Ουκρανία: Οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Χερσώνα – Νύχτα κόλασης στο Κίεβο

Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν σήμερα, λίγες ώρες πριν από την έναρξη του δεύτερου γύρου των συνομιλιών, την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

Παρ’ όλο που το ρωσικό σφυροκόπημα συνεχίζεται και στο Κίεβο με στόχο την κάμψη της αντίστασης των Ουκρανών, αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, όπως αναφέραμε κάθονται σήμερα – όγδοη ημέρα του πολέμου – ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία μέση οδός. Ωστόσο, οι προσδοκίες είναι και πάλι χαμηλές, αφού η ρωσική πλευρά δεν φαίνεται να κάνει πίσω.

Σημειώνεται πως λίγο μετά τις 8.30 π.μ. το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax διαβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν.

Εντωμταξύ, ο επικεφαλής των ουκρανικών περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι. Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

«Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

 

 

 

Εμψυχωτικό μήνυμα Ζελένσκι: Το έθνος μας ματαίωσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα

Κατόπιν των εξελίξεων, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση του διότι ματαιώθηκαν τα «ύπουλα» σχέδια της Ρωσίας, που εισέβαλε στη χώρα του, και την υπερηφάνειά του για την «ηρωική» αντίσταση των Ουκρανών.

«Το έθνος μας ματαίωσε τα σχέδια του εχθρού μέσα σε μια εβδομάδα. Σχέδια γραμμένα εδώ και χρόνια: ύπουλα, γεμάτα μίσος για τη χώρα μας, για τον λαό μας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Είπε ακόμη ότι «θαυμάζει ειλικρινά τους ηρωικούς κατοίκους» πόλεων που αντιστέκονται στις ρωσικές δυνάμεις και εμποδίζουν την προέλασή τους καθώς η εισβολή μπαίνει στην όγδοη ημέρα της.

Διαβεβαίωσε ότι κάπου 9.000 ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί μέσα σε μία εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.

Η Μόσχα από τη δική της πλευρά ανακοίνωσε χθες Τετάρτη τον πρώτο απολογισμό των απωλειών που υπέστη ο ρωσικός στρατός κατά τη διάρκεια της επίθεσής του στην Ουκρανία. Έκανε λόγο για 498 νεκρούς στρατιωτικούς και άλλους 1.597 τραυματίες.

Μέσω Twitter, ο κ. Ζελένσκι ανέφερε επίσης ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και τον ευχαρίστησε για τις κυρώσεις που επέβαλε η Οτάβα σε βάρος της Μόσχας, παροτρύνοντάς τον να προχωρήσει και σε άλλες.

 

Ακόμη, γνωστοποίησε πως συζήτησε με τον πρόεδρο του Καζακστάν, τον Κάσιμ Γιομάρτ Τοκάγεφ, σύμμαχο της Μόσχας, και ότι συμφώνησαν να «συνεργαστούν σε ανθρωπιστικά ζητήματα».

 

Η Μαρίνα Φένινα, μέλος της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ, σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

Μέλος της ειδικής αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία σκοτώθηκε προχθές Τρίτη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Χαρκίβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ο διεθνής οργανισμός.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ΟΑΣΕ κατονομάζει το θύμα, τη Μαρίνα Φένινα, διευκρινίζοντας πως έχασε τη ζωή της καθώς «έκανε προμήθειες για την οικογένειά της σε μια πόλη που μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη».

Πάνω από 1 εκατ. οι Ουκρανοί πρόσφυγες

Εν τω μεταξύ, ξεπέρασαν πλέον το εκατομμύριο οι πολίτες οι οποίοι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία αφότου οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εισέβαλαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα, ενημέρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι.

«Μέσα σε μόλις επτά ημέρες γίναμε μάρτυρες της εξόδου ενός εκατομμυρίου προσφύγων από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες», ανέφερε ο κ. Γκράντι μέσω Twitter. «Για πολλά εκατομμύρια άλλους, μέσα στην Ουκρανία, είναι καιρός να σιωπήσουν τα όπλα, ώστε να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια που θα σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Ιταλός. Ο κ. Γκράντι σχεδιάζει να ταξιδέψει τις προσεχείς ημέρες στη Ρουμανία, στον Μόλδοβα και στην Πολωνία, τρεις χώρες που υποδέχθηκαν μεγάλους αριθμούς προσφύγων.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε χθες Τετάρτη, με συντριπτική πλειοψηφία, ψήφισμα που «απαιτεί η Ρωσία να σταματήσει αμέσως την καταφυγή στη βία εναντίον της Ουκρανίας».

Ουκρανοί πρόσφυγες © EPA/Pawel Supernak POLAND OUT
Ουκρανοί πρόσφυγες © EPA/Pawel Supernak POLAND OUT

Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Στο κλείσιμο μίας εβδομάδας αιματηρής εισβολής στην Ουκρανία, ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ την «άμεση έναρξη» της διενέργειας έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου καταγγέλλεται ότι διαπράττονται εγκλήματα πολέμου, αφού έλαβε το πράσινο φως 39 κρατών μελών του διεθνούς θεσμού.

«Ειδοποιώ το προεδρείο του ΔΠΔ για την απόφασή μου να αρχίσω αμέσως να διενεργώ έρευνα για την κατάσταση» στην Ουκρανία, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας, ο Βρετανός Καρίμ Καν, σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του. «Το έργο μας για τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων άρχισε», πρόσθεσε.

Ανάμεσα στις χώρες που συγκατένευσαν να διενεργηθεί έρευνα είναι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελβετία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία, καθώς και χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα.

Σύμφωνα με τον κ. Καν, υπάρχουν «εύλογες αιτίες» – κριτήριο για να αρχίσει να διενεργείται έρευνα από το ΔΠΔ – για να θεωρηθεί ότι διαπράχθηκαν εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του στην επικράτεια της Ουκρανίας.

Η έρευνα αφορά όλα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία «από την 21η Νοεμβρίου 2013», διευκρίνισε ο εισαγγελέας.

Θα συμπεριλάβει «όλες τις καταγγελίες, παρελθούσες και παρούσες, για εγκλήματα πολέμου, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία από όλα τα μέρη στην επικράτεια της Ουκρανίας, από τον οποιονδήποτε», πρόσθεσε.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατηγόρησε χθες Τετάρτη τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι «ένοχος για έγκλημα πολέμου» μετά τον βομβαρδισμό αμάχων στην Ουκρανία, απηχώντας την καταγγελία του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο κ. Καν, ο οποίος ονομάστηκε πρόσφατα γενικός εισαγγελέας του ΔΠΔ, υποσχέθηκε ότι θα διενεργήσει την έρευνα κατά «τρόπο αντικειμενικό και ανεξάρτητο» και ότι στόχος του είναι να «αποδοθούν ευθύνες για τα εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ».

Η Ουκρανία δεν είναι κράτος μέλος του θεσμού, αλλά το 2014 αποδέχθηκε τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Η Μόσχα έχει αποσύρει την υπογραφή της από το Καταστατικό της Ρώμης, το κείμενο με το οποίο ιδρύθηκε το ΔΠΔ, το οποίο ως εξ αυτού δεν μπορεί να διώξει παρά μόνο Ρώσους που έχουν συλληφθεί στην επικράτεια κράτους που αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του.

Το ΔΠΔ περιορίζει εξάλλου το ότι δεν έχει στη διάθεσή του αστυνομική δύναμη, συνεπώς εξαρτάται από την καλή προαίρεση των κρατών μελών του για τη σύλληψη υπόπτων παρόντων στην επικράτειά τους.