Άραγε αρκεί μία δήλωση του υπουργού που λέει είμαστε δίπλα σας;

Περίπου 45.000 στρέμματα καταστράφηκαν στον Τόπειρο και η χρονιά για τους αγροτοκτηνοτρόφους του δήμου Τοπείρου θα είναι ίσως από τις δυσκολότερες σημειώνοντας ότι το κόστος της παραγωγής το προπλήρωσαν για να φτάσουν την παραγωγή τους σε αυτό το «μπόι».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε την πληγείσα περιοχή και δήλωσε: «Η κυβέρνηση είναι παρούσα, δίπλα στους αγρότες και οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες όσων επλήγησαν από τις πρόσφατες καταστροφές θα δοθούν το συντομότερο δυνατόν». – στην καλλίτερη περίπτωση σε ένα χρόνο και στην χειρότερη … ίσως στις επόμενες εκλογές.

Με λίγα λόγια ο υπουργός, ήρθε, φωτογραφήθηκε μέσα στα χωράφια πλαισιώθηκε μέσα στις φωτογραφίες από βουλευτές, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, κάποιοι φιλόδοξοι – πολιτικάντηδες – αγρότες – ήταν στο πάνελ δίπλα του και έφυγε. Με λίγα λόγια έκανε το «καθήκον» του.

Από εκεί και μετά τα συνεργεία του ΕΛΓΑ θα … έρθουν, θα … καταγράψουν την ζημιά, θα … αποζημιωθούν οι αγρότες.

Πότε;

Μα το είπε ξεκάθαρα ο υπουργός «Η παρουσία μου εδώ σήμερα συμβολίζει το μεγάλο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την άμεση αποζημίωση των αγροτών. Θα γίνουν άμεσα οι αιτήσεις, όπως προβλέπεται και θα ακολουθήσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα πορίσματα. Στόχος μας είναι όσο το δυνατόν πιο άμεση και δίκαιη  αποζημίωση των παραγωγών. Δυστυχώς η ζημιά δεν είναι μόνο στην Ξάνθη, είναι και σε πολλές άλλες περιοχές».

Με λίγα λόγια πιάσε το αυγό και κούρευτο.

Βέβαια αυτό ήρθε «ζάχαρη» για την κυβέρνηση που θα κρατήσει ομήρους και τους αγρότες του Τοπείρου αν ξαφνικά πάμε σε εκλογές.

Με λίγα λόγια, «ήλθον ο κ. υπουργός, είδον, δήλωσε και απήλθον».

Θα λέγαμε μπράβο στον υπουργό αν εκείνη την ώρα που φωτογραφιζόταν πάνω στο κουφάρι της αγροτικής οικονομίας, είχε μαζί του καμμιά 200σαριά υπαλλήλους του ΕΛΓΑ οι οποίοι μέχρι το βράδυ και μέσω του προέδρου του ΕΛΓΑ που ήρθε και αυτός για να φωτογραφηθεί δίπλα στον υπουργό, να υπήρχε εκτίμηση των ζημιών μέχρι το ίδιο βράδυ και να δρομολούγανταν  η αποζημίωση μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας. Έτσι όπως γίνεται σε κράτη που σέβονται τους πολίτες τους.

ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΓΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΠΑΝΑΝΙΑ Η ΕΛΛΑΣ

Τότε μάλιστα, να παραδεχόμουν και τον υπουργό, και τον ΕΛΓΑ αλλά και τους τοπικούς και θεσμικούς παράγοντες, παρατρεχάμενους του υπουργού που αντί να τρέχουν ξοπίσω του ασθμαίνοντας, έπρεπε να τον πάρουν  με τις πέτρες γιατί δεν πρόβλεψε ο υπουργός να έχει το κονδύλι της αποζημίωσης έτοιμο για να δώσει, ανάσα στους αγρότες που πνίγονται στην κυριολεξία.

Αλλιώς γιατί ήρθε στον Τόπειρο; για να δείξει το μπόι του; Να ενισχύσει το προφίλ του ντόπιου βουλευτή; Του περιφερειάρχη που έμαθε χάρις στον υπουργό ότι υπάρχει και Τόπειρος;

Βέβαια για να μην ξεγελιόμαστε το ίδιο έκαναν και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και διαφόρων άλλων κομματικών «κηφηνίων».

Το θέμα είναι οι αγρότες που είναι προδομένοι και από την τοπική ηγεσία και από την Περιφερειακή αλλά και την πολιτική ηγεσία των Αθηνών πώς θα αντιδράσουν από εδώ και πέρα και το ερώτημα είναι τί θα κάνουν στις επόμενες εκλογές; Όποτε γίνουν αυτές;

Θα πέσουν πάλι στα ίδια; Θα ακολουθήσουν «φωστήρες – σωτήρες» κεκαλυμμένους με τον μανδύα του ΚΚΕ;

Και εδώ είναι που ξανα τίθεται το θέμα της ένωσης των αγροτών. Αφού κοινά είναι τα προβλήματα αλλά κοινή και η μοίρα τους.

Δεν είναι, εκτιμώ ανάγκη να κάνουν δικό τους κόμμα, θα μπορούσαν όμως όλοι μαζί ενωμένη σαν μια γροθιά να ταρακουνήσουν το όποιο κόμμα εξουσίας για να πάψουν να υποδέχονται υπουργούς πάνω από το κουφάρι της περιουσίας τους και να τους δουλεύουν μπροστά στα μάτια τους.

Φτάνει πια η διαίρεση και διάσπαση μεταξύ των αγροτών που τόσα χρόνια ινστρούχτορες κομμάτων με ίδιον όφελος, καταφέρνουν να τους κάνουν από 100 χωριά χωριάτες.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ