Τι γράφουν οι ξένοι για το καλοκαίρι του 2022 στη Μύκονο

Το «Νησί των Ανέμων», η αγαπημένη σε όλους τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες Μύκονος, παραμένει στο προσκήνιο των ειδήσεων κάθε καλοκαίρι. Όποιος την έχει επισκεφτεί θα την κουβεντιάσει ανεξαρτήτως αν είναι για καλό ή για κακό λόγο. Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πρώτο κατά το οποίο το νησί λειτούργησε χωρίς περιορισμούς μετά από τα 2 χρόνια καραντίνας και περιοριστικών μέτρων. Η πατρίδα του https://www.adornosuites.gr/των πολυτελών ξενοδοχείων, της Ψαρρού, του Nammos, των ξέφρενων πάρτι και των celebrities πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλες τις χώρες του κόσμου. Είναι όμως όλοι το ίδιο ενθουσιασμένοι με την εμπειρία τους στη Μύκονο; Αυτή είναι μια απορία που γεννάται στο μυαλό πολλών, ανεξαρτήτως αν την έχουν επισκεφτεί ή όχι .

Κάνοντας μια βόλτα στα ταξιδιωτικά sites και blogs ανακαλύψαμε πως οι απόψεις παραμένουν – κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους – θετικές. Μάλιστα, δε φαίνεται να παίζει ρόλο το είδος του επισκέπτη που γράφει μια ανάλυση ή ένα σχόλιο στην ανάρτηση κάποιου άλλου. Οι αρνητικές γνώμες, όσες είναι τελικά αυτές,  επικεντρώνονται στις πολύ διαφορετικές τιμές και στο επίπεδο υπηρεσιών που μπορεί να απολαύσει  κάποιος από μαγαζί σε μαγαζί. Όπως επίσης και στο γεγονός πως επικρατεί κυκλοφοριακό πανδαιμόνιο αρκετές ώρες της ημέρας, την ίδια ώρα που δεν υπάρχουν αρκετά ταξί σε ολόκληρο το νησί και τα μέσα μαζικής μεταφοράς απλά δεν επαρκούν. Για τις τιμές βέβαια δε χρειάζεται να γράψουμε πολλά, δεδομένου πως κάθε καλοκαίρι και τα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης φροντίζουν να τονίσουν σε κάθε ευκαιρία πως η Μύκονος δεν είναι ένας προορισμός για τον καθένα.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και στην πολύ δημοφιλή και «αυστηρή» πλατφόρμα reddit, την οποίαν  πολλοί χρησιμοποιούν ως βαρόμετρο για το σχηματισμό άποψης, διαβάσαμε ως επί το πλείστον θετικά σχόλια. Αρκετοί επισκέπτες αναφέρθηκαν στο γεγονός πως τους έκανε έκπληξη ότι κάποια μαγαζιά διασκέδασης και εστίασης παρανομούν εμφανώς στον υπεράριθμο αριθμό πελατών ή στη θέση που «στοιβάζουν» καρέκλες και ξαπλώστρες. Ή στο πόσες τουριστικές παγίδες υπάρχουν στη «Μικρή Βενετία» του νησιού. Στο σύνολό τους όμως, όλοι όσοι έγραψαν κάποιο σχόλιο για τη Μύκονο ανέφεραν πως αξίζει να την επισκεφθεί κάποιος  τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του. Αρκεί να ξέρει πού να κινηθεί και τι να περιμένει, έχοντας ρεαλιστικές προσδοκίες σε θέματα κίνησης και τιμών.

Ταυτόχρονα, κάνοντας μια έρευνα σε αρνητικά keywords για το δημοφιλή προορισμό, ανακαλύψαμε ότι ακόμα και αυτά βρίσκονται μέσα σε άρθρα και αναλύσεις επισκεπτών που έχουν συνολικά θετικό πρόσημο. Οι ξένοι στο σύνολό τους φαίνεται πως είναι πιο συνειδητοποιημένοι για το τι να περιμένουν από τη Μύκονο. Ξέρουν πως πρόκειται για ένα νησί στο οποίο δύσκολα θα περάσει καλά κάποιος που διαθέτει περιορισμένο budget. Άλλωστε, οι διαβασμένοι ταξιδιώτες, αν αισθανθούν ότι το νησί δεν ταιριάζει στις προσδοκίες τους απλά το αφαιρούν από τη λίστα με τους προορισμούς που θα επισκεφτούν στην Ελλάδα.

Σε όλες τις αναλύσεις για τη Μύκονο διαβάσαμε και την προτροπή των συγγραφέων προς τους άλλους ταξιδιώτες να κάνουν μια βόλτα και σε κάποιο άλλο νησί κοντά σε αυτή. Ενώ δεν ήταν λίγα και τα άρθρα τα οποία συνέκριναν τη Μύκονο με τη Σαντορίνη. Με τους περισσότερους πάντως να θέτουν ρεαλιστικά διλήμματα και να μην αναλώνονται σε φιλοσοφικές κουβέντες. Το σίγουρο πάντως είναι πως το πρόσημο των κριτικών για το «Νησί των Ανέμων» ήταν θετικό και το 2022. Τα περισσότερα σχόλια στον ξένο τύπο και στις μεγαλύτερες εφημερίδες του εξωτερικού είναι διθυραμβικά. Όλοι εξυμνούν το γαλάζιο των νερών, το vibe του νησιού, την καλή ποιότητα επισκεπτών και υπηρεσιών και το πιθανότερο είναι πως το 2023 τα νούμερα που θα καταγράψει θα είναι ακόμα μεγαλύτερα.