Νικητής ο Γ. Τσιτιρίδης
Ηττημένοι Κριτσίνης, Τσολακίδης, Ζειμπέκ, Μπαράν και οι Προξενικοί κύκλοι
Ο μεγάλος χαμένος η ειρηνική συνύπαρξη Χριστιανών και
Μουσουλμάνων οι οποίοι κοστολογούνται όσο μία χούφτα ψήφοι

ΚΑΠΟΙΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΑΓΟΙ, ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΖΕΙ ΛΙΓΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Τον τελευταίο καιρό, προσπαθώντας να δω πίσω από τα έργα και τα λόγια των ντόπιων πολιτικών και μακριά από την πίεση του ρεπορτάζ, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι ντόπιοι πολιτικοί, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, νομίζουν ότι οι ψηφοφόροι λειτουργούν στην λογική της μεταπολίτευσης.

Ξεχνούν ίσως και εσκεμμένα, ότι οι ψηφοφόροι της Ξάνθης, είτε είναι Χριστιανοί είτε Μουσουλμάνοι, θα μπορούσαν να επηρεαστούν από γεγονότα και πολιτικές κινήσεις σαν αυτές που έλαβαν χώρα στα εγκαταλειμμένα νεκροταφεία ενός εγκαταλειμμένου εδώ και 100 χρόνια νεκροταφείο στον Πετεινό.

Με λίγα λόγια πιστεύουν ότι αν διχάσουν την τοπική κοινωνία θα προσεταιρισθούν τους ψήφους από την μία ή την άλλη πλευρά.

Δείγμα ότι ουδεμία σχέση, αν και είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, έχουν με την πραγματικότητα που βιώνει ο μέσος Ξανθιώτης ανεξάρτητα σε ποιο Θεό πιστεύει.

Με λίγα λόγια και ανάλογα σε ποιο Θεό πιστεύει ο ντόπιος πολιτικός ή πολιτευτής, σε μεγάλο ποσοστό, πιστεύει ότι αν παραπλανήσει τον Ξανθιώτη και στρέψει τον Χριστιανό κατά του Μουσουλμάνου, κάποια από τις δύο ομάδες θα προσεταιρισθούν και θα δημιουργήσουν μία δεξαμενή ψήφων όπου και θα μπορέσουν, αν είναι εκλεγμένοι, να συνεχίσουν το έργο της επανεκλογής τους και αν δεν είναι εκλεγμένοι βάζουν παρακαταθήκη την δεξαμενή των ψηφοφόρων για τις επόμενες εκλογές.

Τελικά αυτό που χάνει σε όλη την ιστορία είναι η ειρηνική συμβίωση, ο κοινός αγώνας των πολιτών για την επιβίωση που είναι μακρά από τους στόχους και τις λογικές των πολιτικάντηδων που ζουν στα χρόνια και τις λογικές της μεταπολίτευσης, ξεχνώντας προφανώς ότι οι Ξανθιώτες είναι έλλογα όντα και άσχετα αν δημοσιοποιούν ή όχι τις σκέψεις τους, περιφρονούν αυτές τις λογικές και συνεχίζουν τον αγώνα τους για να αναθρέψουν και να θωρακίσουν την οικογένειά τους, μακριά από σχέδια και πολιτικά παιγνίδια που σχετίζονται με τον σκοταδισμό.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ