Η νέα σχολική χρονιά και οι απλές αλλά ουσιαστικές συμβουλές για την μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο από την Σχολή Οδηγών Συμεωνίδη Συμεών

Γράφει ο Συμεωνίδης Συμεών

Η σχολική χρονιά ήδη από εχθές έχει ξεκινήσει. Παρατηρούμε ήδη ότι σήμερα από το πρωί υπάρχει αυξημένη κίνηση με αυτοκίνητα και μηχανάκια με τα οποία οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο.

Πρέπει όμως να ακολουθούμε και κάποιους κανόνες ώστε να φτάσουν τα παιδιά με ασφάλεια στο σχολείο τους.

Πρώτα πρώτα θα πρέπει να υπάρχουν τα αντίστοιχα παιδικά καθίσματα και να είναι σωστά τοποθετημένα γιατί με αυτό τον τρόπο μειώνουμε κατά πολύ τις πιθανότητες ενός σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου σε περίπτωση ατυχήματος.

Για το αντίστοιχο κάθισμα υπάρχουνε και οι αντίστοιχες προδιαγραφές.

Η επιλογή του παιδικού καθίσματος πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το βάρος και το ύψος του παιδιού η ηλικία λαμβάνεται μόνο ενδεικτικά. Έχουμε την πρώτη κατηγορία που είναι για παιδάκια έως 1 έτους μικρότερο των 13 κιλών. Και έχουμε και την δεύτερη κατηγορία για παιδάκια από 1,5 χρονών έως 12 χρονών.

Φυσικά σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες και εφόσον οι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους με κάποιο δίκυκλο στο σχολείο, εννοείται πως ο οδηγός μα και ο συνοδηγός φορούν πάντα το προστατευτικό κράνος τους.

Τα παιδιά μπορούν να ανεβαίνουν στο μηχανάκι από τη στιγμή που μπορούν να πατούν τα πόδια τους στα μαρσπιέ του δίκυκλου.

Από κει και πέρα πρέπει να προσέχουμε που θα σταματήσουμε ώστε να αποβιβαστούν με ασφάλεια τα παιδιά.

Πάντα σταματούμε και αποβιβάζονται από την πλευρά του πεζοδρομίου, ποτέ δε σταματάμε με διπλοπαρκάρισμα, ποτέ δεν σταματάμε επάνω σε διαβάσεις πεζών και φυσικά σε θέσεις στάθμευσης αναπήρων.

Φυσικά δεν ξεχνούμε όλα τα παιδιά και τους γονείς που συνοδεύουν τα παιδιά που μπορεί να πηγαίνουνε παίζει προς το σχολείο. Και εκεί υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς. Περπατάμε πάντα στο πεζοδρόμιο και περνάμε το δρόμο πάντα από τις διαβάσεις και αν υπάρχει σχολικός τροχονόμος ακολουθούμε τα σήματα αυτού.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές τις οποίες καλό θα είναι οι γονείς να προσέχουν και να ακολουθούν.

Καλή σχολική χρονιά σε όλους.

 

Σχολή Οδηγών – Κ.Ε.Θ.Ε.Υ.Ο.

Συμεωνίδης Συμεών

(Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής)

28ης Οκτωβρίου 32

Τηλ. (25410) 64929 & 21214

Ξάνθη