Η Μητρόπολη Ξάνθης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας εκδήλωση με τίτλο «Τιμή στους πεσόντες του Μικρασιατικού Μετώπου», με τη συνδρομή του Δ’ Σώματος Στρατού και υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδας.

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Δ’ΣΣ, στο οποίο έδωσαν το παρών δεκάδες πολίτες που παρακολουθήσαν ιστορικά στοιχεία σχετικά με τη Μικρασιατική καταστροφή αλλά και την μετέπειτα πορεία των προσφύγων και το ταξίδι της ξενιτιάς τους.

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης, κ.κ. Παντελεήμων, άνοιξε την εκδήλωση με έναν σύντομο χαιρετισμό όπου εξέθεσε μία σειρά από ιστορικά γεγονότα με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή.

«Οι συνολικές απώλειες της Μικρασιατικής εκστρατείας ανήλθαν σε 1.270 αξιωματικούς και 36.000 στρατιώτες. Ειδικότερα οι πεσόντες με καταγωγή από τη Θράκη ανέρχονται σε 234, εκ των οποίων ένας αξιωματικός. Συγκεκριμένα 12 οπλίτες από την Ξάνθη, 21 οπλίτες από τη Ροδόπη και ένας αξιωματικός και 200 οπλίτες από τον Έβρο» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ταγματάρχης Πεζικού Δημήτριος Θάλασσας, που προχώρησε σε μία πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση στοιχείων από έρευνα και μελέτη γύρω από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Ακολούθησε η προβολή ιστορικού βίντεο αλλά και ένα μουσικό οδοιπορικό από το Δ΄ ΣΣ με το οποίο έκλεισε η εκδήλωση.

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση ΕΔΩ

Η Ξάνθη τίμησε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή


Η Ξάνθη τίμησε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή


Η Ξάνθη τίμησε τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή