Η Νέα Συμφωνία με την Αίγυπτο για την Έρευνα και Διάσωση Ενισχύει την Εφαρμογή του Διεθνούς Θαλασσίου Δικαίου και την Ελληνο – Αιγυπτιακή Στρατηγική Συνεργασία 

Την Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, υπεγράφη στο Κάϊρο η αναμενόμενη Συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου για την οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών ευθύνης για Έρευνα και Διάσωση. Λαμβάνονται σ’ αυτήν ως αναφορά τα όρια του FIR Αθηνών και Καϊρου. 

Το «Μνημόνιο Κατανοήσεως Σχετικά με τη Συνεργασία στους Τομείς της Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διασώσεως», όπως, συγκεκριμένα, αναφέρεται, υπεγράφη από τους υπουργούς Αμύνης Ελλάδος και Αιγύπτου Νίκο Παναγιωτόπουλο και Μωχάμεντ Ζάκρι, με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Σάμεχ Σούκρι. 

Η υπογραφή της Συμφωνίας ενισχύει, προφανώς, τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδος – Αιγύπτου, όπως και την εφαρμογή του διεθνούς θαλασσίου δικαίου, αγνοώντας το αυθαίρετο και παράνομο Τουρκο – Λιβυκό Μνημόνιο. 

Η νέα Ελληνο – Αιγυπτιακή Συμφωνία για την Έρευνα και Διάσωση δεν καλύπτει, όπως και η προηγούμενη για την ΑΟΖ, το σύνολο των Ελληνικών θαλασσίων περιοχών, που γειτνιάζουν με τις αντίστοιχες Αιγυπτιακές. Είναι μια εκκρεμότητα που πρέπει, σε εύθετο χρόνο, να ρυθμισθεί. 

Παραμένει επίσης σ’ εκκρεμότητα  ακόμη από την Ελληνική πλευρά η επιβεβλημένη επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, κατά πρώτη προτεραιότητα στην περιοχή της Κρήτης. 

Η Άγκυρα, μετά ιδίως την υπογραφή της δεύτερης Συμφωνίας με την Προσωρινή Κυβέρνηση της Λιβύης για την αξιοποίηση των Λιβυκών υδρογονανθράκων, αναμένεται να εντείνει τις προσπάθειες της για τη δημιουργία προβλημάτων στην περιοχή. Η Ελλάδα δεν πρέπει ν’ αφήσει κανένα κενό στην άσκηση των δικαιωμάτων της, με βάση το διεθνές θαλάσσιο δίκαιο στην περιοχή, ούτε σε  ότι αφορά τα χωρικά της ύδατα ούτε σε ότι αφορά την Αποκλειστική  Οικονομική της Ζώνη ( ΑΟΖ) .