Ο κύβος ερρίφθη: Εκλογές στις 21 Μαϊου- Οι πληροφορίες του libre- Πότε κλείνει η Βουλή- Το τελευταίο νομοσχέδιο-σκούπα

Με τον πρώτο κύκλο των δημοσκοπήσεων μετά την τραγωδία στα Τέμπη να έχει κλείσει και τα συμπεράσματα να έχουν ενσωματωθεί στην στρατηγική της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει να διεξαχθούν οι εκλογές στις 21 Μαϊου (με μικρή αλλά ανοικτή πιθανότητα να επιλεγεί η 28η Μαϊου), όπως πληροφορείται το libre από έγκυρες πηγές της Βουλής και του Μεγάρου Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας έχει ενημερωθεί σχετικά από τον πρωθυπουργό, και ο ειδικός γραμματέας -και στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη- Γιάννης Μυλωνάκης έχει αναλάβει τις σχετικές προετοιμασίες ώστε η Βουλή να κλείσει (για την περίοδο του Πάσχα) την Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου και να μην ανοίξει ξανά και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Μεταξύ αυτών που ενημερώθηκαν σχετικά είναι και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος μάλιστα άφησε σχετικό υπονοούμενο μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη και της Μαρίας Αναστασοπούλου στον Ant1.

Οι πληροφορίες του libre αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός ενημέρωσε σχετικά και την αδελφή του Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνομιλία που είχαν για τις πολιτικές εξελίξεις, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης.

Τούτων δοθέντων -και εκτός απροόπτου ή αλλαγής της τακτικής κατόπιν προτροπών των επικοινωνιακών συμβούλων του Μαξίμου- οι πρώτες κάλπες με την απλή αναλογική θα στηθούν στις 21 Μαϊου. Καλά ενημερωμένες πηγές έλεγαν μάλιστα πως για να τηρηθεί το συνταγματικό όριο (το λιγότερο τρεις εβδομάδες από την προκήρυξη) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφτεί την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μάλλον την Δευτέρα μετά την Κυριακή του Θωμά (24 Απριλίου) για να της γνωστοποιήσει τις αποφάσεις του και να δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ως εκ τούτου, το τελευταίο νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η Βουλή, πριν κλείσει για το Πάσχα και μετά διαλυθεί ενόψει εκλογών, θα είναι ένα πολυνομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Εσωτερικών. Ο Μάκης Βορίδης έχει ενημερωθεί σχετικά και σε αυτό το νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθούν πολλές διατάξεις και τροπολογίες για εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής, μεταξύ των οποίων, πιθανώς, και “δεσμεύσεις” που έχουν αναληφθεί.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η κυβερνητική φθορά θα σταθεροποιηθεί στις 3-4 μονάδες και δεν θα σημειωθεί περαιτέρω πτώση και στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουν σχεδιάσει την επιστροφή στην λεγόμενη θετική ατζέντα, όπως, άλλωστε, συνέβη με τις ανακοινώσεις για τον κατώτατο μισθό, αύξηση που θεωρείται σημαντική και έγινε δεκτή θετικά ή έστω μετριοπαθώς από τους κοινωνικούς εταίρους.

Η κυβέρνηση εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να εισπράξει δημοσκοπικά οφέλη από την φθορά που προκάλεσαν οι καταφανείς ευθύνες της σχετικά με την τραγωδία στα Τέμπη, ενώ πιστεύουν πως ενδεχομένως υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής κάποιων ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν στην ζώνη της αδιευκρίνιστης ψήφου. Το βασικό συμπέρασμα, πάντως, είναι πως η κάλπη της απλής αναλογικής -με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα- δεν μπορεί να δώσει κυβέρνηση συνεργασίας με κανέναν συνδυασμό.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως ακόμα κι αν η Ν.Δ είναι πρώτο κόμμα σε αυτές τις εκλογές είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρώσει ποσοστό που θα δημιουργεί προϋποθέσεις αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες που θα στηθούν μία από τις δύο πρώτες Κυριακές του Ιουλίου, με πιθανότερη αυτή της 2ας Ιουλίου. Ποντάρουν, ωστόσο, στο γεγονός ότι θα έχει ήδη ξεκινήσει “στο φουλ” η βιομηχανία του τουρισμού και πολλοί νέοι κατά κύριο λόγο εποχικοί εργαζόμενοι θα έχουν μετακινηθεί και ίσως επιλέξουν να μην ψηφίσουν, ενώ οι νεότερες ηλικίες ενδεχομένως προτιμήσουν τις…παραλίες.

Οι νεότεροι ψηφοφόροι προβληματίζουν, άλλωστε, έντονα τη Ν.Δ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με μεγάλη διαφορά στην κατηγορία 18-35, όπως διαπιστώνεται και σε μέτρηση της prorata. Σε αυτή την μέτρηση, ωστόσο, οι ηλικίες αυτές εκδηλώνουν πρόθεση να μην απέχουν, ενδεικτικό και του κλίματος οργής που διαπερνά τις διαδηλώσεις για την απόδοση ευθυνών ως προς την τραγωδία.

Συγκεκριμένα:

 

-Οι νέοι ηλικίας 17-34 ετών σε ποσοστό 27,7% θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 19,6% τη Νέα Δημοκρατία! Το 7,9%, μάλιστα, επιλέγει το κόμμα Κασιδιάρη (!), μόλις το 7,5% το ΠΑΣΟΚ και από 6,5% το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ2

-Στην έρευνα για ποσοστά κομματικής εγγύτητας για κάθε κόμμα, το ποσοστό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σαφώς μεγαλύτερο: Την ευρύτερη απήχηση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με 31,6% έναντι 21,6% της ΝΔ– γεγονός που δείχνει ότι η Κουμουνδούρου διαθέτει πρόσφορο έδαφος για διεύρυνση της διαφοράς από το κυβερνών κόμμα σε αυτές τις ηλικίες!

-Από την έρευνα, τέλος, προκύπτει ότι είναι μύθος ότι η νέα γενιά δεν ενδιαφέρεται για τις εκλογές και δεν θα πάει να ψηφίσει: Το 95% δηλώνει ότι «ναι και μάλλον ναι» αν οι εκλογές γινόταν αυτή την Κυριακή θα πήγαινε να ψηφίσει!