Πραγματικά έχει ξεφύγει ο Ερντογάν και ζητάει αποστρατικοποίηση των νησιών της Χώρας μας ή πες, πες θα πείσει τους “συμμάχους” μας για το “δίκιο” του;

Σαφώς και ζητά σταθερά ο κ. Ερντογάν την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης και πες, πες όλο και κάτι θα μείνει στην λογική των ανθελλήνων «συμμάχων» μας και σαφώς η Ελληνική διπλωματία θα πρέπει να έχει μάτια και αυτιά ανοιχτά.

Διότι καλά τα λόγια των συμμάχων και των Ευρωπαίων αλλά η Άγκυρα έχει συγκεκριμένη ρώτα στα εξωτερικά της θέματα και δεν πρέπει για κανέναν λόγω να γίνει καμία έκπτωση στα εθνικά, κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Θα πρέπει η Άγκυρα να το καταλάβει με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμη και με συμπλοκή, αν μπλέξει σε πόλεμο με την χώρα μας το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο και για τον ίδιο. Οι δε διπλωματικοί και στρατιωκοί ταγοί της Ελλάδος, να δώσουν στον Ερντογάν να το καταλάβει. Επίσης πρέπει να του δώσουν οι Έλληνες υπεύθυνοι της διπλωματίας να καταλάβει, ότι το ο Διεθνές Δίκαιο δεν έχει a la carte εφαρμογή. Το Αιγαίο δεν είναι ειδική περίπτωση.

Κάθε χώρα, με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, όποτε κρίνει ότι μπορεί να ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Κάθε νησί που κατοικείται, έχει επήρεια ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως ορίζουν οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Όσο για την αποστρατιωκοποίηση των νησιών το άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ για τη νόμιμη άμυνα, είναι ξεκάθαρο και τις  «φιλικές»  συστάσεις συμμάχων ή φίλων προς αυτή την κατεύθυνση καλό είναι η Ελλάδα να τις ακούει αλλά να κάνει αυτό που συμφέρει σε αυτήν.

Τέλος θα πρέπει να δοθεί στον Ερντογάν να καταλάβει ότι την ώρα που τα πολεμικά μας αεροπλάνα αναχαιτίζουν τα Τουρκικά προστατεύουν τα σύνορα και άρα την ώρα της αερομαχίας γίνονται και «ατυχήματα» διότι καλά είναι τα λόγια και οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές και ο ΟΗΕ και τα συμβούλια Ασφαλείας του, όμως, μέχρι σήμερα η αναφορά για προσφυγή δεν απέδωσε καρπούς.

Αν δεν πέσει κάποιο τουρκικό αεροσκάφος στο Αιγαίο και μέσα στα χωρικά μας ύδατα, ο Ερντογάν που βλέπει ότι οι Έλληνες Υπουργοί συνεχίζουν απλά να γκρινιάζουν και να αντιπαλεύουν τις εχθρικές συμπεριφορές της Άγκυρας στα λόγια, ο Ερντογάν θα συνεχίζει να προκαλεί.

Α.Π.