Σε Ξάνθη και Έβρο ιαΓια μια ακόμη χρονιά έλαβε χώρα η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2022 από το Αθηνόραμα, που ξεχωρίζει και αναδεικνύει τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας που υπηρετούν την ελληνική γαστρονομία. Ανάμεσα στις βραβεύσεις, από την ΑΜΘ ξεχωρίζει η παραδοσιακή ταβέρνα «Κοττάνη» στο ομώνυμο ορεινό χωριό της Ξάνθης, το Almira Fish & Meat Τavern και η Ταβέρνα του Άη Γιώργη στην Αλεξανδρούπολη, που είναι νέες προσθήκες στη λίστα, και οι «Καρυδιές» στη Σαμοθράκη. Η Κοττάνη ως new entry απέσπασε βαθμολογία 14/20 για την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα, ομοίως και οι δύο επιχειρήσεις εστίασης της Αλεξανδρούπολης. Η ταβέρνα Κοττάνη βρίσκεται σε ένα πετρόχτιστο χάνι 100 ετών, «στη μέση του πουθενά» όπως αναφέρει το Αθηνόραμα, στην περιοχή των Πομάκων (κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία). «Ζεστή η ατμόσφαιρα στη σάλα με το τζάκι, τα κιλίμια και τα τετζερέδια, ενώ στην πλακόστρωτη, λουλουδάτη αυλή υπάρχει νερόμυλος. Στην ανοιχτή κουζίνα, ο ιδιοκτήτης Τζεμίλ Χαλίλογλου και η γυναίκα του μαγειρεύουν πεντανόστιμα πιάτα από την πομάκικη κουζίνα: πατατόπιτα με ρύζι και σπιτικό φύλλο, κατσαμάκι (τυρί, βούτυρο και τριμμένο κρεμμύδι), καυτερή φασολάδα, αλλά και μια ποικιλία από κεμπάπ, κιοφτέ και παϊδάκια» τονίζει το περιοδικό. Έξω από την Αλεξανδρούπολη, στον Άγιο Γεώργιο Μάκρης, βρίσκεται η «Ταβέρνα του Αϊ-Γιώργη». Πρόκειται για ένα χώρο με ζεστή ατμόσφαιρα και υπέροχη θέα. Το μενού κινείται στην ελληνική κλασική κουζίνα με νόστιμα μαγειρευτά και πιάτα εποχής. Το Almira Fish and Meat Tavern είναι ατμοσφαιρικό εστιατόριο δίπλα στη θάλασσα, με καταπράσινο εξωτερικό χώρο, μακριά από το θόρυβο της πόλης. Το μενού κινείται στην ελληνική κλασική κουζίνα, περιλαμβάνοντας φρέσκα ψάρια, τοπικά κρέατα και νόστιμα μαγειρευτά.