ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ. ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βαριά τα πρόστιμα από το Λιμενικό αν δεν είναι «όλα εντάξει»

«Ναυάγησε» ο διαγωνισμός στον Δήμο Τοπείρου γιατί δεν εμφανίσθηκε κανένας,  έτοιμος ο δήμαρχος Αβδήρων.

Η υποχρεωτική παρουσία των ναυαγοσωστών στις παραλίες της Ξάνθης «υποχρέωσε»  τους δημάρχους Τοπείρου Θ. Μίχογλου και Γ. Τσιτιρίδη στις παραλίες Αβδήρων, να ξεκινήσουν νωρίτερα την διαδικασία υπογραφής σύμβασης με τους ναυαγοσώστες.

Με δεδομένο ότι τα πρόστιμα που επιβάλλει το Λιμενικό Σώμα στους δήμους αν δεν διαθέτουν ναυαγοσώστες στις παραλίες είναι υπέρογκα, οι δύο δήμαρχοι των παραλιών ξεκίνησαν νωρίτερα την διαδικασία και στον μεν δήμο Τοπείρου θα γίνει απευθείας ανάθεση στην μόνη εταιρεία ναυαγοσωστών που δραστηριοποιείται στις παραλίες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επειδή δεν παρουσιάστηκε κανένας ενδιαφερόμενος, ο δε δήμος Αβδήρων, έκλεισε τον διαγωνισμό και οι ναυαγοσώστες το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου είναι έτοιμοι να αναλάβουν υπηρεσία, το ίδιο φυσικά θα γίνει και στον δήμο Τοπείρου.

Αξίζει δε να σημειώσουμε ότι τα ποσά των διαγωνισμών δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα.

Ο δήμος Τοπείρου 150. 000 ευρώ, ο δε δήμος Αβδήρων 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τοπείρου Θ. Μίχογλου κατά την διαδικασία έναρξης του διαγωνισμού δεν παρουσιάστηκε κανένας με την αιτιολογία ότι το ποσόν των 150.000 ευρώ που διαθέτει ο δήμος για την πρόσληψη ναυαγοσωστών, είναι μικρό για ένα 3μηνο.

Ακολούθως ο δήμαρχος Θ. Μίχογλου αναφέρθηκε στον φόβο των προστίμων από το Λιμενικό λέγοντας ότι και «εμείς δεχθήκαμε πρόστιμο από το Λιμενικό και ευτυχώς βγήκε μία εγκύκλιος η οποία έλεγε ότι όσοι δήμοι ανεξάρτητα αν καρποφόρισαν οι διαγωνισμοί έκαναν την διαδικασία, μπορούν να υποβάλλουν ένσταση και να το γλυτώσουν», για να προσθέσει στην συνέχεια, «με αυτό το σκεπτικό ξεκινήσαμε την διαδικασία δύο μήνες νωρίτερα».

Στην συνέχεια ρωτήσαμε τον δήμαρχο Θ. Μίχογλου τι μέλει γενέσθαι τώρα που ο διαγωνισμός είναι άκαρπος.

Εξηγώντας ο δήμαρχος, υπάρχουν δύο τρόποι πλέον ή ξαναβγάζει δημοπρασία ή ο δήμαρχος έχει το δικαίωμα από τον νόμο να κάνει απευθείας ανάθεση και η εταιρεία που θα αναλάβει την υπηρεσία, έχει την ευθύνη του εξοπλισμού και της παροχής υπηρεσιών και την ευθύνη ελέγχου αυτού, αναφορικά με τον εξοπλισμό, έχει το Λιμενικό Σώμα.

Τέλος ο δήμαρχος Θ. Μίχογλου ανέφερε ότι οι παραλίες του δήμου Τοπείρου από αρχές Ιουνίου μέχρι τέλους της σαιζόν θα διαθέτουν ναυαγοσώστες δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών από την παρουσία τους παρά στο διαδικαστικό κομμάτι.

 

Γ. ΤΣΙΤΙΡΙΔΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ

Στην συνέχεια ρωτήσαμε τον δήμαρχο Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη τι γίνεται για τις παραλίες του δήμου του που ο ίδιος έχει την ευθύνη για την ανάθεση της υπηρεσίας σε εγκεκριμένους από το Υπουργείο, ναυαγοσώστες.

Όπως μας πληροφόρησε, ο διαγωνισμός τελείωσε και θα αναλάβει αυτός που έχει αναλάβει όλες τις παραλίες από την Θεσσαλονίκη έως και τον Έβρο.

Για να σημειώσει λέγοντας ότι είναι ο ίδιος τα τελευταία 7-8 χρόνια επισημαίνοντας ότι για λόγους τακτικής από τον ανάδοχο, δεν θα μείνει καμία παραλία της Ξάνθης χωρίς ναυαγοσώστες.