεροκάματα σε αρκετές ειδικότητες εργαζομένων όπως οικοδόμων, υδραυλικών και πολλών άλλων ειδικοτήτων εργαζομένων.

Η δημοπράτηση για το έργο-ΣΔΙΤ, είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα αρδευτικά έργα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

Επιτέλους, σύμφωνα πάντοτε με τον Κ. Κουρτίδη, ένα όνειρο του αείμνηστου Γ. Παυλίδη υλοποιείται μετά από πολλές δεκαετίες.

Ο Κ. Κουρτίδης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του που το έργο δημοπρατείται επί των ημερών του και με κυβέρνηση της ΝΔ.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, θα γίνουν παρεμβάσεις έργων υδροληψίας στους Τοξότες,  χώρο που θα είναι το κεντρικό αντλιοστάσιο και που θα συνοδεύεται από Ηλεκτρομηχανολογικά έργα στην γύρω περιοχή καθώς καί μικρότερες δεξαμενές αποσυμπίεσης.

Το κύριο έργο διανομής του νερού θα συμπεριλαμβάνει τις αγροτικές εκτάσεις Μυρωδάτου-Αβδηρών-Βελόνης-Μάνδρας- Πεζούλας με αγωγό μεταφοράς νερού από τη δεξαμενή  έως το αντλιοστάσιο στην Μάνδρα μήκους 20 χιλιομέτρων περίπου και δίκτυο άρδευσης (διανομής) συνολικού μήκους περίπου 20,4 χιλιόμετρα

Τέλος στο έργο προβλέπεται να εφαρμοστούν και έξυπνα αρδευτικά συστήματα (συστήματα τηλεμετρίας – τηλε-ελέγχου, ηλεκτρονικές συσκευές παρακολούθησης άρδευσης με ασύρματη επικοινωνία, μετεωρολογικοί σταθμοί, συστήματα μέτρησης ποιοτικών χαρακτηριστικών, κ.λ.π.).