Χωρίς καρπούς η συνάντηση της Αττάλειας

Χωρίς ένα αποτέλεσμα που θα έδειχνε ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ για τον πόλεμο στην Ουκρανία ολοκληρώθηκε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οποία έγινε στην Αττάλεια με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας.

Παρά την αρχική συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η συνάντηση θα έφερνε κάποιο αποτέλεσμα, αν όχι σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον πόλεμο, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την ανθρωπιστική πλευρά, οι δύο πλευρές έμειναν αμετακίνητες στις ήδη εκπεφρασμένες θέσεις τους. Οι δύο υπουργοί δεν έκαναν καμία πρόοδο σε κανένα θέμα και απλώς δεν έκλεισαν οριστικά την πόρτα σε μια νέα συνάντηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η Μαριούπολη είναι η πόλη που υποφέρει περισσότερο από τις ρωσικές επιθέσεις. Σημείωσε, επίσης, πως ουδεμία πρόοδος υπήρξε τόσο στο θέμα της κατάπαυσης του πυρός για ένα εικοσιτετράωρο όσο και στο ζήτημα της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων, καθώς ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν είχε τη δικαιοδοσία να δεσμευθεί για κάτι τέτοιο. Πρόσθεσε, ωστόσο, με νόημα ότι ελπίζει να υπάρξει και επόμενος γύρος διαπραγματεύσεων, καθώς οι δύο υπουργοί Εξωτερικών απολαμβάνουν την πλήρη εμπιστοσύνη των ηγετών και των Κοινοβουλίων των χωρών τους.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ έβαλε τέλος στις ελπίδες για μια άμεση συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για την οποία είχε μιλήσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πετκόφ. «Ο Πούτιν θα είναι παρών όταν υπάρξει μια βάση διαπραγμάτευσης. Δεν μπορεί να γίνει μια συνάντηση μόνο για να γίνει» είπε.

Κατά τα λοιπά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο η Μόσχα έχει δώσει γραπτώς τις προτάσεις της και περιμένει απάντηση από το Κίεβο. Επανέλαβε τις πάγιες ρωσικές θέσεις περί ουδετερότητας και αποστρατιωτικοποίησης της Ουκρανίας και σημείωσε ότι η Ρωσία δεν θέλει δίπλα της μια χώρα που διοικείται από τους Ναζί. Αναφέρθηκε εκ νέου στα περί ανάπτυξης βιολογικών όπλων από τους Ουκρανούς με τη συνδρομή των ΗΠΑ και σημείωσε ότι αυτή η κρίση δίνει στη Ρωσία τη δυνατότητα να βγει στον κόσμο με μια νέα αντίληψη, χωρίς ψευδαισθήσεις, για τη Δύση. «Θα προσπαθήσουμε να μην εξαρτιόμαστε πλέον από τη Δύση» είπε χαρακτηριστικά.

Γενικά, ο Σεργκέι Λαβρόφ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της συνέντευξης Τύπου γενικότερα στη Δύση και ειδικότερα στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ήταν αυτή που ανάγκασε την Ουκρανία να επιλέξει μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, με αποτέλεσμα η χώρα να γίνει φερέφωνο των θέσεων του ΝΑΤΟ. «Όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους» εξήγησε.

Αναφερόμενος στον βομβαρδισμό της μαιευτικής κλινικής και ενός παιδιατρικού νοσοκομείου στη Μαριούπολη, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν σε αυτή την ενέργεια μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το Τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους, και όλες οι έγκυοι, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχαν εκδιωχθεί», είπε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.