“Δυο γάιδαροι μάλωναν σε ξένο αχυρώνα”.- Αυτό θυμίζει η «αλληλογραφία» που άνοιξε η Ελληνική Λύση με την κ. Ζαχαρέα για τα λουτρά της Ποταμιάς.

 

Σοφία Ζαχαράκη: «Δεν έχει υποβληθεί αίτηση από τον Δήμο Αβδήρων στην υπηρεσία αδειοδότησης για τα λουτρά Ποταμιάς»

Γ. Τσιτιρίδης: «Δεν είναι του δήμου τα λουτρά.

Τι απάντηση  η υφυπουργός τουρισμού στην ερώτηση της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ» για τις λεηλατημένες εγκαταστάσεις των Λουτρών Ποταμιάς Δήμου Αβδήρων Ξάνθης

 

Μπορεί η Ελληνική Λύση ως αντιπολίτευση, να ελέγχει την κυβέρνηση για προφανής λόγους και η κ. Ζαχαράκη εκ μέρους της κυβέρνησης εμμέσως πλην σαφώς να ρίχνει ευθύνες στον δήμο Αβδήρων, αλλά δυστυχώς,  ο «αχυρώνας» που μαλώνουν οι δύο τους  είναι ξένος.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη, τα Λουτρά της ποταμιάς ανήκουν στα Ελληνικά ακίνητα και άρα εκ των πραγμάτων ο δήμος Αβδήρων δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε.

Παρόλα αυτά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Γ. Τσιτιρίδης, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζητήθηκε η αγορά τους ή η παραχώρηση τους προκειμένου αυτά να αξιοποιηθούν.

Δυστυχώς όπως ανέφερε κανένας δεν ενδιαφέρθηκε.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η πολιτική ελίτ του τόπου παίζει τα δικά της παιγνίδια στις πλάτες των δημοτών του δήμου Αβδήρων γιατί απλά πρέπει να δικαιολογήσει το πλούσιο μεροκάματο που τους πληρώνουν από το υστέρημά τους οι έρμοι οι πολίτες αυτού του δύσμοιρου τόπου.

Με λίγα λόγια, η πολιτική ελίτ πριν αρχίσει η «αλληλογραφία» μεταξύ τους, δεν μπήκε καν στον κόπο να δεί ποιος είναι το αφεντικό των λουτρών ποταμιάς αλλά έστρεψαν στην ουσία τα βέλη τους και ο κ. Βελόπουλος αλλά και η κυρία Ζαχαράκι στο εύκολο θύμα, δηλαδή τον δήμαρχο.

Αυτή είναι η πολιτική ελίτ του τόπου και η λογική της δεν αλλάζει «αναντάμ μπαμπαντάμ».

Η ανάπτυξη, το φτωχό μεροκάματο των πολιτών … ας πάει και το παλιάμπελο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΧΑΜΕΝΕΣ ΜΕΣΑ ΧΑΜΕΝΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΜΙΑ ΟΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΤΗ ΑΒΔΗΡΩΝ ΠΟΥ ΨΑΧΝΕΙ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΙ.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Τουρισμού είχε καταθέσει στις 13/09/2022 στη Βουλή ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος για τις «Λεηλατημένες οι εγκαταστάσεις των Λουτρών Ποταμιάς Δήμου Αβδήρων Ξάνθης», ζητώντας παράλληλα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου συντόμως να αξιοποιηθούν και να προβληθούν οι Ιαματικές Πηγές!

 

Στις 29/09/2022 η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη απαντώντας στον κ. Βελόπουλο τόνισε μεταξύ άλλων ότι «Ο φυσικός πόρος «Ποταμιάς» Δήμου Αβδήρων αναγνωρίστηκε ως ιαματικός με την με αρ. 21982/16.11.2016 απόφαση Υπουργού Τουρισμού, «Αναγνώριση του φυσικού πόρου «νερό πηγής Ποταμιάς» (γεώτρηση ΓΠ-1) του Δήμου Αβδήρων, ως ιαματικού» (ΦΕΚ B 3899/2016), και έχει παραχωρηθεί από τον Ε.Ο.Τ. στο Δήμο Αβδήρων. Δυνάμει δε του αρ. 39 του ν.4049/2012 (Α΄35), η διάρκεια των πράξεων παραχώρησης παρατάθηκε για 40 έτη από τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου. Αρμόδια για την έκδοση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού-Θερμαλισμού – μετά την αναγνώριση του φυσικού πόρου ως ιαματικού- κατόπιν αίτησης του φορέα διαχείρισης του ιαματικού πόρου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 3498/2006 (Α΄ 230) και την κ.υ.α. 2704/13.02.2018 (Β΄ 603) είναι η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης & Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ). Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί τέτοια αίτηση στην ανωτέρω υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού».

Αναλυτικά η ερώτηση της Ελληνικής Λύσης αλλά και η απάντηση της Υφυπουργού Τουρισμού:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 13/09/2022

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

ΠΡΟΣ: Τoν κ. Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ:            «Λεηλατημένες οι εγκαταστάσεις των Λουτρών Ποταμιάς Δήμου Αβδήρων Ξάνθης»

Κύριε Υπουργέ,

Αισθήματα θλίψης, αγανάκτησης και οργής προκαλεί η εικόνα των διαλυμένων και λεηλατημένων ιαματικών λουτρών Ποταμιάς Δήμου Αβδήρων Ξάνθης. Διαφαινόταν τον Δεκέμβριο του 2016 και κατόπιν της έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ περί της αναγνώρισης των Λουτρών Ποταμιάς ως «Ιαματικές Πηγές» ότι έβαιναν προς τουριστική αξιοποίηση. Ωστόσο, συν τω χρόνω, ερημώνονταν οι εγκαταστάσεις, αφού ουδείς δεν καταδείκνυε ιδιαίτερο ζήλο και ενδιαφέρον, προκειμένου να προαχθούν ως προμετωπίδα Θερμαλικού Τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης. Συνεπεία του αναφερομένου και θλιβερού πια δεδομένου να έχει μετατραπεί ο ανεκμετάλλευτος «θησαυρός» της Περιφερείας Ξάνθης σε ετοιμόρροπα κτήρια και χαλάσματα.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε, εφόσον υφίσταται βούληση αφ΄ υμών, όπως προβείτε στις δέουσες ενέργειες, προκειμένου συντόμως να αξιοποιηθούν και να προβληθούν οι Ιαματικές Πηγές της Ποταμιάς Δήμου Αβδήρων Ξάνθης;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

θήνα, 29.09.2022

Α.Π.: 1182

Προς: Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων και Α.Κ.Ε.

Κοιν.: Βουλευτή κ. Κ. Βελόπουλο

Θέμα: Απάντηση στην με Α.Π. 7336/13.09.2022 Ερώτηση

Σχετικά με την εν θέματι ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής της Κ.Ο. της Ελληνικής Λύσης κ. Κυριάκος Βελόπουλος, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας έγκειται στην ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο και ασφαλή προορισμό, ιδανικό για επίσκεψη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο δίνει έμφαση στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού ώστε ο ταξιδιώτης, ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες του, να επιλέγει από ένα ευρύ φάσμα ποιοτικών προϊόντων που θα του επιτρέψουν να εξατομικεύσει την ταξιδιωτική του εμπειρία, καθιστώντας τη μοναδική και αυθεντική. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Τουρισμού έχει θέσει ως μία εκ των προτεραιοτήτων του την ανάδειξη του ιαματικού τουρισμού, μέσω του θεσμοθετημένου πλαισίου αναγνώρισης και αξιοποίησης των ιαματικών πόρων.

 

Η αναγνώριση φυσικών πόρων ως ιαματικών διέπεται από τις διατάξεις του ν. 3498/2006 (Α΄ 230). Η διαδικασία εκκινεί με αίτηση του κυρίου, επικαρπωτή ή μισθωτή του ακινήτου στο οποίο αναβλύζει ή αντλείται ο φυσικός πόρος, ή του ΟΤΑ, στην περιφέρεια του οποίου βρίσκεται το ακίνητο στο οποίο αναβλύζει ή αντλείται ο φυσικός πόρος. Η αναγνώριση γίνεται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού, μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων. Μέχρι σήμερα έχουν αναγνωριστεί ογδόντα (80) φυσικοί πόροι ως ιαματικοί και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης σχετικής απόφασης για την αναγνώριση δύο (2) επιπλέον φυσικών πόρων, ως ιαματικών.

 

Ο φυσικός πόρος «Ποταμιάς» Δήμου Αβδήρων αναγνωρίστηκε ως ιαματικός με την με αρ. 21982/16.11.2016 απόφαση Υπουργού Τουρισμού, «Αναγνώριση του φυσικού πόρου «νερό πηγής Ποταμιάς» (γεώτρηση ΓΠ-1) του Δήμου Αβδήρων, ως ιαματικού» (ΦΕΚ B 3899/2016), και έχει παραχωρηθεί από τον Ε.Ο.Τ. στο Δήμο Αβδήρων. Δυνάμει δε του αρ. 39 του ν.4049/2012 (Α΄35), η διάρκεια των πράξεων παραχώρησης παρατάθηκε για 40 έτη από τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου.

 

Αρμόδια για την έκδοση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού-Θερμαλισμού – μετά την αναγνώριση του φυσικού πόρου ως ιαματικού- κατόπιν αίτησης του φορέα διαχείρισης του ιαματικού πόρου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ν. 3498/2006 (Α΄ 230) και την κ.υ.α. 2704/13.02.2018 (Β΄ 603) είναι η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης & Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ). Μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί τέτοια αίτηση στην ανωτέρω υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού.

 

Ως προς τον σχεδιασμό του Υπουργείου για την αξιοποίηση των ιαματικών πόρων και την περαιτέρω ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, οι διατάξεις του ν. 4875/2021 αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την διασφάλιση μιας συνολικής, ομοιογενούς και αποδοτικής διοίκησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και εν γένει αξιοποίησης των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών της χώρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα άρθρα 12-25 του νόμου αυτού συστάθηκε και λειτουργεί ανώνυμη εταιρία υπό την εποπτεία του Υπουργού Τουρισμού με την επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Eταιρεία» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.). Κύριο έργο της είναι η διασφάλιση και χρήση τεχνογνωσίας για τηνταιρεία» (Ι.Π.Ε. Α.Ε.). Κύριο έργο της είναι η διασφάλιση και χρήση τεχνογνωσίας για την αναγνώριση, εκμετάλλευση ή παραχώρηση των ιαματικών πόρων και πηγών της χώρας και τη δημιουργία επενδυτικών φακέλων για τη βέλτιστη αξιοποίησή τους.

 

Παράλληλα, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο

 

«SUB3: Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας με την αξιοποίηση ιαματικών Πηγών», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με περίπου 23εκ € από πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης. Το έργο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025 και αφορά στην αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών μέσα από τη δημιουργία υψηλής ποιότητας υποδομών και μονάδων ιαματικής θεραπείας. Μέσω του έργου αυτού θα χρηματοδοτηθεί η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού αλλά και η ανακαίνιση-αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού. Θα χρηματοδοτηθούν έργα που αναδεικνύουν τον πλούτο των φυσικών πόρων της χώρας και αξιοποιούν τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, συμπεριλαμβανομένων του τοπικού πολιτισμού, του φυσικού τοπίου, των τοπικών προϊόντων, γεύσεων κ.λπ. που συνθέτουν την ταυτότητα της εκάστοτε περιοχής. Ταυτόχρονα, αναζητείται η διασύνδεση με τοπικούς υλικούς και άυλους πόρους με ιαματικό ενδιαφέρον, όπως αρχαίες ή παραδοσιακές πρακτικές, φυτά και δάση της περιοχής, ειδικά χαρακτηριστικά ύδατος και μεταλλικών στοιχείων κ.λπ. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στη δημιουργία και ανάδειξη επενδυτικών σχεδίων ιαματικού τουρισμού σε περιοχές με μειωμένη τουριστική κίνηση που διαθέτουν ιαματικούς πόρους, καθώς αυτό θα συμβάλλει στην περαιτέρω προσέλκυση τουριστών και την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης.

 

Τέλος, στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2021 – 2027, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης της χώρας, έχουν προταθεί παρεμβάσεις στήριξης του θερμαλιστικού τουρισμού και του τουρισμού υγείας και ευεξίας σε περιφερειακό και τομεακό επίπεδο. Τα Τομεακά και Περιφερειακά Προγράμματα 2021-2027 έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναμένεται η έγκρισή τους, ώστε σε επόμενη φάση να προχωρήσει σε εθνικό επίπεδο η εξειδίκευσή τους.

Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ