«Να σε χαιρετάει ο κόσμος, όταν ξεπεζέψεις από το άλογο της εξουσίας»

ΥΠΑΡΧΕΙ ΖΩΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

Γράφει ο Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Μία σοφή κουβέντα είπε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ξάνθης, σε μία εκδήλωση στην Ξάνθη, θέλοντας να τονίσει ότι όταν ο κόσμος συνεχίζει να σε χαιρετάει και μετά την απομάκρυνσή σου από την εξουσία, σημαίνει ότι όταν ήσουν στην εξουσία, έκανες καλά την δουλειά σου και πάμε στο δια ταύτα.

Καθημερινά συναντάμε στην Ξάνθη ανθρώπους που πέρασαν από θέσεις εξουσίας και πλην ελαχίστων περιπτώσεων, οι περισσότεροι, στις δημόσιες εμφανίσεις τους, είναι μόνοι και  δεν τυγχάνουν και ιδιαίτερης εκτίμησης από τον κόσμο.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι το κριτήριο των πολιτών είναι αλάθητο και καταγράφουν συμπεριφορές ανθρώπων που όσο ήταν στην εξουσία, οι αποφάσεις τους, όσο σημαντικές και αν φαινόταν στον φιλικό τους τύπο, όπως για παράδειγμα οι συχνές πυκνές εμφανίσεις στις κοπές της πίτας διάφορων συλλόγων και το σχετικό, άνευ σημασίας λογίδριο, όσο και αν αυτές προβάλλονται, είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία για τον κόσμο που βολοδέρνει ανάμεσα στα δικά του προβλήματα και τις εξαγγελίες άνευ ουσίας των ανθρώπων της εξουσίας.

Ξεκινώντας κανείς από την καθημερινότητα και φτάνοντας σε ανύπαρκτες υποδομές πνοής, ο πολίτης δεν βλέπει και δεν νοιώθει ότι κάτι γίνεται από την πλευρά των ανθρώπων της εξουσίας.

Το αρνητικότερο όλων είναι όταν ο πολίτης, είτε συνομιλεί δια ζώσεις, είτε μπαίνει στον κυκεώνα της αληλογραφίας για την επίλυση προσωπικών του ζητημάτων, αντιλαμβάνεται ότι όλο το σύστημα στην Ξάνθη, είναι καλά ταμπουρωμένο πίσω από το σύστημα της γραφειοκρατίας, με κατάληξη, ούτε μία λακκούβα να μπορεί να σκεπαστεί και που δυσκολεύει την ζωή του καθημερινά.

Οι ντόπιοι πολιτικοί, απλά τον χτυπούν στην πλάτη λέγοντας του ψέματα πώς το θέμα του «ετελείωσε» και όταν οι υπηρεσιακοί παράγοντες ασχοληθούν με το όλο θέμα του πολίτη, ανακαλύπτουν τα σκουριασμένα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Άραγε ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας που δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, θα χαίρει εκτίμησης από τον συγκεκριμένο συνδημότη – συμπολίτη όταν «ξεπεζέψει» από το άλογο της εξουσίας;

Πόσοι συμπολίτες – συνδημότες αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο;

Δεκάδες εκατοντάδες και ίσως χιλιάδες στο πέρασμα του χρόνου.

Είναι βέβαιο ότι οι συμπολίτες μας αυτοί, θα μεταφέρουν στον γείτονα, στον καφενέ, όλα όσα ο «αλογοκαβαλικεμένος» πολιτικός δεν έκανε για τον ίδιο και κατ’  επέκταση για την κοινωνία και το μόνο σίγουρο είναι ότι η ρήση του Σεβασμιότατου Ξάνθης και Περιθεωρίου, όσο παλιά και αν είναι, είναι πάντα επίκαιρη.

Για αυτό οι «αλογοκαβαληκεμένοι» της εξουσίας, ας το έχουν υπόψη και ας δουν καλύτερα τριγύρω τους πόση εκτίμηση τρέφουν οι πολίτες για ανθρώπους που κατέβηκαν από το άλογο της εξουσίας και ίσως συνέλθουν και κάνουν κάτι για την υστεροφημία τους, όσο εύκολα και αν ξεχνούν οι Ξανθιώτες και τους ξανά ψηφίζουν.

Κάποια στιγμή όμως, θα πάψουν οι Ξανθιώτες  να τους ψηφίζουν και τότε θα δημιουργηθεί η ανάγκη σε πρώην εξουσιαστές και εξουσιαζόμενους να βρεθούν.