ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Περ/κού Συμβουλίου

            κ. Χ. ΜΕΤΙΟ Περιφερειάρχη Ανατ. Μακ. – Θράκης         

            ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Προς τους επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων

 

Θέμα: Καταστροφές καλλιεργειών βαμβακιού στην Ροδόπη

από επιδρομή ακριδών

Τεράστια προβλήματα έχουν προκαλέσει οι ακρίδες που κατά χιλιάδες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις περιοχές Κρωβύλη, Ασκητές και Σάππες  του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών.

Τα έντομα έχουν πλέον μεγαλώσει σε μέγεθος και εξαφανίζουν ότι μικρό και τρυφερό βρίσκεται στον δρόμο τους, κυρίως νεαρά φυτά όπως βαμβάκια που αυτό τον καιρό είναι στην ανάπτυξη.

Σύμφωνα με αγρότες από την περιοχή, σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι περίπου ολική καθώς όταν το έντομο μεγαλώσει δεν υπάρχει στη φαρέτρα τους τρόπος καταπολέμησής του.

Σύμφωνα με στοιχεία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας ΑΜ-Θ, οι ζημιές είναι σημαντικές, καθώς οι ακρίδες απομυζούν από τα τρυφερά και φρέσκα φυτά το ζωτικό χυμό, αλλά και τα φύλλα που έχουν βγει, αφήνοντας κατεστραμμένα φυτά, χωρίς επιστροφή στην ενεργό καλλιεργητική περίοδο.

Για το θέμα είναι ενήμεροι οι τοπικοί παράγοντες, δυστυχώς όμως οι ζημιές από ακρίδες δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, με αποτέλεσμα να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο αφού η φετινή χρονιά για τα βαμβάκια, παρά το υψηλό κόστος παραγωγής είναι μία πολλά υποσχόμενη καλλιέργεια με πολύ υψηλές τιμές.

Είναι απαραίτητο οι αρμόδιοι φορείς να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα φροντίζοντας να αποζημιωθούν οι αγρότες, και αφετέρου να ενημερώσουν και τον υπόλοιπο αγροτικό κόσμο γιατί όταν η ακρίδα εμφανιστεί στο χωράφι είναι πλέον αργά.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αυξάνεται το κόστος παραγωγής παράλληλα με τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία για τους αγρότες, καθιστώντας δύσκολη τη συνέχεια της παραγωγής.

 

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε:

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις καλλιέργειες των προαναφερόμενων περιοχών

– Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες για το 100% των ζημιών που υπέστησαν. Να εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότησή του ΕΛΓΑ με βάση τις ανάγκες, από τον κρατικό προϋπολογισμό.

– Να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών σε τράπεζες, ΔΕΚΟ, εφορία κλπ τουλάχιστον μέχρι την καταβολή των αποζημιώσεων για τη χαμένη παραγωγή τους.

– Με ευθύνη και δαπάνη του κράτους και της Περιφέρειας να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα που διαθέτει η ανάπτυξη της επιστήμης, ώστε να εξασφαλιστεί πρόληψη από τις ζημιές που προκαλούν εχθροί των καλλιεργειών όπως οι ακρίδες, το πράσινο και το ρόδινο σκουλήκι

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΟΙ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: κ. Πρόεδρο Περ/κού Συμβουλίου

            κ. Χ. ΜΕΤΙΟ Περιφερειάρχη Ανατ. Μακ. – Θράκης         

            ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Προς τους επικεφαλής των Περιφερειακών Παρατάξεων

 

Θέμα:  Διεκδίκηση αποζημιώσεων και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στον Έβρο

 

Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν από το πέρασμα της κακοκαιρίας «Genesis»  στα χωριά Νεοχώρι και Λεπτή, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες καταστροφές.

Συγκεκριμένα, σε μια περιοχή με κρίσιμη έλλειψη έργων ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας η «Genesis» άφησε πίσω της δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, οικοσκευές και αγροτικά μηχανήματα, χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σιταριού, ηλιόσπορου, βαμβακιού και καλαμποκιού κατεστραμμένα, δεκάδες οικόσιτα ζώα πνιγμένα.

Η επανάληψη των φαινομένων είτε στην Ορεστιάδα είτε στον Απαλό είτε στην υπόλοιπη χώρα αναδεικνύουν τον επείγοντα χαρακτήρα ουσιαστικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας. Αποδεικνύουν τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και των αιρετών που κάθε φορά προσπαθούν να αποφύγουν.  Οι κυβερνήσεις πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και την «κλιματική αλλαγή» καθώς στην περιοχή υπάρχουν κανάλια που έχουν δεκαετίες να καθαριστούν, αντλιοστάσια που δεν λειτουργούν, ρέματα μπαζωμένα και άλλα μπλοκαρισμένα από μπάζα. Κυβέρνηση και ΕΕ προτιμούν να αποζημιώνουν από το να προλαμβάνουν, προφανώς γιατί τους κοστίζει λιγότερο. Ακόμη όμως και αυτές οι αποζημιώσεις πολλές φορές είτε δεν δίνονται είτε είναι “ψίχουλα”. Είναι χαρακτηριστικό ότι επανειλημμένως τέτοια αναγκαία  έργα υποδομών απορρίπτονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μη επιλέξιμα γιατί δεν είναι “ανταποδοτικά” δηλαδή δεν φέρνουν κέρδος σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.

Παρά την εξέλιξη της επιστήμης και τη δυνατότητα έγκαιρης πρόγνωσης ενός καιρικού φαινομένου όσο ακραίο κι αν είναι, τόσο σε ό,τι αφορά την εκδήλωση όσο και την εξέλιξή του, και ενώ τα μέσα πρόληψης έχουν πολλαπλασιαστεί, το αστικό κράτος προτάσσει έργα για τη στήριξη και την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων και του ΝΑΤΟ στην περιοχή και όχι υποδομές για τις λαϊκές ανάγκες, όπως έργα πραγματικής αντιπλημμυρικής θωράκισης και άλλα εγγειοβελτιωτικά και αποστραγγιστικά μέτρα, αντιπυρικά, αντισεισμικά ενταγμένα σε ένα συνολικότερο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει τα αιτήματα των κατοίκων, βρίσκεται δίπλα στους αγώνες τους θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της έτσι ώστε να οργανωθεί ο αγώνας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και των αγροτών.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών στα σπίτια και στις καλλιέργειες.
  • άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις.
  • αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού με έργα υποδομής που θα προστατεύουν τις καλλιέργειες και τα σπίτια. Να υλοποιηθεί μελέτη που θα δώσει οριστικό τέλος στα πλημμυρικά φαινόμενα και να γίνουν έργα.
  • αλλαγή του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ και ενίσχυση της υπηρεσίας με προσλήψεις προσωπικού.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΟΙ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

 

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ