Χρεώσεις στους δημότες…  από την ΔΕΥΑΞ

 

Παράβαση καθήκοντος ή όνειδος; Οι Ξανθιώτες πλήρωσαν ένα έργο που πληρώθηκε από την ΔΕΥΑΞ

 

Πολλά είναι τα ερωτηματικά που γεννιούνται από την ερώτηση του πρώην δημάρχου Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλου προς τον δήμαρχο και τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ και είναι καλό οι Ξανθιώτες που θα ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμά τους να μελετήσουν αυτές τις ερωτήσεις που αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα τον τρόπο λειτουργίας της Διοίκησης του κ. Μ. Τσέπελη και φυσικά του προέδρου της ΔΕΥΑΞ Κ. Ι. Καμαρίδη.

Με λίγα λόγια, ο Ξανθιώτης που μέσω της έμμεσης και άμεσης φορολογίας, πληρώνει τα έργα της ΔΕΥΑΞ,  καλείται να πληρώσει έξτρα μέσω των λογαριασμών ένα έργο που ήδη έχει πληρωθεί και ετοιμάζεται εκ νέου  να ξανά – πληρώσει με παρόμοιο τρόπο, ένα παρόμοιο έργο που έγινε μέσα στον αστικό ιστό της πόλης.

Καλό είναι, αφού ακούσουμε και τις θέσεις της διοίκησης του δήμου, να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι απαντήσεις που δόθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που ρωτά ο πρώην δήμαρχος και οι λεπτομέρειες που αναφέρει στην ερώτηση του δεν αφήνουν  πολλά περιθώρια παρανόησης.

Οι Ξανθιώτες, αφού δεν καταργήθηκε η προηγούμενη απόφαση της ΔΕΥΑΞ επί προεδρίας Μαρίνου Σδρέβανου, πλήρωσαν το έργο το οποίον σημειωτέων η χρηματοδότηση του εγκρίθηκε στην λογική ότι δεν θα πληρώσουν.

Νομικοί δεν είμαστε αλλά, αν δεν επιστραφούν τα χρήματα που πλήρωσαν οι δημότες για το έργο, τότε μάλλον κάποιοι θα πάνε για παράβαση καθήκοντος.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση του δήμου Ξάνθης ετοιμάζεται μέσα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς για τους πολίτες, να πράξει το ίδιο σε άλλο έργο μέσα στον αστικό ιστό.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Χ. ΔΗΜΑΡΧΟΠΟΥΛΟΥ

 

Κ. πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου

Κ. πρόεδρε και αντιπρόεδρε της ΔΕΥΑΞ

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022, σε κατατεθείσα ερώτηση που έγινε για τις επιπλέον χρεώσεις από την ΔΕΥΑΞ στους λογαριασμούς των συνδημοτών μας στον οικισμό Πετροχωρίου του Δήμου Ξάνθης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Καμαρίδης και ο δήμαρχος κ. Τσέπελης απάντησαν ότι αυτές αφορούν σε εκτελεσθέντα έργα της προηγούμενης διοίκησης επί προεδρίας του κ. Μαρίνου Σδρέβανου και σε προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

 

  • Επειδή, καμία επιπλέον χρέωση δεν έχει επιβληθεί στους Δημότες, για κανένα εκπονηθέν έργο την προηγούμενη δημοτική περίοδο και επί προεδρίας του κ. Μαρίνου Σδρέβανου,
  • Επειδή επιπλέον, την προηγούμενη δημοτική περίοδο, όπως φαίνεται και στις 174/2016 και 175/2016 ομόφωνες αποφάσεις της ΔΕΥΑΞ που είναι αναρτημένες στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ και έχουν και την έγκριση της Αποκεντρωμένης, απαλλάξαμε τους δημότες από την καταβολή του συγκεκριμένου τέλους,
  • Επειδή, αυτά «είναι πληρωμένα» ήδη από την ΔΕΥΑΞ όπως προβλέπεται από τις ως άνω αποφάσεις αλλά και συμπεριλαμβάνονται στους προϋπολογισμούς και στα τεχνικά προγράμματα της ΔΕΥΑΞ,
  • Επειδή, όλοι οι ισολογισμοί της ΔΕΥΑΞ της προηγούμενης διοίκησης του κ. Σδρέβανου ήταν πλεονασματικοί και δεν απαιτήθηκε η επιβάρυνση των δημοτών, αντιθέτως μάλιστα ανέδειξε η επιχείρηση τον κοινωφελή χαρακτήρα, πόσο μάλλον σήμερα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία,
  • Επειδή, συνημμένα σας στέλνουμε τις ως άνω αποφάσεις, με τις οποίες εγκρίθηκε η χρηματοδότηση και η εκτέλεση των έργων, τις οποίες και γνωρίζετε.

 

Σας ρωτάμε :

 

  1. Από πού προκύπτει ότι η χρέωση στους λογαριασμούς των δημοτών έγινε από την προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΞ.
  2. Με ποιά ΔΙΚΗ ΣΑΣ απόφαση, καταργήσατε τις προηγούμενες αποφάσεις της ΔΕΥΑΞ (για τις οποίες κόπτεστε ότι η διοίκηση έχει συνέχεια), με σκοπό να χρεώσετε τους δημότες δαπάνες που δεν τους αναλογούν.
  3. Πότε θα επιστρέψετε τα χρήματα σους Δημότες που ύστερα από τρία χρόνια της διοίκησης σας, εσείς καταχρηστικώς τους χρεώσατε για το έργο «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΟΥ».
  4. Έχετε εσείς, λάβει κάποια σχετική απόφαση να καταργήσετε και την προγενέστερη απόφαση που αφορά και ένα άλλο έργο της προηγούμενης περιόδου με τίτλο «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΞΑΝΘΗΣ» και θα χρεώσετε στο μέλλον κι άλλους συνδημότες μας με χρηματικά ποσά για τα οποία τους είχε απαλλάξει η προηγούμενη διοίκηση;

 

«Αχ Ξανθιώτη, ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΩΡΑ…», κυρ πρόεδρε;

αποφαση 174 2016

αποφαση 175 2016

 

Επικεφαλής παράταξης

«ΔΗΜΟΣ ΠΡΟΤΥΠΟ»

 

 

                             Χαράλαμπος Αθ. Δημαρχόπουλος

π. Δήμαρχος Ξάνθης