Πολιτική η δικαστική απόφαση για τον Γριβάκη λέει το ΠΑΜΕ

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ξάνθης (ΠΑΜΕ – ΚΚΕ) καυτηριάζει την αθωωτική απόφαση για τον θάνατο εργαζομένου στην ΕΛΒΙΖ, χαρακτιρίζει την απόφαση του δικαστηρίου πολιτική και ότι στην ουσία αθώωσε όλους τους εργοδότες όπου στους χώρους εργασίας τους έλαναν χώρα εργατικά ατυχήματα.

Η Ένωση, αναφέρει σχετικά στην ανακοίνωση της. Μετά από 4,5 χρόνια, αμέτρητες αναβολές και διακοπές στις συνεδριάσεις του ποινικού δικαστηρίου, λόγω κυρίως τακτικισμών των συνηγόρων της εργοδοσίας, για το θανατηφόρο εργατικό ατύχημα του Φ. Γριβάκη το 2017, το δικαστήριο (σε μια αστυνομοκρατούμενη αίθουσα) έκρινε πως ο εργοδότης της ΕΛΒΙΖ είναι αθώος.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι δεν ευθύνεται ο εργοδότης με κάτι που δεν συμφωνεί το ΠΑΜΕ.

Το ΠΑΜΕ εκτιμά ότι οι δικηγόροι της οικογένειας προσκόμισαν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που απεδείκνυαν τις ευθύνες της εργοδοσίας αλλά το δικαστήριο δεν πείστηκε και αναφέρει χαρακτηριστικά: Η οικογένεια Γριβάκη είναι γεγονός, ότι τάχθηκε απέναντι σε όλη την μεγαλοεργοδοσία της Ξάνθης, πίσω από την ΕΛΒΙΖ ουσιαστικά καθόταν στο σκαμνί και οι υπόλοιποι εργοδότες που έχουν συμβεί εργατικά ατυχήματα θανατηφόρα και μη στις εγκαταστάσεις τους. Στο Εργοτάξιο του ΑΚΤΩΡΑ, στον υποσταθμό της ΔΕΗ, στα ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ, στην ΣΕΚΑΠ, στην E-FOOD κ.α. Έπεσαν όμως σε δύσκολη εποχή, που σε εργασιακούς χώρους οι αγώνες χτυπιούνται, βλ. COSCO, E-FOOD, Πετρέλαια Καβάλας. Η ανάπτυξή τους δεν χωρά καταδικαστικές αποφάσεις για τους εργοδότες, χωρά όμως σακατεμένους και νεκρούς εργάτες, τεράστια ποσοστά κέρδους, σμπαραλαλιασμένα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, που θεμελίωσε ο ν. Χατζηδάκη.

Η απόφαση του δικαστηρίου είναι μια καθαρά ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ. Δίνει το ελεύθερο και κλείνει το μάτι στην μεγαλοεργοδοσία να συνεχίσει στην ίδια τακτική, να θυσιάζει ζωές στο βωμό των κερδών της, να «παίρνει» κεφάλια, άσχετα με τα εργατικά ατυχήματα, να απολύει εργάτες, όπως οι πρόσφατες στην SUNLIGHT όταν δεν τους κάνει τα χατήρια. Να μετατρέψουν την Θράκη σε μία απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη, να μην ξεχνάμε παλαιότερους σχεδιασμούς της αστικής τάξης για την περιοχή, τώρα που αναθερμαίνεται και το ενδιαφέρον των «επενδυτών» για την Θράκη με την έκθεση για την ανάπτυξή της.